Wall Street anticipa un sensible rebot a la prèvia de la reunió de la Fed
El mercat espera que el banc central doni algun indici que relaxarà l'enduriment monetari
Actualitzat : 14:52
Wall Street rebota amb moderació després de les fortes alces experimentades aquest dilluns. El Dow Jones va consolidar a l'octubre el seu millor mes des del 1976, i es va revalorar gairebé un 14%, mentre que l'S&P 500 i el Nasdaq també van registrar pujades notables. Continuarà la tendència aquest novembre?
És difícil saber-ho, però demà tindrem una prova de foc per al mercat de valors: la reunió del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Reserva Federal (Fed). Els inversors esperen que el banc central doni algun indici que l'enduriment monetari és a punt d'arribar al final, un pensament que explica bona part del rebot de les últimes setmanes.
L'eina FedWatch de CME atorga un 87% de probabilitat que el banc executi la seva quarta pujada consecutiva de 75 punts bàsics aquest dimecres, però els pronòstics són més optimistes de cara al conclave del 14 de desembre. Així, per al mes que ve, atorguen una probabilitat del 55,1% al fet que l'alça sigui “només” de 50 punts bàsics, mentre que un escenari en què s'executi una cinquena pujada del 0,75% rep un 37,9% de probabilitat.
Aquest escenari coincideix amb el presentat per The Wall Street Journal, ja que el diari nord-americà va publicar la setmana passada que la Fed s'estava plantejant trepitjar el fre per comprovar els efectes de les últimes pujades de tipus sobre la inflació. A aquesta hipòtesi se suma Goldman Sachs, que ha anticipat una pujada de tipus de 50 punts bàsics al desembre i dues alces de 25 punts bàsics al febrer i al març, cosa que elevaria el preu dels diners als EUA fins al 5%.
Així mateix, la presidenta de la Fed de San Francisco, Mary Daly, va donar indicis que el banc central podria complir aquestes previsions en afirmar que les pujades de 75 punts bàsics “no poden continuar” després del conclave del novembre.
BIDEN AMENAÇA LA PETROLERES
Així mateix, aquest dimarts són notícia les declaracions del president dels EUA, Joe Biden, sobre les petrolieres, a les quals podria imposar un impost sobre els seus “guanys inesperats per la guerra”. "La indústria petroliera no ha complert el seu compromís d'invertir als EUA i donar suport al poble nord-americà", ha advertit el mandatari nord-americà.
Segons ha explicat, les empreses que no demostrin que estan reinvertint en la producció “pagaran un impost més alt sobre els guanys excedents i enfrontaran altres restriccions”. Per això, Biden ha assegurat que “treballaria amb el Congrés per analitzar les opcions que estan disponibles”.
La proposta del president dels Estats Units s'assembla a les mesures que els polítics de tot Europa estan imposant a les empreses que obtenen guanys rècord dels combustibles fòssils i la generació d'energia.
Cal destacar que importants petrolieres com Exxon i Chevron han disparat els beneficis durant aquest tercer trimestre. Així mateix, aquestes i altres companyies com Shell o TotalEnergies han anunciat que lliuraran gairebé 100.000 milions de dòlars als accionistes anualment en recompres i dividends mentre reinverteixen només 80.000 milions en els seus negocis principals aquest any, segons dades de Bloomberg.
ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, destaquen els millors beneficis i ingressos de Pfizer durant els darrers tres mesos respecte al 2021. Per la seva banda, Uber ha perdut més de 1.000 milions durant el trimestre, però ha ingressat un 72% més durant el període.
A l'escena macroeconòmica, la dada més important que es coneixerà avui serà el PMI manufactures i l'ISM manufactures. El consens anticipa que la primera referència es mantingui als 49,9 punts, mentre que per a la segona estimen una caiguda de 0,9 punts fins als 50.
En altres mercats, el petroli puja a prop del 2%. El West Texas s'intercanvia per 88,32 dòlars i el Brent, de referència a Europa, per 94,66.
L'or avança un 1% fins als 1.657 dòlars. L'euro guanya terreny enfront del dòlar (+0,53%) i arriba al nivell del 0,9935. El rendiment del bo nord-americà a 10 anys, en canvi, baixa fins al 3,93%.
A les criptomonedes, el bitcoin intenta consolidar els 20.500 abans del conclave de la Fed i l'ethereum busca recuperar els 1.600 dòlars.