Signe mixt a Wall Street després de la caiguda de l'IPC general el novembre
L'atenció del mercat també se centra en la reunió de tipus de la Fed
Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dimarts després dels guanys de dilluns i després de conèixer la dada clau d'inflació del novembre, que s'ha mogut en línia amb el que s'esperava i que serà determinant per a l'altra gran cita de la setmana, la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed).
"L'S&P500 i el Dow Jones van assolir nous màxims anuals, mentre els inversors miren amb cautela les reunions d'aquesta setmana dels bancs centrals de la Reserva Federal, el Banc Central Europeu i el Banc d'Anglaterra, i les respectives perspectives per a la política de tipus de cara al 2024", comenta Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK.
DADA CLAU D'INFLACIÓ
L'agenda econòmica d'aquest dimarts té com a protagonista l'IPC del novembre, que ha deixat una caiguda d'una dècima per a l'índex general, fins al 3,1% en taxa interanual, mentre que la inflació subjacent s'ha mantingut al 4%.
John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, destaca que "amb una inflació subjacent del 4%, aquesta no és la millor notícia, però igualment farà poc per descarrilar la narrativa predominant que les taxes estan al punt màxim".
Els analistes d'Oxford Economics subratllen que "una altra forta caiguda dels preus de la gasolina al mes passat va mantenir la inflació general de l'IPC en una tendència a la baixa, però les pressions inflacionàries subjacents continuen sent més persistents, amb una inflació subjacent sense canvis al 4%”.
"En general, això farà poc per canviar les recents comunicacions de la Reserva Federal que la inflació subjacent continua sent massa forta per contemplar un canvi a retallades de taxes a curt termini. És probable que les expectatives del mercat sobre retallades de tipus a principis del proper any es vegin defraudades. Veiem pressions més persistents sobre els salaris i la inflació bàsica que mantindran la Reserva Federal tot esperant un temps prolongat, i és probable que les retallades es retardin fins al setembre", afegeixen.
Per part seva, Ryan Brandham, director de mercats de capital globals per a Amèrica del Nord de Validus Risk Management, assegura que "el mercat ja està descomptant més de quatre retallades de tipus d'interès el 2024", tot i que "tenint en compte que l'índex subjacent de preus al consum es manté al 4%, hi ha el risc que aquestes retallades no es produeixin tan ràpid com espera el mercat".
QUAN COMENÇARAN LES RETALLADES DE LA FED?
L'altra gran referència de la setmana per al mercat és la reunió de tipus de la Reserva Federal (Fed). Els analistes descompten amb un 98,4% de probabilitat, segons l'eina FedWatch de CME Group, que l'organisme mantindrà els tipus d'interès, i per això l'atenció se centrarà a esbrinar quan arribaran les primeres retallades.
"El més important serà el missatge que transmetin respecte a futures baixades de tipus (especialment Fed i BCE). Sembla lògic pensar que tant Powell (Fed) com Lagarde (BCE) intentaran refredar les expectatives davant d'un mercat que cada cop avança més en el temps les previsions de baixades de tipus. Per això, la probabilitat d'una decepció no és menyspreable", afegeixen a Bankinter.
Mentrestant, els analistes d'Oxford Economics mantenen la previsió que la Reserva Federal "no recorrerà a retallades de tipus a principis de l'any que ve", i consideren que el pivot no es materialitzarà "fins al setembre, i que la Reserva Federal procedirà amb cautela, aplicant només 50 punts bàsics de retallades de tipus el proper any, en contrast amb els 125 punts bàsics de retallades valorats pels mercats”.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Google, propietat del gegant tecnològic Alphabet, ha perdut una batalla legal important contra el desenvolupador de videojocs Epic Games, que pot provocar canvis significatius en els ingressos que obté de la seva botiga d'aplicacions i videojocs, Play Store.
Així mateix, Oracle es desploma un 9,5% a la sessió després de la publicació dels seus resultats del segon trimestre fiscal, en què han decebut els seus ingressos i la seva orientació.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2,65% (69,44 dòlars) i el Brent retrocedeix un 2,42% (74,11 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,22% (1,0785 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,41% (2.001 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,229% i el bitcoin es revalora un 2,55% (41.733 dòlars).