Signe mixt a Wall Street, que busca situar-se en pujada lliure absoluta
Les dades d'activitat mostren intenses pressions sobre els preus
Wall Street registra signe mixt mentre el Nasdaq marca un nou rècord per sobre de 14.300 punts, i l'S&P 500 cotitza a tan sols un 0,1% del seu anterior màxim històric.
La renda variable nord-americana, malgrat els dubtes del mercat sobre el repunt de la inflació als EUA, es nega a corregir i intenta situar-se de nou en pujada lliure.
Malgrat que Jerome Powell, president de la Fed, va reconèixer ahir a la nit que "els efectes transitoris sobre els preus han estat més grans del que esperàvem i poden resultar més persistents del que anticipàvem", va descartar que pugui produir-se una espiral inflacionista com als anys 70 del segle passat.
Durant la seva intervenció al Congrés, en ser qüestionat pels republicans, ha assenyalat que "les dades entrants són molt consistents amb l'opinió que aquests són factors que es disminuiran amb el temps, i la inflació després es mourà cap als nostres objectius".
De moment, el banquer central ha aconseguit calmar les borses i sufocar la 'rebel·lió' d'altres membres de la Fed com James Bullard o Robert Kaplan, que van demanar públicament començar a debatre la retallada del programa de compres d'actius (tapering) que manté en marxa l'organisme; i que està valorat en 120.000 milions de dòlars mensuals.
INTENSES PRESSIONS SOBRE ELS PREUS
Així les coses, el mercat se centra en les dades econòmiques. El PMI de serveis ha baixat inesperadament fins a 64,8 des de 70,4; i el PMI manufacturer ha pujat fins a 62,6 des de 62,1.
Tot i la baixada de la dada de serveis, IHS Markit, la companyia que elabora l'informe, ha destacat que "el ritme d'expansió es va suavitzar lleugerament des del màxim observat al maig, però es va mantenir a nivells molt rellevants".
Com a factor negatiu, IHS ha confirmat que "les pressions sobre els preus també es van mantenir elevades al juny", ja que els "fabricants van continuar notant ràpids increments en els costos de les matèries primeres i els combustibles, mentre que els proveïdors de serveis van destacar factures salarials més altes per atreure treballadors i majors tarifes de transport i costos de combustible".
A més, IHS ha destacat que "els costos més alts es van transferir als clients a través d'un fort augment en els càrrecs per producció durant juny. I l'augment dels preus de venda va ser el segon més pronunciat des que va començar la recopilació de dades l'octubre de 2009".
"COM POLLASTRES SENSE CAP"
A nivell estratègic, els inversors segueixen aprofitant les caigudes per comprar i opten per ignorar els riscos. Per Jeffrey Halley, analista ' Oanda, aquesta actitud és pròpia "dels pollastres sense cap" dominats pel FOMO, és a dir, la fear of missing out o "por de quedar-se fora", en aquest cas del ral·li de les borses.
Explica Halley que aquesta és la dinàmica que s'està observant durant els últims 15 mesos, "l'estratègia de comprar a les caigudes mentre els bancs centrals continuen abocant diners gratis al sistema financer mundial", un comportament cada vegada més "exacerbat" que no el convenç en absolut.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Apple ha publicat una carta de 16 pàgines contra les lleis antimonopoli que el Congrés dels Estats Units debat avui. En concret, contra dos projectes que pretenen impedir que els propietaris de plataformes tecnològiques afavoreixin els seus propis serveis.
Els de Cupertino argumenten que, en tirar endavant, estarien obligats a permetre la instal·lació de programari fora de la seva App Store i, per tant, no passarien tots els controls de seguretat.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,25%, fins als 73,76 dòlars, mentre el cru Brent supera els 75 dòlars i marca màxims des d'abril de 2019. Els analistes anticipen que l''or negre' tocarà nivells de 90 o fins i tot els 100 dòlars per barril al llarg de l'any.
L'euro es deprecia un 0,16% i es canvia a 1,1957 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 0,37%, fins als 1.783 dòlars mentre, el bo nord-americà a 10 anys puja lleugerament fins a situar-se a l'1,489%. Finalment, el bitcoin puja un 6,24%, fins als 34.634 dòlars, després de perdre ahir breument l'important suport de 30.000 dòlars.