Wall Street puja amb força després de descomptar el 'tapering' i els resultats de la banca
El banc central retallarà el seu programa de compra d'actius en 15.000 milions mensuals
Wall Street puja amb força, més d'un 1%, després de descomptar de manera positiva que la Fed començarà a retallar les seves compres d'actius en el mes de novembre, a un ritme de 15.000 milions de dòlars mensuals, per acabar el seu programa d'estímuls monetaris a mitjans de l'any que ve. Així mateix, els inversors també miren cap als resultats de la banca nord-americana, que s'han conegut aquest dijous.
La reacció del mercat de deute està sent crucial per al bon comportament de les borses, ja que el rendiment del bo nord-americà a 10 anys s'ha relaxat fins a l'1,539%, cosa que ha permès el rebot de les accions tecnològiques, que són les més castigades quan pugen les rendibilitats (TIR) dels bons.
El pla de la Fed preveu "reduccions mensuals en el ritme de compra d'actius en 10.000 milions de dòlars en el cas de valors del Tresor i en 5.000 milions en el cas de valors recolzats per hipoteques d'agències", i hauria de "concloure a mitjans de l'any que ve", segons el document.
Les actes van mostrar la preocupació del banc central per la pujada de la inflació, que amenaça de convertir-se en 'persistent' i no 'transitòria', com ha defensat el seu president, Jerome Powell, durant els últims mesos.
"La majoria" de membres de la Fed "van veure els riscos d'inflació ponderats a l'alça a causa de la preocupació que les interrupcions de l'oferta i l'escassetat de mà d'obra podrien durar més i tenir efectes majors o més persistents en els preus i els salaris del que suposaven actualment", ha indicat el document.
"Trobem interessant la discussió de la Fed sobre la inflació, ja que la majoria dels funcionaris han alterat els seus punts de vista i ara veuen que la pressió dels preus és més pronunciada i duradora del que pensaven anteriorment", comenten els experts de Daiwa Capital Markets.
"Alguns funcionaris van esmentar riscos a l'alça a causa de l'augment dels lloguers en resposta als preus de l'habitatge més alts, i es va considerar possible un canvi en les expectatives d'inflació si persisteixen les pressions sobre els preus", afegeixen.
"Al mateix temps", conclouen, "els funcionaris van veure la pressió sobre la inflació com a resultat en gran mesura dels colls d'ampolla de la cadena de subministrament, que eventualment es resoldran. Per tant, tot i la sorprenent força i persistència, la major part dels funcionaris encara considera que la recent taxa d'inflació elevada és transitòria".
Segons Link Securities, "no sembla que la Fed tingui la intenció de començar a pujar les seves taxes d'interès oficials, almenys fins al 2023. No obstant això, aquesta decisió sí que pot veure condicionada per una alta inflació més persistent, cosa que no creiem que estigui descomptat pels mercats financers occidentals".
Pel que fa a les referències econòmiques de la jornada, s'ha donat a conèixer la dada de l'atur setmanal als EUA, que ha caigut per sota de la xifra de 300.000 per primera vegada en la pandèmia, arribant a les 293.000 sol·licituds, una xifra que millora les previsions.
"La caiguda de les sol·licituds de subsidi d'atur és una sorpresa molt grata, les xifres no ajustades van ser molt millors del que esperàvem, cosa que suggereix que la història és més àmplia que la dels efectes de l'huracà Ida", comenten des de Pantheon Macroeconomics. Així mateix, preveuen que les sol·licituds no seguiran caient al mateix ritme que les últimes dues setmanes, però que la tendència és baixista.
TEMPORADA DE RESULTATS
A l'actualitat empresarial, ja estem a la temporada de resultats i els bancs nord-americans han estat els primers a presentar els seus comptes. Bank of America ha guanyat 7.700 milions al tercer trimestre i ha superat els pronòstics; Wells Fargo també ha batut expectatives i ha arribat als 1,17 dòlars per acció de beneficis; Morgan Stanley també ha obtingut uns resultats millors que les estimacions; i, finalment, Citigroup ha obtingut uns guanys un 48% superiors als del mateix període, però de 2020.
Els comptes de JP Morgan van ser rebuts amb optimisme durant la sessió anterior, i per al divendres estan previstes les xifres de Goldman Sachs.
D'altra banda, el president dels EUA, Joe Biden, ha anunciat un nou pla per mantenir obert un port clau dels EUA, el de Los Angeles, "24 hores al dia, set dies a la setmana", que alleujaria la pressió sobre una cadena de subministrament sobrecarregada que ha frustrat els nord-americans i s'ha convertit en una important deficiència econòmica.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,85%, fins als 81,12 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,01% i es canvia a 1,1593 dòlars. A més, l'unça d'or repunta un 0,32%, fins als 1.800 dòlars. Finalment, el bitcoin puja un 0,68%, fins als 57.470 dòlars.