Wall Street busca l'estabilitat a la darrera sessió d'un gener molt baixista
Els inversors segueixen descomptant la tensió a Ucraïna i una Fed més agressiva
Signe mixt a Wall Street a l'última sessió d'un mes de gener marcat per la volatilitat. El Nasdaq estén el seu rebot i intenta limitar la correcció d'un primer mes de l'any molt baixista per a la renda variable nord-americana, que va camí de tancar el pitjor mes des que va esclatar la pandèmia, el març del 2020.
Els índexs novaiorquesos van rebotar amb energia divendres passat, impulsats pels fortíssims guanys d'Apple després dels seus resultats, encara que la volatilitat s'ha instal·lat al mercat i els inversors no en tenen totes.
La Reserva Federal (Fed) serà més agressiva amb la seva política monetària per contenir la inflació, cosa que està provocant una gran rotació de carteres. Les mans fortes estan sortint del sector de la tecnologia i entrant a sectors més defensius i que poden funcionar millor en un entorn d'alta inflació, com bancs i energia.
Bona prova és que el Nasdaq acumula una caiguda mensual del 13%, mentre que la correcció de l'S&P 500 és del 7% i la baixada del Dow Jones és del 5,6%. Cal destacar que la caiguda del Nasdaq és el seu descens mensual més important des de l'octubre del 2008.
Goldman Sachs, Wells Fargo i JP Morgan ja anticipen cinc pujades de tipus el 2022, mentre Bank of America eleva aquesta previsió fins a set. A més, els analistes ja preveuen que la reducció del balanç començarà a mitjans de l'any i serà d'entre 90.000 i 100.000 milions de dòlars mensuals, fet que contribuirà a endurir encara més les condicions financeres.
La dada d'inflació PCE dels Estats Units va tancar el 2021 amb una pujada anual del 5,8%, màxims des del 1982. Raphael Bostic, president de la Fed d'Atlanta, ha suggerit una doble pujada de tipus al març (50 punts bàsics en lloc de els 25 punts bàsics esperats) per contenir els preus, cosa que no passa des de fa 22 anys.
L'AVÍS DE JEREMY GRANTHAM
"Estem en el que considero la fase vampírica del mercat alcista, en què li llences tot el que tens: l'apunyales amb Covid, el dispares amb el final del QE de la Fed i la promesa de tipus més alts, i l'enverines amb una inflació inesperada, que sempre ha matat les relacions preu/benefici (P/E) abans, però de manera força única, no es mor... i tot i així la criatura vola", ha comentat de manera molt gràfica el mític inversor Jeremy Grantham.
"Just quan comences a pensar que la cosa és completament immortal, finalment es desploma i mor. Com més aviat ho faci, millor per a tots", ha afegit.
TENSIÓ SOBRE UCRANIA
A nivell geopolític, persisteix la tensió sobre Ucraïna. Els EUA han inclòs l'assumpte a la reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Encara que no s'espera un comunicat, a causa de la capacitat de veto de Rússia i la Xina, serà interessant veure quines postures defensa cada bloc, ja que l'aliança entre Moscou i Pequín davant d'Occident és cada vegada més evident.
EMPRESES I ECONOMIA
A l'escena empresarial, continuen els resultats empresarials amb els comptes de grans tecnològiques com Alphabet (dimarts), Meta (dimecres) i Amazon (dijous).
A més, Santander adquirirà aquest dilluns el 100% de Consumer USA per 2.200 milions d'euros després del vistiplau de la Reserva Federal (Fed).
Així mateix, Elliott Investment Management i Vista Equity Partners s'han mostrat partidaris de negociar un acord per adquirir al voltant de 13.000 milions de dòlars la signatura de programari Citrix Systems.
A nivell econòmic, la gran referència de la setmana serà l'Informe d'Ocupació del gener als EUA, que es publicarà divendres que ve. Els analistes esperen que la taxa d'atur es mantingui al 3,9% i una creació de 155.000 llocs de treball.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"El Dow Jones ens va dibuixar a la sessió de dilluns passat una bonica espelma en forma de martell, que en condicions normals és indicativa d'almenys un important rebot de curt termini", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"No hi ha dubte que encara és aviat per llançar les campanes al vol, ja que figura de tornada com a tal no tenim. Ara bé, el Dow Jones està aguantant el tipus molt millor que els seus altres dos germans: l'S&P 500 i el Nasdaq. De fet, es pot dir que aquest segueix desplaçant-se lateralment des de l'abril del 2021.
El preu es troba desplegant un ampli lateral des de llavors i la darrera correcció sembla haver trobat suport, una vegada més, a la base d'aquest. El famós índex de Wall Street presenta un suport important en el rang dels 33.150-33.500 punts”, argumenta aquest expert.
El petroli West Texas rebota un 0,8%, fins als 87,51 dòlars. Per part seva, el barril de Brent avança un 1,2%, fins als 91,15 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,4% i es canvia a 1,1195 dòlars, mentre que l'unça d'or repunta un 0,5% (1.796 dòlars).
Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,808%; i el bitcoin cau un 1,1%, fins als 37.311 dòlars.