Pèrdues destacades a Wall Street: Trump espanta als inversors
El consens de mercat, preocupat per l'augment de la tensió política als EUA
- L'euro segueix marcant màxims anuals en el seu encreuament contra el dòlar
- A més, l'unça d'or es continua apreciant per la recerca d'actius 'refugi'
- En castellano: Wall Street registra su peor sesión desde septiembre: Trump espanta a los inversores
Actualitzat : 18:10
Pèrdues destacades superiors a l'1% a Wall Street, on els inversors cada vegada es mostren més nerviosos i preocupats sobre la presidència de Donald Trump, després de l'última polèmica sobre la revelació d'informació classificada als russos.
A més, 'The New York Times' ha publicat que Trump va interferir en una investigació federal, en sol·licitar a l'exdirector de l'FBI, James Comey, que aturés una investigació sobre Michael Flynn, exconseller de Seguretat Nacional que va haver de dimitir pels seus llaços amb Rússia. El rotatiu es pregunta si Trump va obstaculitzar una investigació judicial mentre els inversors observen amb nerviosisme tots aquests esdeveniments.
En aquest escenari, els analistes de Link Securities comenten que " precisament aquestes tensions polítiques a Washington són el major risc que veiem a curt termini per als mercats, ja que, si continua aquesta situació, veiem complicat que moltes de les promeses electorals de Trump es puguin aprovar".
Aquests experts no descarten que aquestes tensions "al final acabin desestabilitzar el Govern nord-americà i, per tant, impactar en l'evolució econòmica del país que es convertiria en el 'cigne negre' per als mercats del qual tant es parla durant els últims mesos".
Els demòcrates ja han començat a parlar sobre un procés per destituir Trump (impeachment), cosa que ha obligat els operadors a "prendre-s'ho seriosament"
La derivada d'aquesta situació que més repercussió està tenint als mercat es troba potser al mercat de divises, on l'euro marca màxims anuals i dels últims sis mesos per sobre de 1,11 dòlars (+ 0,22%). "En aquests moments, tant l'ambiciosa reforma fiscal de l'administració republicana com la despesa en infraestructures semblen estar en perill", afirma Naeem Aslam, analista de ThinkMarkets.
David Madden, expert de CMC Markets, afegeix que els demòcrates ja han començat a parlar públicament d'obrir un procés per destituir Trump (impeachment), cosa que ha obligat els operadors a "començar a prendre-s'ho seriosament". Aquest expert afegeix que "hi ha hagut molt d'optimisme sobre les polítiques de Trump, però ara està lluny de poder complir-les i els traders lluiten per sortir del mercat". En la seva opinió, els operadors s'ho pensaran dues vegades abans de comprar en les caigudes, perquè el potencial baixista per Wall Street és molt gran (l'S&P 500 i el Nasdaq han marcat màxims històrics aquesta mateixa setmana).
A més, l'índex VIX de volatilitat, que ha marcat mínims de més de 20 anys a Wall Street durant les últimes setmanes, cosa que anticipa un potencial sostre de mercat per a la renda variable nord-americana, es dispara més del 10%, fins a nivells propers a 12 punts. El seu mínim anual es troba en 9,56 punts.
El sector financer, un dels més beneficiats per l'expectativa de menor regulació i retalls d'impostos sota l''era Trump', lidera les pèrdues als índexs de Nova York. Per exemple, Goldman Sachs cau un 4% al Dow Jones i JP Morgan Chase cau un 2,7%. El sector bancari en el seu conjunt cau més del 3%.
En l'escena empresarial, el fabricant de xips AMD cau un 3% després d'incomplir les previsions del consens amb els seus resultats trimestrals. Després del tancament de mercat, presentarà els seus comptes Cisco Systems, el major proveïdor mundial de serveis per a xarxes informàtiques, la cotització del qual s'ha vist impulsada durant els últims dies pel ciberatac mundial del virus 'WannaCry'.
A més, els analistes de Macquarie han retallat la seva recomanació sobre Walt Disney, membre del Dow Jones, fins a 'neutral' des de 'sobreponderar', a causa de menors vendes de publicitat i a la pèrdua d'usuaris del canal esportiu ESPN.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1%, fins als 49,23 dòlars, mentre que el barril Brent puja un 1,3%, fins als 52,37 dòlars, després d'una caiguda de gairebé 1,8 milions dels inventaris setmanals de cru als EUA. A més, l'unça d'or puja un 1,9%, fins als 1.259 dòlars, per la recerca dels inversors d'actius refugi. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau fins al 2,25%.