El petroli West Texas tanca en negatiu per primera vegada en la història

El futur amb venciment al maig s'ha enfonsat un 305%, fins a -37 dòlars

Per

Bolsamania | 20 abr, 2020

Actualitzat : 09:58

El contracte de futur de maig del petroli West Texas s'ha enfonsat un 305%, fins a -37,63 dòlars el barril, davant el seu imminent venciment, previst per a aquest dimarts. Mentrestant, el futur de juny cotitza a 20 dòlars, una caiguda del 12%, quan normalment el futur del mes següent cotitza entre 50 centaus i 1 dòlar per damunt. El petroli Brent, de referència a Europa, cau un 6%, fins a 26,30 dòlars.

Normalment, la diferència de preu entre el venciment imminent d'un contracte i el del mes següent, denominat en l'argot especialitzat 'contango', no sol superar el dòlar.

No obstant això, la situació excepcional als EUA, amb l'economia paralitzada i la capacitat d'emmagatzematge de petroli al límit, han provocat aquest moviment totalment inusual en el mercat, alimentat també per les posicions baixistes i el rolo (trasllat) dels operadors cap al contracte de juny.

La majoria dels inversors ja s'estan centrant en el contracte de juny, la qual cosa ha reduït el volum de negociació i ha augmentat la volatilitat sobre el contracte de maig, ha explicat Giovanni Staunovo, analista d'UBS, segons recull CNN.

Durant la setmana passada, i després que l'OPEP+ acordés, el divendres 10 d'abril, una retallada històrica de producció de 9,7 milions de barrils diaris, el West Texas es va enfonsar més d'un 20% i el Brent, un 13%. La major caiguda del West Texas s'explica perquè els productors americans d'esquist, mitjançant la tècnica de fracking, no han reduït la producció de manera tan notable com l'OPEP+.

Amb la demanda gairebé paralitzada pel coronavirus, el volum de petroli emmagatzemat als Estats Units, especialment a Cushing, Oklahoma, està augmentant, i les instal·lacions estan a punt de quedar desbordades. Això fa que alguns productors americans i canadencs comencin a pagar als clients per els seus magatzems, ha afegit Staunovo.

Els inversors estan particularment preocupats per l'emmagatzematge a Cushing, Oklahoma, el principal centre d'operacions dels EUA

La pròpia OPEP va reduir la setmana passada el seu pronòstic de demanda mundial, que situa ara en 92,82 milions de barrils diaris, 6,91 milions menys que en la seva estimació anterior. L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) va dir que el coronavirus acabarà enguany amb gairebé una dècada de creixement de demanda. "Fins i tot assumint que les restriccions de viatges es relaxin durant la segona meitat de l'any, esperem que la demanda mundial de petroli al 2020 caigui en 9,3 milions de barrils al dia respecte de 2019, esborrant gairebé una dècada de creixement", va explicar l'organisme.

RESCAT A LA INDÚSTRIA D'ESQUIST

El col·lapse dels preus del petroli nord-americà ha generat especulacions sobre la possibilitat que els Estats Units pugui rescatar la indústria de l'esquist en vista del crash de la demanda i la falta de capacitat d'emmagatzematge. Les reserves continuen augmentant, i també el temor que alguns productors d'esquist bituminós dels Estats Units puguin fer fallida.

Segons explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Marktes a Londres, els EUA volen evitar la fallida d'alguns dels productors més petits, que suposaria grans pèrdues per als bancs nord-americans.

Últimas noticias