Tres propostes per augmentar el valor de la teva cartera

Natixis Global AM recomana remarcar el control de riscos

Per

Bolsamania | 16 nov, 2016

Actualitzat : 17:47

La història recent demostra que els actius no mantenen la seva jerarquia en rendibilitat, amb constants canvis entre ells encara que amb supremacia de la renda variable a llarg termini. No obstant això, la jerarquia sí es manté en l'evolució de la volatilitat, raó per la qual Natixis Global Asset Management recomana posar l'accent en el control dels riscos a l'hora de configurar les carteres per als propers mesos.

La signatura ha presentat aquest dimecres l'estudi de l''Evolució de les carteres espanyoles el 2016 i estratègies per 2017', que realitza el departament internacional d'anàlisi i carteres a partir de l'anàlisi de 100 carteres model perfilades gestionades per les 21 gestores més importants d'Espanya en volum d'actius, amb el que representen entorn del 80% de la indústria. En la seva tercera edició, observen canvis importants marcats aquest any pel Brexit.

Si veiem l'evolució de les carteres, hi ha canvis importants en les conservadores, que suposen dos terços del total analitzat a Espanya

El referèndum britànic del 23 de juny va provocar que les carteres més conservadores i moderades reduïssin la seva inversió en renda variable, apostant per posicions en bons i alternatius, que a Espanya són principalment productes de tornada absoluta. No obstant això, la ràpida reassignació de les carteres va evitar aprofitar el benefici de la recuperació posterior, amb importants pèrdues en molts casos.

En general, “si comparem l'evolució de les carteres en les dues últimes edicions, s'observen canvis importants en les carteres conservadores, que suposen dos terços del total analitzat a Espanya”, assenyala Juan José González de Paz, consultor de Natixis Global AM. A més, afegeix que hi ha preferència actualment per la selecció d'empreses enfront de la gestió passiva.

La cartera mitjana més agressiva té a Espanya una exposició del 70% a la renda variable i un 23% a diferents instruments de deute (veure quadre). La resta està en actius alternatius, convertibles o monetaris. Els percentatges canvien fins al 42% en renda fixa i el 37% en accions en la cartera mitjana moderada, i finalment en la conservadora s'incrementa la quota de la renda fixa fins al 81%, enfront del 16% en renda variable.

MÉS VOLATILITAT SUPORTADA

Durant el 2015 va haver-hi un increment important en la volatilitat suportada per aquestes carteres (veure quadre), que s'ha mantingut en nivells molt més alts que anys anteriors en 2016. “Se sol parlar de rendibilitat i no de risc en la indústria. És important reflectir el risc que se suporta per aconseguir determinat tornada”, defensa Sophie del Campo, directora general de Natixis Global AM para Iberia.

Sota aquesta premissa Del Camp recomana tres estratègies per millorar la capacitat de creació de valor de les carteres, tant per la seva capacitat de generar rendibilitat com per limitar la volatilitat:

1. RENDA VARIABLE AMB POCA VOLATILITAT

La directora general per Iberia de la gestora recomana fons d'inversió de renda variable europea en el mandat de la qual estigui present el control de riscos. És a dir, que la volatilitat sigui més baixa que la mitjana.

2. RENDA FIXA EMERGENT D'ALTA QUALITAT

Del Camp considera que els títols de deute corporatiu emesos per empreses sense riscos d'impagament en països emergents ofereixen una cosina que serveix per generar valor en les carteres. Com a exemple, posa la multinacional mexicana Bimbo o instruments emesos per les filials llatinoamericanes de Banco Santander.

3. FONS LONG-SHORT DE BORSA

Els productes long-short equity tracten de crear rendibilitat amb independència del cicle en la borsa. És a dir, aquests fons alternatius busquen augmentar el seu valor liquidatiu puja o baixi la borsa, ja que inverteixen en dos actius correlacionats de forma diferent: en un es posen llargs i en un altre curts. Així, es guanya diners quan s'encerta amb quins actiu es comportarà millor.

Últimas noticias