Powell promet diners barats i barra lliure de liquiditat "fins que sigui necessari"
I alerta que "l'economia no tornarà aviat al seu nivell anterior al virus"
Jerome Powell ho té clar. "L'economia no tornarà aviat al seu nivell anterior al virus", va comentar el banquer central durant la roda de premsa posterior a la reunió sobre política monetària que va mantenir la Reserva Federal (Fed) aquest dimecres. "És el major xoc econòmic que he vist a la meva vida", va reconèixer. Per això, va prometre diners barats i liquiditat il·limitada a Wall Street "fins que sigui necessari".
Durant els pròxims dotze mesos, els Estats Units s'enfronta a un desafiament sense precedents i encara tres grans incerteses, va explicar Powell. La primera d'elles té a veure amb la pròpia naturalesa de la pandèmia. "No sabem fins quan duraran les mesures de confinament, ni tampoc si es produirà una segona onada o quan se'n trobarà un vaccí", va afirmar.
Noticia relacionada
La Fed no toma nuevas medidas pero se muestra dispuesta a hacer lo que haga faltaEl segon problema és el mal irreparable que pot provocar el tancament de l'economia sobre determinats sectors del teixit productiu de l'economia americana. Si l'aturada s'allarga massa i la recessió és prolongada, poden produir-se "efectes negatius a mitjà termini" sobre "l'atur de llarga durada i per les insolvències de moltes empreses", va advertir Powell.
A més, un altre assumpte que preocupa el banc central és la pèrdua de confiança dels consumidors, que afectarà la despesa de les famílies i que és l'autèntic pulmó de l'economia americana. "Pot haver-hi canvis en el comportament dels consumidors per les mesures de distanciament social que encara són molt difícils de calibrar", va indicar.
Finalment, va esmentar que un altre gran risc és la "dimensió global d'aquest fenomen", que està afectant el conjunt de l'economia mundial i pot ser "molt negatiu per a la recuperació de l'economia a mitjà termini".
Noticia relacionada
Wall Street amplía su histórico rebote impulsado por Gilead, Alphabet y Boeing"Les següents fases que afrontem són molt incertes. No tornarem ràpidament on estàvem abans. Trigarem temps a tornar al nivell anterior de màxima ocupació", va assegurar Powell. Segons les dades publicades fins ara, l'economia nord-americana ha destruït més de 26 milions d'ocupacions en les últimes quatre setmanes, més que durant la crisi financera de 2008 i 2009.
En el seu comunicat, la Fed també va fer referència al fet que la demanda més feble i els preus del petroli significativament més baixos "estan frenant la inflació dels preus al consumidor" i "les interrupcions en l'activitat econòmica aquí i a l'estranger han afectat significativament les condicions financeres i han afectat el flux de crèdit a les llars i empreses nord-americanes".
Per això, va demanar al Govern federal i als estats que aprovin mesures per a fer costat als consumidors, a les empreses i als treballadors, amb l'objectiu d'evitar un mal major a l'economia a llarg termini.
"Fan falta més mesures per protegir a les empreses i els consumidors, evitar fallides i fer costat a les famílies", ha assegurat Powell. "El Congrés ha pres mesures ràpides, però és molt possible que en calguin més".
I va constatar que la política monetària és "apropiada de moment", encara que no va descartar aplicar més estímuls perquè "és una cosa que estem analitzant". "Farem tot el que puguem i anirem fins al límit legal de totes les nostres atribucions", va concloure.
Finalment, qüestionat sobre si Wall Street ha pujat massa pels immensos estímuls aplicats, Powell ha dit que la seva preocupació és que "els mercats financers i de crèdit funcionin". Per això, no es planteja ni per un moment retirar les mesures d'estímul ni elevar els tipus. "No tenim gens de pressa", va resoldre davant els periodistes.