Wall Street estén les compres a l'inici d'una setmana amb referències destacades
El deflactor de consum PCE del novembre serà una de les dades clau
Wall Street cotitza amb suaus compres aquest dilluns després que els índexs novaiorquesos posessin fi a la setena setmana consecutiva de guanys per l'expectativa de diverses retallades de tipus el 2024. Cal destacar que l'S&P 500 acumula una revaloració del 22% des del començament d'any, cotitza a màxims anuals per sobre dels 4.700 punts i molt a prop ja dels seus màxims històrics marcats a principis del 2022 per sobre dels 4.800 punts.
L'optimisme s'ha instal·lat al mercat des que la Reserva Federal (Fed) actualitzés el diagrama de punts i donés a conèixer que preveu tres baixades de taxes l'any que ve.
Tot i això, diversos membres del banc central han intentat refredar l'ànim dels inversors, com el president de la Reserva Federal de Nova York, John Williams, que ha assegurat que les retallades no són un tema de discussió "en aquest moment" i que creu "prematur" pensar al març com el mes en què comenci el cicle de baixades.
A ell s'hi han sumat el president de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, que espera que les retallades de tipus comencin al tercer trimestre del 2024 si la inflació cau segons el que s'esperava, i Austan Goolsbee, president de la Reserva Federal de Chicago, que ha afirmat que és massa aviat per declarar la victòria en la lluita contra la inflació i que les decisions sobre baixades de taxes es basaran en les dades econòmiques entrants.
"Les declaracions sobre retallades de tipus de la Reserva Federal (Fed) es tornen caòtiques i, francament, difícils de seguir", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
El mercat coincideix amb l'expectativa d'una retallada d'uns 150 punts bàsics al llarg de l'any que ve, enfront de la baixada de 75 punts bàsics previst per la Reserva Federal, "cosa que ja és ambiciós atesa la resistència del creixement econòmic dels Estats Units", matisa l'experta.
"Per tant, o a l'economia nord-americana li anirà bé i la Reserva Federal no començarà a retallar les taxes al març. O veurem una forta desacceleració en el creixement dels Estats Units i un possible deteriorament de les perspectives de creixement obligarà la Reserva Federal a començar a retallar les taxes al primer trimestre i a retallar-les a fons, però un escenari en què la Reserva Federal comenci a retallar les taxes el març mentre l'economia es manté resistent i la inflació és baixa té poc sentit, ja que la despesa fiscal seguirà sent sòlida fins a les eleccions presidencials de l'any que ve i mantindrà viu el risc d'un canvi de sentit en la inflació", afegeix Ozkardeskaya.
REFERÈNCIES DESTACADES
Durant els propers dies, els operadors tindran davant seu diverses dades rellevants que seran clau per a l'evolució del mercat en el tram final de l'any.
"La consolidació és el desenllaç més lògic aquesta setmana... i inercialment per a la següent també, perquè ja serà Nadal, l'activitat decaurà i es donarà l'any per tancat", afirmen des de Bankinter.
Entre les referències més destacades hi ha la tercera lectura del PIB nord-americà del tercer trimestre (dijous), especialment després de l'anterior revisió a l'alça fins al 5,2%, i el deflactor de consum PCE del novembre (divendres), la mesura d'inflació preferida de la Fed.
Així mateix, es donarà a conèixer la confiança del consumidor (dimecres), que previsiblement mostrarà una evolució a l'alça davant de l'estabilització dels preus i la resiliència mostrada pel mercat laboral, i les peticions setmanals de desocupació (dijous).
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, la setmana també comptarà amb cites importants com ara la publicació dels resultats de FedEx (dimarts) o els de Nike (dijous).
A més, els títols d'United States Steel es disparen un 26% davant l'oferta de Nippon Steel per aconseguir la companyia per 14.100 milions de dòlars.
També pugen les accions d'Adobe (+2%), després que la companyia decidís rescindir el seu acord de fusió de 20.000 milions de dòlars amb Figma a causa dels obstacles financers a què s'enfrontava l'operació.
Al costat de les caigudes, VF Corp, el fabricant de la marca de sabatilles Vans, cau un 8% després de confirmar un ciberatac que està afectant les seves operacions.
Així mateix, Apple deixa un 1% per les informacions que assenyalen que les autoritats de la Xina estan accelerant la implantació de les restriccions sobre l'ús de l'iPhone.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 2,98% (73,58 dòlars) i el Brent avança un 3,03% (78,85 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,28% (1,0925 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,10% (2.037 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys augmenta al 3,954% i el bitcoin perd un 1,18% (41.584 dòlars).