Wall Street mira a Europa amb preocupació a l'espera de la Fed

La tendència a la baixa es trasllada a la borsa novaiorquesa

Per

Bolsamania | 06 jul, 2016

Actualitzat : 17:54

La tendència a la baixa instal·lada els dos últims dies a Europa s'ha traslladat a Wall Street, on els principals índexs han obert amb pèrdues entorn del mig punt. Els inversors estan molt atents a les actes de la Reserva Federal (Fed) que es publiquen a les 20.00 hores, i a les dades PMI de serveis i compost, que s'han situat en línia amb l'esperat.

Així, la cita del dia seran les minutes de la trobada del passat 15 de juny entre els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès), format per 10 alts funcionaris que en aquest cas van decidir mantenir constants els tipus a l'entorn entre el 0,25% i el 0,5%. En aquest sentit, Janet Yellen, presidenta de la Fed, va assenyalar que "no és impossible" una pujada de tipus al juliol, encara que el consens ha descartat pràcticament aquesta opció.


A més, després de l'obertura del mercat la consultora Markit ha publicat les dades de PMI compost i de serveis del mes de juny. En aquest últim cas, es queda amb 51,4 punts a una dècima de la xifra projectada pel consens d'analistes en 51,5 punts, dues desenes per sobre del resultat de maig. El PMI compost es manté en 51,2 punts al juny respecte del mes anterior.


No obstant això, la preocupació d'analistes i inversors de renda variable és a Europa, davant la incertesa posterior al Brexit votat el passat 23 de juny. A més, aquest dimarts tres fons britànics han estat suspesos per la retirada massiva de diners després del sí al Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Aviva, Standard Life i la gestora M&G Investments han estat les companyies que han suspès les negociacions en les últimes 24 hores.


PÀNIC ALS MERCATS?


Les borses europees cotitzen amb fortes pèrdues en aquest escenari, entorn del 2% per a l'Ibex, el DAX alemany i el CAC francès, i de l'1,5% per al FTSE 100 britànic. Al mercat de divises, la lliura corregeix més d'un 0,5% respecte del dòlar i l'euro, i aprofundeix en els seus mínims de 31 anys, mentre que l'euro/dòlar es mou lleument a la baixa fins al nivell d'1,1056 dòlars. Quant a les matèries primeres, el petroli continua amb els seus descensos i es deixa gairebé un 1% un dia després de perdre un 5%, i el barril Brent, referència a Europa, retrocedeix fins als 47,5 dòlars.


Alhora que es produeixen vendes en renda variable i amb la lliura, hi ha compres massives d'actius refugi com l'or, que puja un 1% fins als 1.372 dòlars per unça, i en títols de deute sobirà com Alemanya o Japó. Així, el ‘bund’ alemany a 10 anys ha marcat un mínim històric en el -0,202%, i el japonès a 10 anys ha fet el mateix en el -0,279%. A més, el deute nipó a 20 anys ha arribat a moure's en negatiu per primera vegada en la història.

Als Estats Units, el bo a 10 anys es mou amb una tornada de l'1,347%, mínims de l'any.


"Després del rebot de la setmana passada una mica desconcertant, almenys per a nosaltres, les borses han començat a reflectir l'escenari lògic després d'un important xoc com el Brexit", expliquen els analistes de Bankinter. "El que nosaltres denominem la pluja fina post-Brexit, el primer impacte d’aquest fet és la suspensió de reemborsaments per part dels fons d'inversió immobiliaris al Regne Unit i que creiem es traduirà en unes borses bloquejades o laterals, en el millor dels casos, durant l'estiu, almenys", afegeixen.

Últimas noticias