El Dow Jones cau un 1% a Wall Street després de la dimissió 'bomba' de Gary Cohn
El principal assessor econòmic de Trump abandona el president pel seu proteccionisme
- La seva sortida es produeix pel seu desacord amb els aranzels a l'alumini i l'acer
- El mercat descompta que Trump aprovarà unes mesures que no agraden a gairebé ningú
- En castellano: El Dow Jones cede un 0,3% en Wall Street tras la dimisión 'bomba' de Gary Cohn
Actualitzat : 18:28
El Dow Jones cau un 1,1% a Wall Street després de la dimissió de Gary Cohn, principal assessor econòmic del president Donald Trump, en desacord amb les mesures proteccionistes que té previst aprovar el mandatari durant els pròxims dies. L'S&P 500 cedeix un 0,8% i el Nasdaq, un 0,5%, cosa que mostra una jornada més la fortalesa del sector tecnològic.
Al Dow Jones, els valors més baixistes són Exxon Mobil (+2,9%), Caterpillar (-2,3%) i General Electric (-2%), tot i que les vendes són generalitzades. JP Morgan Chase cau un 1,3%, Apple, un 0,9% i Microsoft, un 0,4%. Tan sols IBM (+0,7%), Verizon (+0,2%) i Intel (+0,2%) cotitzen en positiu.
LA DIMISSIÓ DE COHN
La sortida de Cohn, antic banquer d'inversió a Goldman Sachs i fins ara al capdavant del Consell Econòmic Nacional, ha suposat un torpede per a la línia de flotació del mercat. La Borsa de Nova York va tancar aquest dimarts amb guanys, però els futurs ràpidament van passar a negatiu quan es va publicar la seva dimissió, amb el mercat ja tancat.
Recordem que Trump ha de decidir aquesta mateixa setmana si dona llum verda als aranzels en les importacions d'alumini i acer que van ser proposades la setmana passada per la seva Administració. Uns aranzels que compten amb l'oposició tant de molts republicans com de membres de la Reserva Federal, experts i socis comercials dels EUA.
Cohn estava considerat una de les influències més moderades dins del grup d'assessors i ha estat un dels artífexs de l'aprovació de la reforma fiscal, el principal èxit de la nova Administració. Els inversors descompten que la seva sortida augmentarà l'enfocament proteccionista de Trump, cosa que no agrada gens a les borses.
"Sembla que la dimissió s'ha produït precisament per la seva oposició a les tarifes que Trump pretén imposar a les importacions d'acer i alumini, cosa que no augura res de bo en aquest camp", afirmen des de Link Securities. Trump està seguint el consell del seu secretari de Comerç, Wilbur Ross, un dels màxims defensors dels aranzels.
En aquest escenari, cobra especial rellevància el dèficit comercial dels EUA, que ha pujat un 5% al gener, fins als 56.600 milions de dòlars, a prop dels màxims de l'última dècada.
Jim Reid, estrateg de Deutsche Bank, comenta que la sortida de Cohn "suggereix que Trump s'ha alineat amb força cap a les mesures proteccionistes". En aquest sentit, el president també està considerant més aranzels als productes xinesos a causa de les pràctiques del gegant asiàtic pel que fa als drets de propietat intel·lectual.
Per la seva banda, Trump no s'ha mostrat massa preocupat per la marxa de Cohn i ha comentat a Twitter que hi ha molta gent que vol el lloc i que n’escollirà un successor "aviat."
Will be making a decision soon on the appointment of new Chief Economic Advisor. Many people wanting the job - will choose wisely! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 de marzo de 2018
DADES D'OCUPACIÓ
La principal dada econòmica de la jornada ha estat l'indicador mensual d'ocupació de la consultora ADP. Els EUA va crear uns 235.000 llocs de treball al mes de febrer al sector privat. Una xifra que supera l'esperada pels analistes, situada als 195.000 llocs de treball.
Els experts de Pantheon Macroeconomics comenten que el mercat laboral continua demostrant la seva "fortalesa" amb uns números "sòlids". Aquesta dada és una anticipació a l'informe d'ocupació de febrer, que es publicarà el proper divendres. El consens espera la creació de 200.000 llocs de treball i una baixada de la taxa d'atur fins al 4% des del 4,1%, però Pantheon ha elevat la seva previsió fins a 225.000 des de 200.000 després d'aquesta dada.
Encara que l'atenció se l’emportarà l'evolució dels salaris, que van mostrar una pujada interanual del 2,9% al mes passat i van augmentar les pressions inflacionistes als EUA. La previsió és que es moderin al 2,8% en taxa interanual.
Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,14% després del tancament de Wall Street, fins als 1,2421 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars). El consens considera que la imposició d'aranzels debilitaria encara més el 'bitllet verd' davant la resta de divises, cosa que sembla més probable després de la dimissió de Gary Cohn.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,7%, fins als 62,16 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,8%, fins als 65,29 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,2%, fins als 1.332 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars). Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,85% (màxim anual al 2,956%).