Signe mixt a Wall Street després d'una dada d'inflació que ha millorat previsions

El repunt de l'IPC del març incrementa els dubtes sobre les retallades de tipus

Per

Bolsamania | 11 abr, 2024

Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dijous després de les pèrdues destacades de dimecres i després que l'IPC del març sorprengués l'alça. La dada ha portat el mercat a recalibrar a la baixa les seves expectatives sobre les retallades de tipus per part de la Reserva Federal (Fed), encara que l'Índex de Preus de Producció (IPP) conegut aquest dijous ha millorat les previsions i pot restar pressió al banc central.

La inflació ha repuntat fins al 3,5% des del 3,2% del mes anterior, mentre que la subjacent, lluny de moderar-se, s'ha estancat al 3,8%.

"Aquesta volatilitat vista als últims registres de preus és el que esperàvem i manté el debat sobre l'inici de les retallades de tipus per part de la Fed, tal com es va poder veure a les actes de la seva última reunió. Una inflació que resisteix entorn del +3% unit a una economia i un mercat laboral forts dona motius a la Fed per no precipitar-se amb les baixades de tipus", valoren els experts de Bankinter.

De fet, ara les probabilitats que el banc central nord-americà duu a terme una primera retallada al juny s'han desplomat fins al 16%, quan fa només una setmana se situava al 60%.

"Les expectatives reflecteixen una única retallada completa en aquest any, que tindria lloc al novembre (retardant-se des del setembre esperat abans)", afegeixen a Bankinter.

En aquest sentit, cal recordar que el dot plot (diagrama de punts) de la Fed al març apuntava tres baixades aquest any.

"La dada és un desafiament a les perspectives de la Reserva Federal. (…) Tot i que esperem veure un debilitament dels serveis en el futur, és probable que la Fed necessiti més de dos informes més suaus abans de guanyar prou confiança. Esperàvem que la Fed comencés a relaxar la seva postura restrictiva al juny, però ara retardem la nostra expectativa de la primera retallada al juliol", afirma David Page, cap d'investigació macroeconòmica d'AXA IM.

Per a Bret Kenwell, analista d'inversions d'eToro als EUA, "les dades d'inflació recents no han augmentat la confiança dels membres de la Fed i és fàcil veure per què. Combinat amb els comentaris recents de diversos membres de la Fed, creix la incertesa sobre quan arribarà la primera retallada del 2024. Encara que segueix semblant que la Fed considera les retallades de tipus com un escenari de 'quan' i no de 'si', l'obstinada inflació està tirant per terra el seu pla".

Per això, l'atenció se centra ara en els preus de producció, que han mostrat un repunt més baix que l'esperat, fins al 2,1% en taxa interanual, mentre que el consens esperava un augment del 2,2%.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "després d'un altre candent informe de l'IPC, els preus al productor ofereixen cert alleujament als funcionaris de la Reserva Federal, que poden considerar els informes recents de preus massa calents per avaluar retallades de taxes al futur immediat".

"Si bé veiem que augmenten les probabilitats que la primera retallada de tipus es produeixi al setembre, informes més freds com l'informe d'IPP mantenen sobre la taula retallades a la reunió de juny, que és el nostre punt de referència actual", afegeixen.

L'agenda econòmica també ha inclòs les peticions setmanals de desocupació, que han caigut més del que s'esperava, fins a les 211.000.

RESULTATS DE LA BANCA

L'altre punt d'interès per als inversors és a l'inici de la temporada de resultats, amb els grans bancs dels EUA donant el tret de sortida.

D'aquesta manera, divendres rendiran comptes JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo i BlackRock, per als quals el consens estima un primer trimestre positiu gràcies a la pujada dels tipus d'interès.

"Si la temporada confirma que les empreses segueixen mostrant-se optimistes amb relació a l'esdevenir dels seus negocis, ja que esperen que les economies vagin a més durant la resta d'exercici, els mercats de valors podrien continuar pujant. Una temporada de resultats 'pitjor' del que s'esperava, no obstant, podria obrir la porta a una correcció en aquests mercats, els quals, després de cinc mesos d'alces consecutives, estan una mica sobrecomprats", subratllen a Link Securities.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, Vertex Pharmaceuticals ha comunicat l'adquisició Alpine Immune Sciences per 4.900 milions de dòlars en efectiu o al voltant de 65 dòlars per acció. Les accions de Vertex pugen un 1,25%, mentres que les d'Alpine es disparen un 36%.

A més, les accions de Nike pugen més d'un 3,5% després que els analistes de Bank of America milloressin la seva recomanació sobre els títols de la companyia a comprar des de neutral.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,43% (85,85 dòlars) i el Brent retrocedeix un 0,32% (90,19 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,03% (1,0738 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,48% (2.359 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,538% i el bitcoin repunta un 0,84% (70.138 dòlars).

Últimas noticias