Wall Street ven després dels resultats de la banca i unes febles vendes al detall
L'impacte d'òmicron en el consum ha quedat palès en la despesa del mes passat
Wall Street estén les seves caigudes després de la correcció de dijous, liderada un altre cop pel sector tecnològic, i després de conèixer els resultats de grans bancs nord-americans com Citigroup, Bank of America i Wells Fargo, a més del gestor d'actius BlackRock. Una feble dada de vendes al detall al desembre tampoc ajuda al sentiment del mercat.
Els inversors continuen rotant les carteres cap a valors més associats al cicle econòmic i reduint la seva exposició als valors de creixement, associats a la tecnologia, en un entorn de pujada en els rendiments dels bons. Les 'mans fortes' estan apostant fort pels sectors de banca i energia per als propers mesos, tal com es pot apreciar en el comportament sectorial del mercat.
L'índex S&P Energy s'ha revalorat més del 13% des de principis d'any i l'S&P Banks ha pujat més del 10%, mentre que l'S&P Information Technology ha perdut prop del 6% durant el mateix període; i el S&P Semiconductors ha baixat més del 8%.
Tot això en un escenari d'alta inflació que ha propiciat un canvi important en la política monetària de la Reserva Federal (Fed), tal com va constatar aquest dijous la nova vicepresidenta de l'organisme, Lael Brainard, segons la qual reduir la inflació ha esdevingut la principal tasca del banc central el 2022.
Així, el mercat ja descompta al 83% una primera pujada dels tipus d'interès als EUA al mes de març, que serà seguida almenys per dues o tres més al llarg de l'exercici. A més, Jerome Powell, el president de l'organisme monetari, va comentar dimarts que la reducció del balanç, actualment a 8,8 bilions de dòlars, es plantejarà durant aquest mateix any.
En aquest tauler de joc, que també inclou un fort creixement econòmic (Jamie Dimon, president i conseller delegat de JP Morgan, va anticipar fa uns dies que serà el millor des de la Gran Depressió), els inversors estan apostant clarament per accions lligades al cicle econòmic i que puguin beneficiar-se d'un entorn de tipus d'interès a l'alça, com ara els sectors de bancs i energia esmentats.
RESULTATS DELS BANCS
JP Morgan Chase ha registrat una caiguda del 14% en els guanys del quart trimestre, tot i que ha guanyat 10.400 milions de dòlars i ha superat les estimacions. Les seves accions cauen amb força després que el seu director financer hagi advertit sobre "vents en contra" per als seus resultats i de més pressions salarials.
Citigroup també registra pressió a la baixa, després de publicar una caiguda del seu benefici fins als 3.170 milions de dòlars al quart trimestre.
En positiu cotitza Wells Fargo , després de guanyar 5.800 milions de dòlars al quart trimestre, xifra equivalent a un benefici per acció (BPA) de 1,38 dòlars i que supera els 1,13 dòlars anticipats pel consens.
Per la seva banda, el gestor d'actius més gran a nivell mundial, BlackRock, ha guanyat 1.610 milions de dòlars, xifra que es tradueix en 10,42 dòlars per acció, lleugerament millor del que s'estima.
VENDES AL DETALL I ALTRES MERCATS
A l'agenda econòmica, s'han publicat les vendes al detall del desembre als EUA, que han incomplert clarament les previsions del consens. L'impacte d'òmicron i l'anticipació de les compres nadalenques expliquen la mala dada, segons Oxford Economics.
També s'han publicat la producció industrial del novembre, que ha baixat un 0,1% de manera inesperada; i la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,7%, fins als 82,72 dòlars, mentre que l'euro es deprecia un 0,17% i canvia als 1,1434 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 0,15%, fins als 1.824 dòlars; i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,742%. Finalment, el bitcoin cau un 0,9%, fins als 42.208 dòlars.