Wall Street tanca en senyal de dol per George Bush i després del seu últim enfonsament
La Borsa de Nova York va tancar dimarts amb fortíssimes caigudes per por d'una recessió
Actualitzat : 17:35
Wall Street tanca aquest dimecres en senyal de dol per la mort de l'expresident dels EUA, George H.W. Bush, que va morir el passat 30 de novembre als 94 anys. La Borsa de Nova York no tancava per la mort d'un expresident des del 2 de gener de 2007, quan va guardar dol per Gerald Ford.
Els índexs novaiorquesos s'han pres una jornada de descans, i ho han fet després de patir un aparatós caiguda durant la jornada de dimarts, amb fortíssimes caigudes del 3,1% per al Dow Jones, del 3,24% per a l'S&P 500 i del 3,8% per al Nasdaq.
Una de les claus per explicar aquest negatiu comportament es troba en el mercat de renda fixa, sobretot davant la possible inversió de la corba de tipus als Estats Units, després que el diferencial entre el bo a 10 anys i 2 anys s'hagi reduït fins a mínims de l'última dècada.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys ha baixat del 3% i s'ha relaxat fins al 2,91%. Per la seva banda, el rendiment del bo a 2 anys s'ha mantingut al 2,80%, de manera que el diferencial entre les dues referències és de tan sols 12 punts bàsics.
Molts experts i també diversos membres de la Reserva Federal (Fed) han mostrat la seva preocupació per la possible inversió de tots dos rendiments, ja que les últimes recessions als EUA han estat precedides per aquest fenomen. No obstant això, el president de la Fed, Jerome Powell, ha afirmat durant els últims mesos que aquesta vegada "és diferent", pel fet que les circumstàncies econòmiques han evolucionat. No obstant això, la preocupació al mercat és evident.
Mati Greenspan, analista d’eToro, afirma que el mercat nord-americà de renda fixa està mostrant "nous senyals d'advertència que l'economia està a punt d'empitjorar-se". Actualment, ja s'ha produït una inversió entre els rendiments dels bons a 3 anys i 5 anys per primera vegada en una dècada. "Encara que aquest indicador no és tan sòlid com el 2-10, no és un bon senyal", destaca Greenspan.
De manera similar opinen els experts del banc holandès Rabobank. En primer lloc, recorden que l'actual expansió econòmica dels EUA és la segona més llarga de la història, i que si continua fins a mitjans de l'any que ve, igualarà els 120 mesos del cicle expansiu rècord, que va durar des de 1991 fins a 2001.
"No obstant això, les recessions no ocorren pel pas del temps, sinó perquè l'economia es veu afectada per algun tipus de xoc", afegeixen. En la seva opinió, aquest xoc és la normalització monetària empresa per la Reserva Federal, que serà culminada el març amb una altra pujada de tipus que finalment invertirà la corba de tipus durant el segon trimestre de 2019. "Això indicarà una recessió durant el quart trimestre de 2020", afirmen.
Segons Rabobank, la interpretació de Powell que 'aquesta vegada és diferent' indica que "la política monetària" del banc central "és la principal raó per causar la pròxima recessió" als EUA. El banc holandès afegeix que "la combinació d'una Fed que pensa que la inversió de la corba no és un problema, amb una previsió global que no és millorarà, probablement provocarà un error de política monetària que causi una recessió".
La seva conclusió és que "el diferencial entre els bons a 2 i 10 anys es tornarà negatiu durant els propers mesos. Serà el senyal per cordar els cinturons per un aterratge brusc". De moment, els inversors ja estan reduint la seva exposició a Wall Street de manera agressiva durant els últims mesos.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'S&P 500
Tot i la correcció des que va marcar màxims històrics al mes de setembre, l'S&P 500 està desplegant un gran moviment lateral des que va començar el 2018. "I així per descomptat que no cau. Una altra cosa seria si finalment el preu perforés l'important suport que presenta en els mínims d'octubre (2.600) i, sobretot, els mínims anuals als 2.529 punts", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Mentrestant", afegeix aquest expert, "tot segueix 'relativament' tranquil. I com sempre diem, mai cal avançar-se als moviments. Per la qual cosa, en aquest moment, simplement estem davant d'un gran lateral dins d'una impecable tendència alcista de fons o primària". L'S&P 500 va tancar aquest dimarts als 2.700 punts, així que les espases entre alcistes i baixistes segueixen en tot l'alt.