Signe mixt a Wall Street amb l'S&P 500 molt a prop de mínims anuals
Els inversors continuen descomptant una recessió tant a Europa com als EUA
Actualitzat : 15:59
Wall Street obre la sessió de dilluns amb signe mixt després de les fortes pèrdues de la setmana passada, que es van sumar a les de la setmana anterior. El Dow Jones va tancar a un nou mínim anual per sota dels 30.000 punts i l'S&P 500 ja cotitza molt a prop dels mínims anuals del juny.
El mercat continua noquejat a curt termini per l'enduriment monetari dels bancs centrals per lluitar contra la inflació, que està provocant una caiguda del mercat de deute i una pujada vertical als rendiments (TIRes) dels bons.
A més, el terratrèmol al mercat de divises per la fortalesa del dòlar se suma al temor dels inversors d'una recessió, tant als EUA com a Europa. La lliura s'ha enfonsat a mínims històrics respecte al dòlar després del pla d'estímul fiscal aprovat la setmana passada pel Regne Unit, que ha estat molt mal rebut pel mercat.
Així les coses, la setmana comença de forma molt negativa a les borses mundials. Tot i que això no vol dir que no puguem veure en qualsevol moment un fort rebot tècnic, ja que els índexs estan molt sobrevenuts a curt termini.
MÉS DOLOR PER A LES BORSES
"El crac al mercat de bons anticipa més dolor per a les borses". És una de les principals conclusions de l'últim informe dels estrategs de Bank of America Securities, que s'han convertit en els experts que estan anticipant millor el comportament dels mercats des de va començar la guerra d'Ucraïna.
En valorar la situació als EUA, anticipen que tant els tipus d'interès com la TIR del bo a 10 anys i la taxa d'atur oscil·laran entre el 4% i el 5% "durant els propers 4-5 mesos", cosa que provocarà un "pic del dòlar" i en l'enduriment monetari de la Fed.
En aquest escenari, aconsellen "picotejar" accions si l'S&P 500 baixa fins als 3.600 punts, "mossegar" si l'indicador baixa fins a 3.000 punts i "atipar" de compres si es desploma als 3.000 punts.
ECONOMIA I EMPRESES
Durant la setmana, les referències econòmiques més rellevants als EUA seran les dades d'atur setmanal de dijous, l'Índex del sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan (divendres), les expectatives d'inflació de les quals són molt seguides pel mercat als últims mesos, i el deflactor del consum privat subjacent PCE (també divendres), la mesura d'inflació preferida de la Fed.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"El Dow Jones prova ja el suport dels mínims dels últims dos anys que presenta als 29.653 punts. Després de girar-se en la mitjana de 200 sessions, l'índex nord-americà es precipita cap a nivells clau de suport", explica César Nuez, analista de Borsamania.
"La confirmació de l'abandonament d'aquest nivell de preus durant les properes setmanes ens confirmaria una extensió de la tendència baixista en què es mou des del començament d'any. El primer objectiu de caiguda el podríem situar als 28.300 punts, preus on presenta el buit alcista que va deixar a finals del 2020", afegeix aquest expert.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,4% (78,53 dòlars) i el cru Brent baixa un 0,3% (85,89 dòlars), mentre que l'euro es deprecia un 0,05% (0,9684 dòlars). A més, l'unça d'or cedeix un 0,1% (1.654 dòlars) i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança al 3,765%. Finalment, el bitcoin rebota un 1,6% (19.239 dòlars).