Set raons per no ser excessivament pessimistes amb Wall Street malgrat la «tempesta perfecta» a les borses

L’ocupació i l’habitatge continuen tenint una evolució sòlida als Estats Units

Per

Bolsamania | 15 gen, 2016

Actualitzat : 17:31

Quan va acabar l’any passat i els analistes construïen les seves expectatives per a aquest 2016, difícilment podien imaginar la tempesta que estan vivint les borses, amb caigudes de més del 7% per a l’S&P 500. No obstant això, no és moment per deixar-se endur pel pànic.

Els dubtes en relació amb la Xina, la caiguda del petroli fins a mínims de 12 anys o els dubtes pel que fa a la fortalesa econòmica dels Estats Units han tombat les borses a tots dos costats de l'Atlàntic. Fins al tancament d'aquest dijous, en nou sessions, l’S&P 500 havia baixat un 7%, i aquest divendres cotitza amb pèrdues del 2% cap a les 16.45 hores, per sota dels 1.900 punts.

Hi ha raons per no ser excessivament pessimista? Realment sí que n'hi ha, i MarketWatch recopila almenys set raons per evitar caure en una onada exagerada de vendes de la qual puguem penedir-nos.

OCUPACIÓ

L'evolució de l'ocupació és contrària a la de la renda variable, amb una taxa d'atur del 5%. Així mateix, les últimes dades de l'informe d'ocupació van posar de manifest una dada «impressionant» de creació de llocs de treball al desembre, amb 292.000 nous llocs de treball, en comparació dels 200.000 projectats pels analistes, recorda MarketWatch. Hi ha problemes en l'economia mundial, però el mercat laboral continua millorant als Estats Units.

HABITATGE

El sector, que va ser un dels principals causants de la crisi financera i de la recessió posterior, també ha estat un artífex de la recuperació econòmica. L'últim Llibre beix de la Reserva Federal (Fed), publicat dimecres, mostra que l'economia es continua expandint a un ritme «modest» i que la inflació continua sent «moderada» i trobant-se lluny de l'objectiu del 2%. Però la publicació va mostrar que la indústria de la construcció creix amb força i no s'ha alentit. La dada del mes d'octubre (última dada mensual disponible) de l’S&P Case-Shiller, que mesura la salut del sector, va mostrar un increment del 5,2% respecte a l'any anterior.

PETROLI

La forta caiguda del cru ha provocat autèntics maldecaps als inversors, últimament. Moltes empreses vinculades a la indústria petroliera nord-americana han fet fallida o han vist com augmentava el seu nivell d'endeutament. Però el que és dolent per a una part del teixit empresarial és positiu per als consumidors, que han vist com augmenta el seu poder adquisitiu.

XINA

L’alentiment de l'economia xinesa és negatiu en la mesura que afecta el creixement global. Però cal considerar l'aïllament del mercat xinès, ja que segons les estimacions de Citgroup tan sols el 0,7% del PIB mundial té exposició directa a la Xina.

VALORACIONS

Fa un any, després del ral·li experimentat per Wall Street, els analistes començaven a patir per la possibilitat que la borsa nord-americana anés massa cara. Aquest temor s'ha dissipat i la ràtio PER (preu-benefici per acció) és de 15,8 a l’S&P 500, la qual cosa deixa en aquest sentit un aspecte més atractiu per a l'índex. A més, alguns valors com MetLife o Bank of America cotitzen amb un 30% de descompte respecte al seu valor en llibres, assenyala MarketWatch.

DÒLAR

La fortalesa del dòlar ha estat un risc per als resultats de les empreses nord-americanes. No obstant això, des del desembre, després de la pujada de tipus de la Fed, la divisa nord-americana ha deixat d'enfortir-se.

LLARG TERMINI

En el 75% de les ocasions de la història borsària, el que ha passat al gener ha passat al llarg de l’any. Però mai no hi ha hagut un període de 20 anys negatiu per a les borses al llarg del segle XX, raó per la qual els inversors que pensin en el llarg termini no han de deixar de fer-ho amb aquestes correccions, explica MarketWatch.

Últimas noticias