Putin ataca: com impactarà als mercats a curt, mitjà i llarg termini?

El president rus reconeix la independència de Donetsk i Lugansk i hi envia tropes

Per

Bolsamania | 22 feb, 2022

Actualitzat : 10:27

El president rus, Vladimir Putin, ha intensificat la seva agressió contra Ucraïna. En una clara violació del dret internacional i dels acords d'alto el foc de Minsk, ha reconegut les regions separatistes de Donetsk i Luhansk com a "independents" i hi està enviant forces russes.

Els Estats Units han reaccionat amb les primeres sancions, a les quals sembla que seguiran aquest dimarts les europees i altres nord-americans.

"La gran incertesa es manté. Només Putin pot saber si s'aturarà aquí o si el trasllat de les tropes russes obertament a Donbàs és un pas més cap a la invasió d'Ucraïna", expliquen els experts de Berenberg en un informe en què analitzen el impacte potencial de la situació.

"Si s'atura aquí, les sancions debilitarien l'economia russa amb el temps, amb un impacte molt limitat a la resta del món. Els mercats tornarien a la normalitat després d'un temps. Però si Putin segueix escalant la situació i llança una invasió sobre Ucraïna, hi hauria diferents conseqüències a diferents terminis", expliquen aquests analistes.

Una guerra russa contra Ucraïna seria una tragèdia humana i possiblement la pitjor amenaça per a la seguretat mundial des de la crisi dels míssils cubans del 1962. El potencial impacte econòmic, financer i polític d'aquesta a Europa podria produir-se en tres etapes, segons detalla Berenberg:

IMPACTE A CURT TERMINI (1-2 MESOS)

- Nou i significatiu moviment de risc als mercats enmig d'una incertesa inusual, seguit d'un repunt una vegada s'aclareixi el panorama.

- Retrocés temporal de la confiança de les empreses i els consumidors europeus.

- La recuperació del creixement econòmic després del revés d'òmicron es retarda fins a dos mesos, però la recessió (dos trimestres de contracció del PIB) és improbable.

- Un cert augment de la inflació energètica (però Europa està més enllà de la vulnerabilitat màxima, ja que l'hivern s'ha acabat en gran mesura).

- El BCE i el Banc d'Anglaterra actuaran amb més cautela a les reunions del març, fent encara més èmfasi a mantenir les opcions en traçar el curs de l'eliminació dels estímuls.

- Xoc polític a Europa.

- Temps més difícils per als amics de Rússia, com la francesa Marine Le Pen, abans de les eleccions franceses del mes d'abril.

IMPACTE A MITJÀ TERMINI (3-12 MESOS)

- La majoria dels mercats tornen a les tendències anteriors.

- El creixement econòmic a Europa torna a ser el camí d'un fort repunt després d'òmicron, enmig d'un alleugeriment de l'escassetat de subministraments.

- La inflació es manté lleugerament més elevada (uns 0,3 punts percentuals) a causa d'uns preus de l'energia una mica més alts.

- La política monetària torna a la senda que semblava probable per endavant.

- Augment gradual dels problemes econòmics a Rússia a causa de les sancions, l'autoaïllament i els costos de la sobrecàrrega imperial.

- Cohesió política significativament més forta dins de la UE i l'OTAN en resposta a l'amenaça russa.

IMPACTE LLARG TERMINI (MÉS ENLLÀ D'UN ANY)

- Cap impacte significatiu al creixement europeu.

- Diversificació més ràpida del petroli i el gas russos, més despesa en energies renovables i energia nuclear i en hidrogen per emmagatzemar energia.

- Més despesa militar.

- El desafiament populista de dretes a la cohesió de la UE retrocedeix a mesura que la Rússia de Putin perd el seu atractiu i els mitjans per finançar els seguidors entre els populistes europeus.

- L'impacte geopolític dependrà en part de les eleccions nord-americanes del 2024 (la victòria dels moderats suposaria un enfortiment de l'OTAN; el retorn de l''America First' a l'estil de Trump implicaria que l'aliança EUA-Europa es veiés greument tensionada).

- Debilitament progressiu de l'economia russa que, com abans la Unió Soviètica, es queda cada vegada més enrere del món avançat.

Amb tot, Berenberg no descarta el que considera el "supòsit clau", i és que Rússia no arribi a atacar un membre de l'OTAN, "cosa que tampoc no van fer els soviètics", apunten.

LLUNY D'ACABAR

En tot cas, el que els analistes en general destaquen aquest dimarts és que les coses, lluny d'acabar, encara s'han complicat més. Micheal Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets, reconeix que "qualsevol possibilitat d'una desescalada imminent encara és més difícil del que era fins ara".

Victoria Scholar, directora d'anàlisi de la companyia britànica Interactive Investor, destaca les caigudes més grans que està registrant el DAX alemany com a conseqüència de la seva "forta dependència energètica a Rússia", mentre que Ramón Forcada, director d'anàlisi de Bankinter, assumeix que ara és molt difícil fer recomanacions quan tot pot canviar dràsticament en funció del que decideixi fer Rússia, encara que creu que és probable que Putin es conforme amb això i la situació no vagi a més.

"Aquest assumpte s'enquistaria, romanent com un conflicte geoestratègic obert durant un temps prolongat, probablement anys. I a aprendre a conviure-hi", afirma Forcada.

Últimas noticias