Signe mixt a Wall Street amb el focus a la inflació i l'impacte d'òmicron
La volatilitat provoca menys gana pel risc i una preferència per accions defensives
- En castellano: Fuertes ganancias en Wall Street tras el optimismo de Fauci sobre la variante Ómicron
Wall Street registra signe mixt (guanys per a Dow Jones i S&P 500 i vendes per al Nasdaq) a l'inici d'una setmana que estarà marcada pels mateixos factors que estan condicionant les borses mundials les últimes setmanes: el temor d'una inflació elevada i la incertesa sobre òmicron, la nova variant de la Covid-19 que s'està expandint per tot el món.
Els inversors han reduït la seva exposició als actius de risc per aquests factors i estan rotant les carteres cap a accions defensives davant de les cícliques, més exposades al cicle econòmic, mentre la volatilitat del mercat ja ha assolit nivells de 30 punts, segons l'índex VIX, màxims des del mes de gener passat.
A l'agenda econòmica, els inversors tenen com a cites més destacades l'IPC nord-americà del novembre i la dada preliminar del desembre de la confiança del consumidor, elaborada per la Universitat de Michigan. Tot i que les dues referències no es coneixeran fins divendres que ve.
El consens espera que els preus segueixin pujant i que la taxa general d'inflació arribi al 6,8%, mentre que la taxa subjacent pujarà fins al 4,9%. Aquestes previsions, juntament amb les paraules pronunciades per Jerome Powell la setmana passada, han fet que el mercat anticipi que la Reserva Federal (Fed) accelerarà la retirada dels estímuls monetaris.
Així, s'espera que el banc central augmenti el ritme de retallada de les compres mensuals d'actius fins a 30.000 milions de dòlars mensuals, des dels 15.000 milions actuals. Això permetria a la Fed acabar el seu programa d'estímul quantitatiu a finals de març, per la qual cosa els futurs sobre els tipus d'interès atorguen un 50% de probabilitats que hi hagi una pujada dels interessos al maig.
Recordem que l'Informe d'Ocupació del novembre als EUA va mostrar una creació d'ocupació molt per sota del que s'esperava, encara que els analistes de Danske Bank afirmen que "la Fed seguirà endavant amb el pla per accelerar la reducció de les compres d'actius".
TEMOR DE L'IMPACTE D'ÒMICRON
Anthony Fauci, assessor mèdic en cap del president Joe Biden, ha comentat que les primeres dades sobre òmicron, la nova variant del Covid-19, són "encoratjadores". Tot i que ha reconegut que calen més dades abans d'arribar a conclusions fermes.
Els analistes d'Oxford Economics manegen tres possibles escenaris econòmics, en què l'impacte d'aquesta nova soca pot ser escàs, mitjà o sever, en funció de com acabi afectant el virus al sistema sanitari i les restriccions que això pugui ocasionar a les economies desenvolupades.
En altres mercats, el petroli West Texas rebota un 3%, fins als 68,25 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,15% i canvia a 1,1296 dòlars. I l'unça d'or cau un 0,1%, fins als 1.781 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,385%.
Finalment, el bitcoin cau un 1,5%, fins als 48.120 dòlars, després de la gran caiguda registrada durant el cap de setmana fins a nivells de 43.000 dòlars.