Rebot per a l’IBEX i Wall Street després de la sorpresa del Banc del Japó

En l’última jornada d’un mes de gener d’infart per a les borses mundials

Per

Bolsamania | 29 gen, 2016

Actualitzat : 16:46

Jornada de rebot a les borses mundials –superior al 2% a l'IBEX i més moderat a Wall Street– després del moviment inesperat del Banc de Japó, que ha situat els tipus d'interès en taxes negatives per primera vegada en la seva història.

La mesura ha agradat als inversors i ha anat acompanyada d'un nou rebot en el preu del petroli i d'una onada de resultats empresarials i de dades econòmiques a escala mundial.

A Espanya, destaca el rebot dels bancs espanyols mitjans, com CaixaBank, Banco Popular i Banc Sabadell, després de la presentació de resultats anuals.

Un altre valor que es dispara a l'IBEX és Gamesa, pel fet que Siemens considera llançar una OPA sobre el fabricant de molins eòlics.

Als Estats Units, Microsoft registra guanys després de superar les previsions amb els seus resultats publicats ahir al vespre.

ECONOMIA: SORPRESA DEL BANC DEL JAPÓ

El Banc del Japó ha sorprès el mercat en adoptar una política de tipus d'interès negativa per primera vegada en la seva història en un escenari de baixa inflació i de turbulències als mercats financers d’arreu del món que amenacen de minar el pla de reactivació aplicat pel primer ministre nipó, Shinzo Abe.

A Espanya, el PIB va créixer un 3,2% el 2015, l’alça més important des del 2007, després d'avançar un 0,8% el quart trimestre. Per la seva banda, l'IPC torna a terreny negatiu i ha baixat fins al -0,3% al gener.

Als Estats Units, el PIB del quart trimestre va pujar un 0,7%, per sota de la previsió del consens, que esperava una pujada del 0,8%.

VISIÓ DE MERCAT: RECORDANT LES CAIGUDES DEL 2001 I EL 2008

No obstant això, malgrat el rebot que veiem a les borses en aquesta última jornada de gener, hi ha analistes que no són gens positius en relació amb els mercats. Segons els analistes independents de Ciovacco Capital Management, els senyals tècnics mensuals dels índexs de Wall Street suposen un conjunt de banderes vermelles que els inversors han de tenir molt en compte aquest 2016.

Aquests experts, que han estat alcistes gairebé des dels mínims del març del 2009 pel que fa a la borsa americana, observen ara senyals molt similars als que es van produir el 2001 i el 2008, quan Wall Street va caure amb força.

A Ciovacco Capital, consideren que l'entorn de mercat «no és favorable» per comprar accions, per la qual cosa no aconsellen augmentar posicions en aquests moments, malgrat les caigudes recents del mercat. En la seva opinió, la ràtio rendibilitat-risc per comprar accions és molt pobra, actualment.

El 2001, l’S&P 500 va caure un 43% durant gairebé 700 dies. El 2008, la caiguda va ser del 54% durant 432 dies. Si l'índex caigués com el 2001, baixaria fins a 1.134 punts. I si la caiguda fos com la del 2008, la correcció el portaria a 915 punts. Aquest escenari quedaria invalidat si l’S&P 500 aconseguís tancar per sobre de 1.990 punts divendres que ve.

ALTRES MERCATS

Els futurs del barril de petroli Brent pugen un 1%, fins a 35,15 dòlars.

Els bons del Tresor americans a 10 anys pugen 14/32 dòlars; la rendibilitat cau fins a l'1,927%.

L'euro cau un 0,2%, fins a 1,0918 dòlars.

Últimas noticias