Wall Street registra pèrdues moderades amb el focus a Ucraïna i la Fed
Rússia continua amb la seva invasió malgrat la condemna de la comunitat internacional
Wall Street registra pèrdues moderades al voltant del 0,5% amb el focus a la guerra d'Ucraïna i a la Reserva Federal. Els inversors continuen analitzant quines poden ser les implicacions de l'esclat bèl·lic a Europa, tant a nivell geopolític com econòmic i monetari.
A l'esfera internacional, les sancions econòmiques a Rússia busquen aïllar Moscou, que tot i això ha dit que continuarà l'"operació militar especial" fins que "abasti els seus objectius", segons ha dit aquest dimarts el ministre de Defensa rus, Sergei Xoigu.
Tot i això, segons informa l'agència de notícies russa TASS, demà tindrà lloc una segona ronda de contactes entre Rússia i Ucraïna per trobar una sortida diplomàtica al conflicte.
D'altra banda, Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote, afirma que “la guerra està impulsant la demanda de bitcoins i accions verdes”. Segons aquest expert, el bitcoin "ara és l'actiu en què confien els russos. Les compres de bitcoin amb rubles s'han disparat després de les sancions".
Sobre els valors associats a les energies renovables, Ozkardeskaya afirma que "el guanyador més gran de l'S&P 500 ahir va ser SolarEdge, mentre que altres accions 'verdes', com Enphase, Sun Power i First Solar, es van unir a la festa".
Pel que fa a l'S&P 500, el principal indicador mundial ha arribat a deixar-se un 15% des dels màxims històrics de principis d'any, rebotant gairebé un 7% des dels mínims de dijous de la setmana passada, quan va començar la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. En aquest sentit, la minorista Target lidera les pujades al selectiu després de publicar uns resultats que han estat ben rebuts pel mercat.
"No tenim, a dia d'avui, cap figura de volta. Però perfectament podem assistir a un rebot cap a la recta resistència de curt termini, la que uneix els màxims decreixents des dels màxims de gener i que passa en aquest moment pels 4.490 punts, aproximadament", indica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamania'.
A l'agenda setmanal, el més rellevant serà la compareixença de Jerome Powell al Congrés (dimecres i dijous) per explicar l'estat de l'economia americana. Serà interessant conèixer quina és la postura del banc central davant del conflicte geopolític, ja que els inversors anticipen que la Fed serà menys dura a l'hora de pujar tipus i reduir-ne el balanç per aquest assumpte.
Tot i això, la situació bèl·lica està provocant un fort repunt de les matèries primeres, cosa que alhora complica la tasca dels bancs centrals, perquè els preus poden pujar encara més i amenaçar les expectatives d'inflació a mitjà i llarg termini. Per tant, les paraules de Powell poden ser crucials pel mercat.
"Havíem augmentat la nostra previsió d'ajust de la Fed a un total de 175 punts bàsics aquest any, amb la probabilitat d'una pujada de tipus de 50 punts bàsics al març. Però malgrat la perspectiva d'una inflació més alta, la invasió russa ens porta a pensar ara que la Fed apujarà les taxes en 25 punts bàsics de manera més conservadora al març”, afirmen els experts d'Oxford Economics.
També es publicaran dades rellevants sobre el mercat laboral, ja que dimecres coneixerem la dada de treball de la consultora ADP i divendres, l'informe d'ocupació del Govern. Encara que aquestes dades han quedat relegades a un segon pla per la guerra a Ucraïna.
Així mateix, durant la jornada hem conegut la dada del PMI manufacturer dels Estats Units, que ha registrat una "forta millora" de 57,3 punts al febrer respecte als 55,5 punts del gener passat, encara que lleugerament per sota de les estimacions de 57,5 punts, segons IHS Markets.
En altres mercats, el barril West Texas puja a prop del 6% (101,25 dòlars); i el barril Brent avança un 5,95% (103,80 dòlars). El CEO de Chevron, Mike Wirth, ha suggerit a la CNN que l'alliberament d'estoc d'emergència de cru pot contrarestar les pors despertades per la invasió d'Ucraïna: "Crec que una resposta coordinada entre països pot ser d'ajuda a curt termini, ja que els mercats estan preocupats pel subministrament de cru"; la petroliera és un dels valors més alcistes durant aquesta jornada al Dow Jones.
A més, l'euro es deprecia un 0,38% (1,1176 dòlars); mentre que l'unça d'or puja un 1,2% (1.924 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys retalla fins a l'1,733%. Finalment, el bitcoin avança un 4,5% (43.602 dòlars).