Signe mixt a Wall Street amb el focus sobre la inflació i la geopolítica
L'IPC del novembre serà la referència macro més destacada de la setmana
Signe mixt a Wall Street aquest dilluns després de posar fi a una setmana també mixta, durant la qual l'S&P 500 i el Nasdaq van renovar màxims històrics. Durant les properes sessions, el focus del mercat estarà posat sobre la inflació, sense perdre de vista la situació geopolítica a l'Orient Mitjà.
I és que la caiguda del règim de Bashar al-Assad "tindrà repercussions molt més enllà de Síria”, explica Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg.
Segons la seva opinió, "els grans perdedors en són l'Iran i Rússia, sense el suport dels quals a al-Assad hauria perdut fa molt de temps la guerra civil que dura gairebé 14 anys". Per contra, “els grans guanyadors geopolítics en són Turquia i Israel”.
"Veurem quines són les conseqüències per a l'Orient Mitjà del buit de poder que s'obre a Síria després de caure el govern de Bashar al-Assad a mans dels rebels liderats per Hayat Tahrir al-Sham (una escissió d'al-Qaeda) i en no haver rebut el suport dels seus habituals aliats, ara centrats en els seus propis conflictes (Rússia a la guerra contra Ucraïna i Iran en el seu conflicte contra Israel)", comenten des de Renta 4.
AMB EL FOCUS SOBRE LA INFLACIÓ
A nivell macro, la inflació serà la gran protagonista. Així, es donarà a conèixer l'IPC del novembre (dimecres), per al qual es preveu un lleugeríssim repunt de la taxa general fins al 2,7%, des del 2,6% del mes anterior, mentre que per a la variable subjacent s'espera que es mantingui al 3,3%.
L'agenda també inclou els preus de producció del mateix mes i les peticions setmanals de desocupació (dijous).
Aquestes dades, unides a les últimes xifres del mercat laboral, seran determinants per a la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) a la reunió del 18 de desembre i per a la qual el mercat descompta, amb una probabilitat del 87%, segons la eina FedWatch de CME Group, que durà a terme una nova retallada de 25 punts bàsics.
En aquest sentit, el Banc del Canadà (BoC) i el Banc Central Europeu (BCE) passaran abans de la Fed amb la celebració dels seus conclaves monetaris dimecres i dijous, respectivament, per als quals s'anticipa una baixada de 25 punts bàsics en el cas del BCE i una retallada gegant per part del BoC.
TRUMP NO PLANEJA DESTITUIR POWELL
I precisament sobre el banc central nord-americà s'ha pronunciat el president electe dels Estats Units. En concret, Donald Trump ha fet referència a Jerome Powell, titular de l'organisme, de qui ha dit que no té intenció de buscar-li un substitut abans que expiri el mandat el maig del 2026.
Així ho ha declarat el president electe dels EUA durant una entrevista al programa Meet the Press de la cadena NBC News, on després de ser preguntat sobre aquesta qüestió ha respost que "No, no ho crec. No ho veig".
Powell ja va deixar clar que "no" deixaria el seu lloc abans d'hora per permetre que Trump designés un nou candidat, a més que no creia que el republicà el pogués acomiadar perquè "no està permès per la llei".
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Nvidia cau un 3% a la sessió després que la Xina hagi obert una investigació al fabricant de xips per possibles violacions de la llei antimonopoli del país asiàtic en relació amb l'adquisició de Mellanox.
A més, les accions del grup de publicitat i comunicació Omnicom cauen un 4% a Wall Street després d'anunciar la compra d'Interpublic, que es dispara un 13% a la borsa. L'operació es farà a través del lliurament d'accions i es valora en 13.300 milions d'euros.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,56% (68,25 dòlars) i el Brent avança un 1,34% (72,07 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,05% (1,0574 dòlars), i l'unça d'or guanya un 1,11% (2.689 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 4,176% i el bitcoin perd un 0,88% (98.069 dòlars).