Wall Street estén les caigudes amb una inflació desbocada als EUA

Rivian Automotive, fabricant de cotxes elèctrics, protagonista a la sortida a borsa

Per

Bolsamania | 10 nov, 2021

Wall Street cau lleument després que el Departament de Treball dels EUA hagi publicat la dada d'inflació del país, que suposa la pujada més gran dels últims 31 anys. Els inversors recullen beneficis després de l'últim tram alcista de la renda variable nord-americana, que ha permès a l'S&P 500 revaloritzar-se un 25% el 2021. El Nasdaq suavitza la seva ensopegada després d'obrir-se deixant-se un 0,8%.

Els inversors miren cap a la pujada de preus als Estats Units, que és clau per al rumb del mercat. La taxa general de l'IPC ha repuntat fins al 6,2%, per sobre de les previsions que el situaven al 5,9%, des del 5,4%. Pel que fa a la taxa subjacent (sense aliments ni energia), l'índex ha avançat un 4,6%, des del 4% anterior i el 4,3% estimat pels analistes.

L'energia i el sector de l'automòbil han estat dos dels que han tirat més a l'alça. Els combustibles han tingut una inflació del 12,3% respecte al setembre, que es tradueix en una pujada del 59,1% respecte de l'any anterior. Els cotxes de segona mà han incrementat el valor en un 2,5% en un mes i un 26,4% en un any.

Dan Boardman-Weston, director d'inversions de BRI Wealth Management, creu que la Reserva Federal (Fed) té raó perquè aquesta pujada de preus és transitòria. "Els efectes de base, els problemes de la cadena de subministraments mundial i la demanda reprimida estan alimentant l'augment actual, però considerem que tots aquests factors són transitoris", argumenta.

LA INFLACIÓ I LA PUJADA DE TIPUS

"La inflació no està baixant i els operadors estan reaccionant empenyent l'índex del dòlar a l'alça", indica Naem Aslam, d'AvaTrade.

Sobre la possible persistència durant els propers mesos, des d'Oxford Economics creuen que a l'inici del 2022 la dada seguirà pels núvols, "cosa que podria portar la Fed a apujar els tipus abans d'hora, el desembre del 2022". Anticipen que fins i tot podrien accelerar el tapering, encara que de moment no ho preveuen fins a mitjans del proper any.

Sobre això s'han pronunciat aquesta mateixa setmana els analistes de Goldman Sachs, que han avançat la seva previsió de primera pujada de tipus als EUA fins al juliol del 2022, mentre que el president de la Fed de St. Louis, James Bullard, un dels més grans 'falcons' dins de l'organisme, ha anticipat dues pujades de tipus per al proper any.

Sobre altres referències econòmiques de la jornada, l'atur setmanal ha tornat a marcar mínim des del març del 2020, fins a les 267.000 peticions, mentre que les sol·licituds contínues han repuntat fins a 2,16 milions.

"Les sol·licituds inicials haurien de continuar caient cap als nivells anteriors a la pandèmia, ja que els empresaris que s'enfronten a l'escassetat de treballadors probablement mantindran els acomiadaments al mínim. I les sol·licituds contínues haurien de continuar baixant a mesura que més persones es reincorporin al mercat laboral i que expirin les prestacions", opinen des d'Oxford Economics.

En relació amb la presidència del banc central, Lael Brainard, governadora de l'organisme, ha estat entrevistada com a candidata per convertir-se en presidenta de la Fed en substitució de Jerome Powell, el mandat del qual finalitza el febrer del 2022.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'escena empresarial, Rivian Automotive, fabricant de cotxes elèctrics participat per Amazon i Ford, debutarà aquesta jornada valorat en 66.500 milions de dòlars.

A més, la justícia europea ha confirmat la multa de 2.420 milions d'euros imposada per Brussel·les a Google per una infracció de les normes antimonopoli. La matriu, Alphabet, cau més d'un 1%.

D'altra banda, Tesla es gira i puja gairebé un 4% després de diversos dies a la baixa després de l'última ocurrència del CEO, Elon Musk. Els seus seguidors a Twitter, en una enquesta que va crear aquest cap de setmana, van votar a favor que el multimilionari vengués la seva participació en Tesla.

Al capítol de resultats empresarials, Coinbase (-5%) ha vist com el seu benefici s'ha desplomat gairebé un 75%, amb uns ingressos nets totals de 1.235 milions de dòlars el tercer trimestre. Segons José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, "el biaix de trading a curt termini ha deixat de ser alcista".

A nivell geopolític, el president de la Xina, Xi Jinping, ha reiterat que el gegant asiàtic vol col·laborar amb els EUA sota una relació de 'respecte mutu'. "Tots dos països es beneficiaran de la cooperació i perdran amb la confrontació. La cooperació és l'única opció correcta", ha dit el dirigent en una carta adreçada al Comitè Nacional de Relacions entre els EUA i la Xina.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2,41% fins als 82,12 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,71% i es canvia a 1,1509 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 1,39%, fins als 1.856 dòlars. Per acabar, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins als l'1,529%, i el bitcoin avança un 2,58%, fins als 68.624 dòlars.

Últimas noticias