Wall Street estén les fortes pèrdues de dijous amb el focus sobre la inflació
La dada de l'IPC és clau per al rumb del mercat al final de la setmana
Wall Street registra vendes superiors a l'1,5%, que se sumen a les fortes pèrdues de dijous. La dada que està marcant la jornada és la inflació del maig als Estats Units, que s'ha situat al 8,6%, un augment de tres dècimes respecte al mes anterior i per sobre del 8,3% esperat. Per la seva banda, la inflació subjacent continua moderant-se, en caure fins al 6% des del 6,2% del mes d'abril, encara que s'ha situat una dècima per sobre del que estava previst.
La incertesa i el nerviosisme entre els operadors són elevats, però qualsevol cosa pot passar durant la jornada, ja que la volatilitat s'ha instal·lat al mercat. De moment, el mercat ha reaccionat de manera molt negativa, ja que l'esperança era que els preus mostressin una certa desacceleració.
Per anàlisi tècnica, els índexs novaiorquesos van tornar a donar senyals de debilitat, ja que l'S&P 500 va baixar fins a nivells de 4.017 punts, cosa que posa en dubte el rebot des dels mínims de maig (3.810 sencers) i obre la porta a un nou tram baixista a curt termini. El seu comportament aquest divendres, per tant, serà determinant.
Per part seva, el Nasdaq ha tornat a donar "senyals de debilitat extrema", segons indica César Nuez, analista de Bolsamanía, en no poder recuperar els 13.000 punts. "No descartem una tornada als mínims anuals que va dibuixar aquest mes de maig passat als 11.492 punts", afegeix aquest expert.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es manté per sobre del 3%, mentre que el petroli avança lleugerament i es manté per sobre dels 120 dòlars. El veto al cru rus per part de la Unió Europea ha tensionat encara més el preu de l''or negre', que ha esdevingut un malson per als bancs centrals. El barril West Texas cau un 0,45% (120,96 dòlars) i el Brent baixa un 0,49% (122,48 dòlars).
QUÈ HAN DE FER ELS INVERSORS?
"La salut de l'economia mundial s'està deteriorant. Estem veient una desacceleració del creixement econòmic i una inflació persistent i elevada", explica Geir Lode, director de Renda Variable Global de Federated Hermes. Aquesta setmana, el Banc Mundial, l'OCDE i el Banc Central Europeu han rebaixat les previsions de creixement i han elevat les d'inflació.
"Per frenar l'augment dels preus, la Reserva Federal ha de pujar els tipus, cosa que pot provocar una recessió. No obstant, el xoc de la cadena de subministrament induït per la pandèmia i el conflicte d'Ucraïna estan fora del control del banc central. En aquest entorn, cal tenir sort per evitar una estanflació que podria durar molt de temps", assenyala aquest gestor.
"En un entorn inflacionista", aconsella, "els inversors s'han de centrar en valors que generin efectiu, paguin dividends i tinguin actius reals".
Els analistes de Pantheon Macroeconomics assenyalen que les dades de la inflació del maig "acaben amb qualsevol vestigi d'esperança que la Fed pugui girar a 25 punts bàsics al juliol, però mantenim l'esperança per al setembre, sobre la base que les dues xifres properes de l'IPC subjacent seran més baixes que les de maig, els tres informes d'ocupació mostraran que els guanys salarials es continuen moderant, i perquè per al moment de la reunió de setembre, el col·lapse de l'habitatge tindrà l'atenció de tothom, i continuar pujant 50 punts bàsics semblarà gratuït".
Per part seva, Rupert Thompson, estrateg d'inversions de Kingswood, apunta que "les dades van frustrar les esperances que la inflació hagi superat el seu punt màxim i significa que un augment de taxes del 0,5% per part de la Reserva Federal la setmana que ve està gairebé garantit. També vol dir que és més probable que l'orientació de la Fed respecte a noves pujades de tipus sigui agressiva”.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, Facebook (Meta) està reexaminant el seu compromís de pagar per les notícies a diversos mitjans nord-americans, cosa que pot provocar menors ingressos per a aquestes companyies durant els propers anys.
A l'escena política, Donald Trump ha estat acusat de provocar un "intent de cop d'Estat" després de perdre les eleccions amb l'assalt al Capitoli que es va produir el 6 de gener del 2021.
En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,74% (1,0535 dòlars). A més, l'unça d'or baixa un 0,98% (1.834 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,1%. Finalment, el bitcoin cedeix un 2,53% (29.301 dòlars).