Volatilitat a l'Ibex: tanca amb una caiguda del 0,34% després de rebotar un 3%
El sector bancari europeu passa de pujar un 5% a avançar un 1%
Actualitzat : 17:57
La volatilitat ha estat un dia més la protagonista de les borses europees. L'Ibex ha tancat amb una caiguda d'un 0,34%, després d'haver arribat a pujar un 3%. Al selectiu hi continuen destacant especialment les alces de les entitats financeres, encara que el sector bancari europeu ha passat de disparar-se prop d'un 6% a revaloritzar-se un 1%. A l'altre plat de la balança hi trobem les caigudes del 6% en MásMóvil i Indra.
La volatilitat extrema, la por, i tots els problemes que assolen els mercats fan molt difícil que els índexs pugin de manera consistent. Cal no oblidar que durant la jornada d'ahir l'Ibex va arribar a avançar un 4%, però va tancar amb retallades del 3%. "Estem al segon nivell més alt de volatilitat després del de la crisi de 2008", subratlla José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
Noticia relacionada
Los expertos avisan: no hay que fiarse de los rebotes del gato muerto en el mercado actualEl coronavirus continua sent la gran preocupació dels inversors. La malaltia ha infectat ja prop de 114.000 persones a tot el món i més de 4.000 n'han mort fins ara, segons les últimes xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Els inversors valoren avui positivament les notícies sobre totes les mesures que s'estan implementant per fer front a la malaltia. El Banc d'Anglaterra s'ha avançat a la reunió del pròxim 26 d'aquest mes i ha anunciat una retallada de tipus de 50 punts bàsics, fins al 0,25%. A més, aquest dimarts la Unió Europea (UE) va fer públic un paquet d'estímul per a enfrontar el virus, igual que estan fent països concrets, com Espanya.
Així mateix, els inversors també estan atents a les novetats que arriben des de l'altra costa de l'Atlàntic. Un funcionari de la Casa Blanca ha dit que Donald Trump ha proposat rebaixar a zero l'impost sobre les nòmines com a mesura per fer front al coronavirus. A més, el candidat demòcrata Joe Biden s'ha imposat a Bernie Sanders a Michigan. Això agrada als mercats, que veuen en Biden, més moderat, la seva opció favorita enfront del biaix més d'esquerres de Sanders.
Mentrestant, també al Regne Unit, el nou ministre de Finances del Govern presentarà aquest dimecres el pressupost anual. Rishi Sunak, que només porta quatre setmanes al càrrec, lliurarà el pressupost entorn de les 13.30 hora espanyola. S'espera que la incertesa econòmica limiti l'abast del pressupost respecte als compromisos electorals del Partit Conservador, mentre que es preveu que contingui mesures per mitigar l'impacte econòmic del coronavirus.
Pel que es refereix a les dades macro de la jornada, atents especialment a l'IPC dels Estats Units. Recordar que és la vigília de la reunió del Banc Central Europeu (BCE), que se celebra demà dijous. El mercat espera mesures de l'organisme per a enfrontar al coronavirus. Caldrà veure fins a quin punt convencen, i també caldrà veure com impacten en els diferents sectors del mercat, també en la banca.
ANÀLISI TÈCNICA
"Una altra sessió semblant a les anteriors, durant la qual hem arribat a pujar més d'un 3% durant les primeres hores de la sessió, per acabar tancant lluny dels màxims del dia. A part de les dilatacions dels preus, que són a l'ordre del dia en aquesta situació de màxima volatilitat, es diria que l'Ibex està intentant (sense èxit) aferrar-se a la zona de suport que presenta als 7.500-7.600 punts, que són els mínims del 2016," explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
"Encara hem de veure què ens diu el tancament de l'espelma setmanal, que ens indicarà si aquest nivell actuarà com un fre, o si es perfora," puntualitza.
"En cas de perforar-se, el que ens estaria dient el preu, rebots a part, és que no es pot descartar un retorn als mínims del 2012, els 6.000 punts. Per sobre, pel cantó de les resistències, la primera la trobem als 8.000 punts, i encara per sobre, el buit baixista diari dels 8.400 punts," finalitza l'expert.