Què faran els mercats el 2016? 14 prediccions de les ments més brillants de les finances
La renda variable tindrà un comportament realment bo el 2016, especialment bancs i blue chips
Actualitzat : 17:15
Josef Ajram ens deia fa uns dies que ell és «molt optimista» amb vista al primer trimestre del 2016, malgrat que reconeix que hi ha reptes per a l'any que ve i que, en el cas de l’IBEX, vindran del Brasil, país on moltes de les principals empreses tenen exposició i on l’any que ve es «tem» aquesta data assenyalada dels Jocs Olímpics.
Doncs bé, Bloomberg publica aquest divendres un interessant article amb 14 visions de mercat per al 2016 fruit de «les ments més brillants del món de les finances». Són les següents:
1. Ruchir Sharma, responsable de mercats emergents i macroeconomia de Morgan Stanley Investment Management: pel que fa al 2016 manifesta la importància dels temors davant la possibilitat d'una recessió global. En la seva opinió, en el moment actual ens trobem lluny d'aquest panorama, però cal seguir l'evolució de la Xina, on el fort deute, la inversió excessiva i la disminució de població han minat el creixement.
2. Dan Fuss, vicepresident de Loomis Sayles & Co: als inversors que tinguin una cartera de bons en aquests temps difícils, Fuss els recomana una barreja de bons del Tresor i empreses amb grau d'inversió, i assenyala que el deute d'alt rendiment és el que té més oportunitats d'èxit el 2016.
3. Thomas J. Lee, soci de Fundstrat Global Advisors: «La renda variable tindrà un comportament realment bo el 2016, especialment bancs i blue chips. Els bancs es beneficiaran de l'enduriment de les mesures de la Fed i contribuiran a fer expandir l'economia. I pel que fa als blue chips, aniran obtenint retorns més forts a mesura que l'economia es recuperi».
4. Rebecca Patterson, responsable d'inversions de Bessemer Trust: Europa s'enfronta a un gran risc, que no és sinó la crisi dels refugiats, diu Patterson. «Crec que encara és el principal desafiament per a la Unió Europea. Els horribles atacs terroristes de París han incrementat el risc que la crisi dels refugiats finalment provoqui canvis polítics i també el risc que els consumidors canviïn els seus patrons de despesa...» Patterson està alerta a qualsevol canvi, però recorda que està sobreponderada en renda variable europea i posicionada en un euro feble. «Assumeixo que cada vegada més inversors de tot el món pensen en el que milions d'immigrants poden significar per a l'economia i els mercats.»
5. Jim Caron, director gerent de Morgan Stanley Investment Management: «(...) Els mercats es podrien veure sorpresos per la lentitud amb què la Fed anirà apujant els tipus amb vista al que creiem que serà un clima econòmic de millora».
6. Alan Patricof, cofundador de Greycroft Partners: «Estic preocupat per l'exuberància del finançament a les noves empreses. N’hi ha massa, en aquest moment, i no hi ha prou diners per mantenir-les. Crec de debò que no hi ha prou diners per mantenir-les totes».
7. Russ Koesterich, cap d'estratègia d'inversió global de BlackRock: «La Fed serà menys important el 2016», assenyala aquest expert, que espera que Yellen vagi incrementant els tipus de manera progressiva. «Es preveu que el creixement mundial es mantingui feble i es preveu també un augment de l’apetit pels actius de més rendiment».
8. Barbara Byrne, vicepresidenta de banca d'inversió de Barclays Capital: «Començarem a veure una recuperació en els preus de bona part dels recursos naturals. (...) Probablement, ens mourem cap a un preu del petroli més estable, al voltant dels 60 dòlars per barril».
9. Tulio Vera, cap d'estratègia d'inversió global de JP Morgan Private Bank a Llatinoamèrica: «Hi ha un raig de sol a l’Argentina», diu Vera. «Això és important no només per al país, sinó també per a tota la regió.» D'altra banda, Vera reconeix que el panorama al Brasil continua sent incert, mentre que veu Mèxic beneficiant-se de la recuperació econòmica dels Estats Units. «Hi haurà alguns punts d'entrada molt interessants en actius llatinoamericans d'aquí a finals de l’any que ve.» «Ens estem apropant a un moment de “reentrada” en alguns d'aquests mercats.»
10. Joseph LaVorgna, economista en cap de Deutsche Bank als Estats Units: «(...) Si mirem cap endavant, el missatge és “més del mateix”, potser amb una mica d'optimisme per al 2017 per veure si qui surti com a president dels EUA persegueix polítiques de creixement, ja que fins ara això no s'ha fet bé».
11. Marcos Haefele, cap d'inversions globals d'UBS Wealth Management: «Les poblacions del món estan envellint, i els inversors alinearan les seves carteres amb valors socials, com ara empreses de salut». Les investigacions se centraran en la lluita contra el càncer.
12. Yang Zhado, economista en cap de Nomura Holding a la Xina: va reduir la seva previsió de PIB per al 2016 del 6,7% al 5,8% el dia 6 d'octubre. «Continuarà l'aterratge forçós a la Xina? No ho crec. El mercat de treball continua equilibrat, en gran manera. (...) És poc probable que la indústria financera de la Xina s'encamini a una crisi, perquè la majoria de les institucions del país tenen el suport del Govern.»
13. Katie Koch, directora gerent de Goldman Sachs Asset Management: «L'augment dels Millennials tindrà implicacions d'inversió a llarg termini». «La seva trajectòria de despesa és cada vegada més pronunciada, i s’incrementen en comparació dels baby boomers, que estan disminuint les seves despeses a mesura que es retiren». El 2016, Koch es fixarà especialment en Netflix, Nike, H&M i PChrome Onlines, una empresa de comerç electrònic de Taiwan, perquè prioritzen la informació instantània, el consum ràpid i la vida saludable, i això agrada a dos milions de persones d’arreu del món nascudes entre el 1980 i el 2000.
14. Erik Nielsen, economista en cap d’UniCredit: «Cal esperar una divergència encara més gran entre la Fed i el BCE; la primera apujarà els tipus un parell de vegades al llarg de l'any que ve, mentre que la segona augmentarà la seva política de compra d'actius encara més».