Wall Street puja i marca nous rècords després d'unes dades d'ocupació millors de les que es preveia
L'economia nord-americana va crear 850.000 llocs de treball al mes passat
Wall Street es tenyeix de verd, amb el Nasdaq i l'S&P 500 marcant nous màxims històrics després dels que van aconseguir durant la sessió d'aquest dijous. Això succeeix després que s'hagin publicat les dades d'ocupació de juny als EUA, que han superat els pronòstics en mostrar la creació de 850.000 llocs de treball al mes passat.
Per la seva banda, la taxa d'atur de la major economia del món puja lleument des del 5,8% fins al 5,9%, per sobre del 5,7% estimat. Però això es deu en gran part a una major incorporació de la població a la recerca activa d'ocupació, la qual cosa és positiu.
Pel que fa als salaris, una variable molt seguida actualment per veure si hi ha pressions inflacionistes al mercat laboral, que puguin afectar les expectatives d'inflació a llarg termini, aquests s'han revalorat un 0,3% al juny respecte al mes anterior i un 3,6% interanual, en línia amb el que s'esperava.
Les dades d'activitat, com el PMI i l'ISM manufacturer publicades aquest dijous, van confirmar que l'economia segueix recuperant-se amb força per la reobertura després de la pandèmia. A més, les peticions inicials d'atur van caure per sota de 400.000 i van confirmar la seva tendència descendent.
ACORD DE L'OCDE SOBRE IMPOSTOS
A l'escena geopolítica, l'OCDE ha anunciat l'acord de 130 països per imposar un impost de societats global del 15%. Aquesta mesura té l'objectiu d'acabar amb la guerra fiscal a la baixa per retenir les grans empreses.
A més, el Fons Monetari Internacional (FMI) s'ha mostrat optimista sobre la recuperació econòmica dels Estats Units, en elevar la seva previsió de creixement per a 2021 fins al 7%, des del 6,4% estimat a l'abril.
Es tracta de la major taxa d'expansió anual des del 1984, ajudada "pel suport fiscal i monetari sense precedents" i per la reducció dels casos de Covid-19 gràcies a la vacunació.
L'organisme també va treure importància a les recents pujades de preus, que ha considerat "transitòries", recolzant així la tesi defensada per la Reserva Federal (Fed).
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, Richard Branson ha avançat a Jeff Bezos, propietari d'Amazon, i ha comunicat que viatjarà a l'espai el proper 11 de juliol. Un vol reeixit del multimilionari a bord de l'avió espacial VSS Unity que marcaria una fita clau en la carrera per inaugurar una nova era de viatges espacials comercials privats. Per això, Virgin Galactic es dispara en borsa per sobre del 20%.
Així mateix, Didi, que va debutar a Wall Street aquest dimecres, registra un fort descens del 5% després que la Xina hagi anunciat que realitzarà una revisió de la seva ciberseguretat. Durant la investigació, els nous usuaris no podran accedir al vostre servei de transport. "Planegem dur a terme un examen exhaustiu dels riscos de ciberseguretat i millorar contínuament els nostres sistemes de ciberseguretat i capacitats tecnològiques", ha afirmat el seu portaveu segons recull CNBC.
D'altra banda, un avió de càrrega de Boeing s'ha estavellat contra el mar a Hawaii. Les primeres informacions que publica CNBC apunten a una avaria del motor, encara que es desconeix la gravetat de l'esdeveniment. El fabricant d'aeronaus cau un 1% al Nasdaq.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,53%, fins als 74,83 dòlars, després que l'OPEP+ hagi retardat a aquest divendres la seva decisió sobre un augment de la producció per als pròxims mesos. La majoria de països recolzen una pujada mensual de 400.000 barrils diaris fins a final d'any, però Emirats Àrabs Units pressiona, perquè aquesta xifra sigui més gran.
A més, l'euro es deprecia un 0,16% i es canvia a 1,1829 dòlars, l'unça d'or puja un 0,82%, fins als 1.791 dòlars, mentre la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,454%. Finalment, el bitcoin puja un 0,98%, fins als 33.338 dòlars.