Sabadell avisa del risc que suposa la guerra d'Ucraïna per a l'economia

L'entitat financera creu que l'ús dels fons de recuperació europeus serà clau

Per

Bolsamania | 21 mar, 2022

Banc Sabadell ha avisat els seus inversors que el desenvolupament del conflicte entre Ucraïna i Rússia està condicionant l'economia mundial, segons ha reconegut el banc en un suplement al Document de Registre Universal remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) durant els darrers dies.

L'impacte directe del deteriorament econòmic a Rússia sobre el PIB d'Espanya hauria de ser limitat, ja que els vincles amb Rússia són reduïts. Així, per exemple, les exportacions de béns espanyols a Rússia van representar el 0,7% del total d'exportacions el 2021”, han assenyalat des de Sabadell, per la qual cosa “el principal canal de transmissió a l'economia seria a través de l'augment dels preus de l'energia i de les matèries primes derivat del conflicte i de les sancions imposades a Rússia per part de les economies occidentals”.

“Això pot suposar un augment important de costos que pressioni la renda de les llars i els marges empresarials, i afecti, en última instància, l'evolució del consum i la inversió. A més, la situació actual d'incertesa elevada representa un factor més d'impacte econòmic”, han afegit.

L'entitat financera recalca que l'augment en els preus de l'energia "s'afegeix a un context d'inflacions que ja es trobaven a nivells elevats" i que per això "els bancs centrals podrien accelerar les pujades dels tipus d'interès" i, així, “desencadenar un entorn de més aversió al risc i un tensionament de les condicions financeres a nivell global”.

Per part seva, Sabadell assenyala que té un “risc limitat” respecte a la invasió de Rússia a Ucraïna “tant amb particulars com amb empreses”.

EL RISC PER COVID SEGUEIX PRESENT

Així mateix, el banc ha subratllat que, si bé, el risc derivat de la situació sanitària ha disminuït als darrers mesos gràcies a l'efecte de les vacunes, “no es poden descartar episodis de contagi massiu a nivell nacional i internacional”.

“Davant d'una evolució negativa de la pandèmia, amb limitacions a la mobilitat i al desenvolupament de l'activitat econòmica, el turisme i els sectors més afectats per aquestes limitacions romandrien en una situació de vulnerabilitat especial. Les economies, en conjunt, podrien veure llastrades clarament les seves dinàmiques de creixement en un context en què també es deterioraria la posició financera dels agents econòmics”, han indicat.

Així mateix, han assenyalat que les perspectives econòmiques "domèstiques i globals" es podrien deteriorar "a partir d'eventualitats climàtiques entre altres factors".

Per això, Sabadell creu que l'ús i la gestió dels fons europeus 'Next Generation EU' serà “clau” per a les “dinàmiques de creixement de l'economia espanyola”. "D'altra banda, les reformes estructurals associades a la percepció dels fons europeus continuaran representant un focus dʻatenció", han sentenciat des de l'entitat financera.

Últimas noticias