Warren Buffett i el fonament clau de la seva estratègia d'inversió
Buffett decideix invertir en un negoci si conclou que aquest va perdurar en el temps
- L'enfocament del famós inversor és estar realment segur d'alguna cosa abans de comprar-se per mantenir-se i no haver de vendre
- En decidir si invertir o no en una companyia, una de les primeres preguntes que un inversor s'hauria de fer és quant de temps plantejo quedar-me aquí?
- En castellano: Warren Buffett y el fundamento clave de su estrategia de inversión
Warren Buffett és sinònim d'èxit i, més concretament, d'èxit inversor. Per això, cada vegada que es parla del multimilionari inversor, són molts els que volen saber el que s'explica, perquè els seus consells tenen un valor incalculable per a tots aquells que busquen guanyar, almenys, una milionèsima part del que ell guanya en borsa.
"Un inversor necessita fer molt poques coses bé si evita grans errors" o "la regla número u és no perdre diners mai, i la segona, no oblidar la regla número u", són alguns dels seus mítics consells. Però n'hi ha un que sempre aplica en les seves inversions i que té a veure amb una frase també encunyada pel famós inversor: "El temps és amic dels bons negocis i enemic dels mediocres".
"El temps és amic dels bons negocis i enemic dels mediocres", assenyala Warren Buffett
I és que, en decidir si invertir o no en una empresa, Buffett i els seus socis sempre tenen present la seva 'longevitat', és a dir, si aquesta perdurarà o no en el temps. "Ho sabem quan la veiem", va dir el prestigiós inversor en la reunió anual amb accionistes de la seva companyia, Berkshire Hathaway, aquest cap de setmana passat. "Valorem si és un negoci que, per una raó o una altra, pot projectar-se a 10 o 20 anys vista i analitzem si l'avantatge competitiu que té en el present durarà durant aquest període".
En poques paraules, Buffett decideix invertir en un negoci si conclou que aquest durarà. En un interessant article signat per Emmie Martin a CNBC, la periodista explica que Buffett va utilitzar aquest criteri quan va comprar Caramels See amb el soci comercial Charlie Munger el 1972 i quan va gastar més de 1.000 milions de dòlars en accions de Coca-Cola el 1988.
Rover Lowenstein, biògraf de Buffett i autor del llibre 'Buffett: The Making of an American Capitalist' ('Buffett: la construcció d'un capitalista nord-americà'), va explicar en una entrevista aquesta premissa del famós inversor. "El seu enfocament és estar realment segur d'alguna cosa abans de comprar-lo i una de les maneres que té per aplicar aquesta disciplina és no vendre mai, per la qual cosa ha d'estar realment segur que alguna cosa li agrada per invertir-hi", explica Lowenstein i recalca: "El que és veritablement important de la seva disciplina és la seva premissa de comprar coses només quan realment li agraden".
En decidir si invertir o no en una companyia, una de les primeres preguntes que un inversor hauria de fer-se, si aplica el consell de Buffett, és quant de temps plantejo quedar-me aquí? Al final, apunta Martin al seu article, aquest consell es pot aplicar també a altres inversions que es puguin fer a la vida. Per exemple, aquell que fa l'inquilí d'un immoble, que, si opta per viure més temps en un habitatge, al final el comprarà i n’obtindrà un millor retorn -una habitatge en propietat- que si viu menys temps en aquest lloc i decideix fer-ho de lloguer. Passa el mateix amb altres béns de consum, com la roba, els electrodomèstics, els mobles... Si es pensa en el llarg termini al adquirir-los i es té en compte la importància de la seva durabilitat, s'aconseguiran majors beneficis que si s'opta per l'opció més barata que, a la llarga, serà més cara en termes de cost per ús.