Wall Street puja lleument per tancar una setmana marcada pel 'tapering' de la Fed
La retirada d'estímuls i la previsió d'un menor creixement n'han estat protagonistes
Actualitzat : 15:51
Wall Street puja per tancar una setmana molt volàtil, dels rècords de dilluns del Dow Jones i l'S&P 500, a les caigudes a partir de dimarts. Tot això en uns dies durant els quals les tensions geopolítiques, amb l'Afganistan com a protagonista, i les dades ecónomicos que es veuen incluenciades per l'expansió de la variant delta a tot el món, i principalment als EUA i la Xina.
Si s'atén a l'acumulat de les últimes cinc sessions, els tres índexs tanquen en negatiu, amb caigudes que van de l'1,3% a l'1,7%. El més perjudicat, tot i el repunt viscut durant la jornada d'aquest dijous, el Nasdaq.
Tot això en una setmana marcada per les actes de la Reserva Federal (Fed) que van confirmar que el banc central ja s'està plantejant seriosament començar a reduir les seves compres d'actius (de 120.000 milions de dòlars mensuals) aquest mateix any. El famós tapering està en la ment dels operadors, que ja esperen més claus sobre política monetària durant el simposi de bancs centrals que se celebrarà la setmana que ve a Jackson Hole.
Sobre això ja s'ha pronunciat el president de la Fed de Dallas, Robert Kaplan, que es plantejarà la seva visió del tapering en funció de l'avanç del coronavirus. "Fins ara no està tenint un efecte material" en l'activitat dels consumidors, ha indicat, però "està tenint un efecte en el retard de la volta a l'oficina, està afectant la capacitat de contractar treballadors a causa de la por de la infecció", segons recull Reuters.
En aquest escenari, 'mans fortes' del mercat com Goldman Sachs han retallat la seva previsió de creixement per als EUA i al mateix temps han elevat la seva estimació sobre la inflació, cosa que deixaria les 'mans lligades' de la Fed a l'hora de seguir donant suport a l'economia, en un moment d'incertesa sobre el creixement i amb els preus a l'alça.
"Amb l'arribada del tapering de la Fed mentre la variant delta segueix estenent-se, la transició des del règim de liquiditat/política a uns mercats més de cicle mitjà vol dir que podem experimentar un viatge més accidentat en el futur", han afirmat els estrategs de Barclays.
D'altra banda, cal no oblidar que l'S&P 500 fa 196 dies de negociació que està sense un retrocés del 5%, la cinquena ratxa més llarga en 50 anys. Els analistes de Bank of America expliquen que "la història suggereix precaució davant aquest teló de fons tranquil, ja que períodes similars de rendibilitats altes han precedit a grans xocs de fragilitat per a les accions".
Per tant, no seria estrany que el mercat utilitzés alguna de les incertesa sobre el creixement, com l'impacte de la variant delta, per realitzar una correcció tècnica que seria totalment normal, dins de l'actual tendència alcista de la renda variable nord-americana.
A l'actualitat de la jornada, no hi ha referències econòmiques destacades. A nivell empresarial, Apple ha endarrerit fins gener el retorns dels seus treballadors a les oficines als EUA, a causa del repunt de contagis per la Covid-19.
Així mateix, Tesla repunta lleugerament després que Elon Musk, conseller delegat de Tesla, anunciés aquest dijous que el fabricant d'automòbils elèctrics probablement llançarà un prototip d'humanoide, el Tesla Bot, l'any que ve.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,53%, fins als 63,53 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,04% i es canvia a 1,1679 dòlars. I l'unça d'or puja un 0,15%, fins als 1.785 dòlars, mentre la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,238%. Finalment, el bitcoin puja un 1,93%, fins als 47.563 dòlars.