Signe mixt a Àsia després de les dades del PMI manufacturer del Japó i la Xina

Han sortit millor del previst pel consens d'analistes

Per

Bolsamania | 01 des, 2023

Les borses asiàtiques han tancat aquest divendres, primer dia del mes de desembre, amb signe mixt. Ho han fet després que s'hagin conegut les dades del PMI manufacturer del Japó i la Xina, que han estat millors del previst pel consens d'analistes.

A la Xina, l'activitat manufacturera s'ha expandit de manera inesperada el novembre, segons una enquesta de Caixin. En concret, l'índex de gerents de compres va pujar a 50,7 el novembre des del 49,5 d'octubre, ja que l'augment de les noves comandes va ajudar a elevar la producció de les fàbriques.

El PMI del novembre va registrar així l'expansió més ràpida en tres mesos i va superar les estimacions dels experts, que esperaven un 49,8. "Encara que modesta, la taxa de creixement de les noves comandes va ser la millor vista des del juny, i les empreses sovint van assenyalar que les condicions més fermes del mercat havien ajudat a augmentar les vendes. Tot i això, els nous treballs procedents de l'estranger van continuar caient lleugerament, cosa que posa en relleu un entorn de demanda externa relativament desafiant", ha dit Caixin.

Tot i això, la dada de Caixin contrasta amb els PMI oficials de la Xina que es van conèixer aquest dijous, i que van empitjorar i van sortir pitjor del que s'esperava, tant el manufacturer com el serveis.

Al Japó, l'activitat de les fàbriques es va contreure el novembre per sisè mes consecutiu davant de la caiguda de la demanda nacional i internacional, segons l'enquesta de l'au Jibun Bank Japan. L'índex final de gerents de compres del sector manufacturer va caure a 48,3 el mes passat des del 48,7 d'octubre, però va ser lleugerament millor que la lectura inicial de 48,1.

Per la seva banda, una lectura separada va mostrar que la taxa d'atur del Japó l'octubre va caure al 2,5% des del 2,6% del mes anterior, cosa que es va situar lleugerament per sota del pronòstic dels economistes, del 2,6%.

Per acabar, l'activitat manufacturera a Corea del Sud va aturar el novembre una ratxa de contracció de 17 mesos, segons enquestes privades d'S&P Global. L'índex de gerents de compres va arribar exactament a 50, cosa que representa condicions operatives sense canvis per al sector.

S&P va dir que els nivells de producció es van estabilitzar àmpliament el novembre, cosa que va portar els fabricants a augmentar els nivells de personal i l'activitat de compra. Tot i això, ha afegit que "això va emmascarar una perspectiva més moderada per a l'any que ve, ja que les empreses van assenyalar el grau més feble d'optimisme en cinc mesos enmig de la preocupació per una debilitat econòmica sostinguda".

Després de conèixer aquestes dades, a Austràlia l'S&P/ASX 200 ha baixat un 0,2% i ha tancat als 7.073,2 punts, posant fi a una ratxa guanyadora de tres dies. I a Corea del Sud, el Kospi ha perdut un 1,19% (el pitjor de la regió) fins als 2.505,01 punts, mentre que el Kosdaq, de petita capitalització, ha baixat un 0,53% i ha acabat als 827 ,24 sencers.

El Nikkei 225 del Japó ha registrat lleus pèrdues, del 0,17% fins a 33.431,51 punts, però el Topix s'ha desmarcat amb pujades del 0,32% fins a 2.382,52.

L'índex Hang Seng de Hong Kong ha caigut un 1,1%, mentre que l'índex CSI 300 de la Xina ha perdut un 0,38% i ha tancat als 3.481,88 punts, el nivell més baix des del 24 d'octubre passat.

Últimas noticias