Wall Street obre a la baixa després de la pujada de l’atur als EUA
Encara que al març es van crear 215.000 llocs de treball, l’atur va pujar fins al 5%
Actualitzat : 16:59
Les borses nord-americanes han iniciat l'última sessió de la setmana, i primera del mes d'abril, amb caigudes. El culpable té nom: informe d'ocupació.
El Dow Jones ha iniciat la sessió amb una caiguda del 0,58% i una cotització de 17.582 punts, mentre que l’S&P 500 baixa un 0,66%, fins a 2.045 punts. El Nasdaq cotitza a 4.836 punts i retrocedeix un 0,68%.
El mercat no ha rebut bé les dades de l'informe d'ocupació que aquest divendres ha fet públiques el Departament de Treball. La dada d'ocupació ha estat millor del que s’esperava, ja que l'economia americana ha creat 215.000 llocs de treball, la qual cosa situa la taxa d’atur en el 5%, lleugerament per sobre del 4,9% registrat el mes de febrer.
El nombre de persones aturades es manté estable al voltant de 8 milions de persones, una xifra que ha mostrat lleugers canvis des del mes d'agost passat. I la taxa d'atur també s'ha mantingut estable en la majoria de grups de població: se situa en el 4,5% entre els homes, en el 4,6% entre les dones i arriba al 15,9% entre els joves, segons recull Europa Press.
Així mateix, el nombre d'aturats de llarga durada es manté pràcticament inalterat en 2,2 milions, una dada que es manté estable des del mes de juny passat. Durant el mes de març, aquest grup va representar el 27,6% del total d'aturats. Per la seva banda, el nombre d'aturats que ha abandonat la cerca activa d'ocupació va baixar de 153.000 persones al març en termes interanuals, fins a situar-se en 585.000 persones.
El Departament de Treball ha destacat que la majoria dels 215.000 nous llocs de treball creats al març es van crear en els sectors de la construcció, la sanitat i el comerç, mentre que les pèrdues més destacades es van observar en els sectors miner i manufacturer.
QUÈ FARÀ LA FED?
Després d'aquestes dades, ara són molts els que es pregunten què farà la Reserva Federal nord-americana (Fed) amb els tipus d'interès. Segons Chris Williamson, analista de Markit, el «bon mes de contractació als EUA continuarà impulsant comentaris en alguns racons de la Fed que es mouen més a prop d’apujar de nou els tipus d'interès».
No obstant això, destaca, «els signes de debilitament del creixement econòmic faran que els polítics siguin més propensos a ser prudents i esperar que l'economia mundial mostri més vigor, i l'economia dels Estats Units, més lluentor».