Regne Unit arruïna el ral·li de Nadal per a l'IBEX: del Brexit a la nova soca de virus

El selectiu espanyol està caient més d'un 2% i lidera les vendes a Europa

Per

Bolsamania | 21 des, 2020

IBEX 35

17:35 20/09/24

  • 11.753,30
  • -0,21%-24,80
  • Max: 11.826,70
  • Min: 11.747,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.736,17

De nou, el Regne Unit ha arruïnat l'esperat ral·li de Nadal per a l'IBEX i la resta de borses europees. A la incertesa ja descomptada en les negociacions sobre el Brexit, s'ha sumat aquest dilluns la nova soca de virus trobada al país britànic, que ha provocat el seu bloqueig amb la resta de continent europeu.

L'IBEX 35 està caient més del 3% i lidera les vendes a Europa, ja que valors com l'aerolínia IAG, l'hotelera Meliá o els bancs Santander i Sabadell, a més del gestor d'infraestructures Ferrovial o Telefònica, compten amb importants interessos en aquest mercat.

"Augmenta la preocupació sobre la nova soca del Regne Unit, que d'acord amb un document preliminar de la UE podria ser fins a un 70% més contagiosa, tot i que encara es desconeix la seva gravetat i si les vacunes seguirien sent efectives", expliquen els analistes de Renta 4.

"Cal destacar que aquest fort repunt dels casos està tenint lloc amb fortes mesures ja implantades per a la contenció de virus, i ha portat Boris Johnson a decretar el confinament de 16,4 milions de persones a Londres i la seva àrea metropolitana. És en aquest context que països com França, Itàlia o Holanda han prohibit els vols des del Regne Unit i s'espera una resposta coordinada des de la UE", afegeixen aquests experts.

Sobre les converses al voltant d'un acord comercial post-Brexit, s'ha superat una nova data límit, de manera que les converses es reprenen aquest dilluns sense data concreta de finalització. "No es descarta seguir negociant després de Nadal i que la UE apliqui un acord provisional a partir d'l'1 de gener que el Parlament Europeu aprovaria el 2021", afirmen des de Renta 4.

Per la seva banda, Link Securities afirma que "el Brexit es troba en 'limbo' a només dos setmanes que acabi l'any, escenari que fa unes setmanes semblava inimaginable".

La seva valoració és que, "en produir-se finalment un Brexit sense acord, l'impacte econòmic per a les dues regions, i especialment per al Regne Unit, pot ser molt negatiu".

I afegeixen que "la lliura esterlina cau amb força tant amb relació amb l'euro com davant el dòlar nord-americà, cosa que és un bon indicador de la preocupació que aquesta situació està generant entre els inversors".

Aquests experts afirmen que "els valors amb una elevada exposició al mercat britànic com IAG, Santander, Sabadell o Ferrovial i els del sector oci i turisme, com Amadeus o Meliá, molt dependents del client britànic, són els més 'castigats' pels inversors".

BANKINTER ESPERA UNA SETMANA DE MENYS A MÉS

Tot i que la setmana comença amb to negatiu, sobretot a Europa, per la mutació del virus al Regne Unit, "el més probable és que tendeixi a millorar, recolzada en un flux de notícies de biaix positiu", afirmen des de Bankinter.

Així, esmenten l'acord assolit als Estats Units sobre un nou pla d'estímuls fiscals i econòmics per valor de 900.000 milions de dòlars, que "permetrà que continuï el procés de recuperació econòmica".

Sobre el Brexit, esperen que s'arribi "un principi d'acord 'in extremis' que serà 'doble zero', amb zero aranzels i zero quotes", perquè "això és el que realment importa al mercat".

Per això, esperen que "les principals incerteses" desapareguin i que continuï "millorant la confiança de l'inversor, amb el control progressiu de virus i la recuperació dels resultats empresarials", cosa que aplanarà el camí per a la renda variable.

El seu escenari és que "l'escassa o nul·la rendibilitat que ofereixen els actius de baix risc deixen les borses com una de les principals alternatives d'inversió".

Últimas noticias