Fortes pèrdues a Wall Street mentre la volatilitat segueix sent protagonista

Els índexs de Nova York estan registrant sessions molt volàtils

Per

Bolsamania | 08 feb, 2018

Actualitzat : 18:48

Fortes pèrdues a Wall Street després d'una obertura mixta i durant la quarta jornada d'una setmana que passarà a la història pel sobtat repunt de la volatilitat que ha registrat la Borsa de Nova York. El Dow Jones cau un 2,2%, l'S&P 500 cedeix un 1,8% i el Nasdaq baixa un 1,9%.

Dilluns passat, el Dow Jones es va desplomar un 4,6% (caiguda més gran des de 2011) després d'arribar a enfonsar-se més del 6%. Dimarts, va rebotar un 2,3% (pujada més important des de 2016) després d'oscil·lar en una forquilla de 1.000 punts. I aquest dimecres va tancar amb lleugeres caigudes del 0,08% després d'arribar a repuntar a prop de l'1%.

L'índex va tancar als 24.893 punts, de manera que no es troba massa lluny del seu màxim històric, marcat el passat 26 de gener a 26.616 punts. De manera que, tot i la volatilitat dels últims dies, la pèrdua des del seu nivell màxim ha estat del 6,5% (encara que des dels mínims intradiaris de dimarts passat arriba al 10%). I aquest any encara registra una pujada del 0,7%.

En qualsevol cas, aquests moviments, que no es veien en els índexs de Nova York des de fa més d'un any, han posat nerviosos els operadors. Sobretot, perquè han recordat a la comunitat financera que les accions segueixen sent actius de risc els moviments de les quals poden ser molt volàtils.

En aquest sentit, un altre dels protagonistes aquests dies és l'índex VIX de volatilitat, que es va disparar un 115% dilluns passat i va arribar a repuntar fins a 50 punts dimarts. Durant l'últim mes, ha pujat gairebé un 200% i ara cotitza a nivells de 28,40 punts, amb pujades del 2%.

ELEVAT VOLUM

Jim Reid, estrateg de Deutsche Bank, destaca que el mercat ha qualificat aquesta correcció com "saludable" i afegeix irònicament que "no m'agradarà veure què passarà quan la correcció no sigui saludable". I recorda que després d’una pujada de la volatilitat com l'actual, les borses tendeixen a pujar en període setmanal però tendeixen a caure en un horitzó de tres mesos.

Aquest expert també destaca l'elevat volum de negociació que ha registrat Wall Street durant les últimes quatre sessions, des que va començar la correcció divendres passat. "El volum en els índexs americans ha superat els 9.000 milions de dòlars en cada sessió, una cosa que només ha passat un cop més durant els últims set mesos".

BONS I INFLACIÓ

Jim Reid explica que el gir a la baixa dels índexs registrat aquest dimecres va coincidir amb un nou repunt de la rendibilitat del bo a 10 anys per sobre del 2,8%. Aquest repunt, al seu torn, es va produir quan el Senat va aprovar el pressupost federal per als dos pròxims anys, que inclou un augment de la despesa de 300.000 milions de dòlars, sobretot per a Defensa encara que també per a projectes socials i educatius.

Aquest expert recorda que la propera setmana (dimecres) es publicaran les dades d'inflació als EUA corresponents al mes de gener, que s'han convertit en "increïblement" importants per als inversors de tot el món. La raó és que les pressions inflacionistes detectades a l'informe d'ocupació del passat divendres han estat l’'excusa' fonamental que han utilitzat els inversors per recollir els grans beneficis acumulats durant els últims mesos.

"Una inflació per sobre del que s'esperava estendrà la volatilitat i probablement causarà una altra correcció, mentre una dada menor del que es preveia seria positiu per als actius de risc. No sabem què passarà, però esperem que la inflació sorprengui a l'alça durant 2018", conclou Jim Reid.

Sobre la inflació, Neel Kashkari, president de la Reserva Federal de Minneapolis, ha comentat quel'acceleració dels salaris no ha de suposar una pujada de la inflació. Per a això, cal un creixement prolongat en el temps, de manera que la Fed no ha de sentir pressionada en la seva política monetària.

ECONOMIA I EMPRESES

A l'actualitat econòmica, falten per publicar les dades d'atur setmanal. El consens espera que les peticions inicials de desocupació pugin lleugerament fins a 232.000 des de 230.000. I que les peticions contínues es mantinguin per sota dels 2 milions, dades saludables per al mercat laboral.

A nivell corporatiu, el fabricant de cotxes elèctrics Tesla Motors cau un 2% després de publicar pèrdues de 675 milions de dòlars durant l'últim trimestre de l'any. Tesla va tancar l'any amb una pèrdua de 1.960 milions de dòlars, gairebé tres vegades la registrada el 2016.

Tot i que el gran protagonista de la sessió és Twitter, que es dispara un 25% després de presentar per primera vegada beneficis. La xarxa social de microblogging ha guanyat 91 milions de dòlars durant l'últim trimestre, després d'elevar un 2% els seus ingressos, fins a $732 milions.

Al Dow Jones, General Electric (-3%), Boeing (-2,6%), Intel (-2,5%) i Caterpillar (-2,4%) lideren els descensos, tot i que les pèrdues són generalitzades en tots els valors. Tan sols Apple (+0,5%) i Exxon Mobil (+0,1%) cotitzen en positiu.

ALTRES MERCATS

Al mercat de divises, després dels màxims de l'euro des de 2014 marcats el passat 25 de gener als 1,2536 dòlars, la moneda europea es deprecia un 0,19%, fins a $1,2242, després de depreciar-se aquest dimecres un 1% enfront del 'bitllet verd'.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,6%, fins a $61,41, mentre el cru Brent cedeix també un 0,6%, fins a $65,10, després de marcar el 25 de gener màxims des de desembre de 2014 als 71,28 dòlars. I l'unça d'or cau un 0,17%, fins a 1.312 dòlars, després de registrar màxims des 2016 als 1.370 dòlars també el passat 25 de gener.

Últimas noticias