Powell: "La Fed necessita més confiança que la inflació baixi per retallar els tipus"

Veu probable començar a flexibilitzar la política monetària aquest any

Per

Bolsamania | 06 mar, 2024

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha insistit dimecres que el banc central necessita més confiança que la inflació s'acosta de manera sostinguda fins a l'objectiu del 2% per començar a retallar els tipus d'interès.

"El Comitè no creu que sigui apropiat reduir el rang fita fins que hagi guanyat més confiança que la inflació s'està movent de manera sostenible cap al 2%", ha afirmat en el discurs davant el Congrés dels EUA, on ha presentat el seu Informe Semestral de Política Monetària.

Tot i això, veu probable que l'organisme comenci a abaixar les taxes aquest any si l'economia nord-americana evoluciona com s'espera.

"Creiem que és probable que el nostre tipus d'interès oficial estigui al punt màxim per a aquest cicle d'enduriment. Si l'economia evoluciona en general com s'espera, és probable que sigui apropiat començar a reduir la moderació de les polítiques en algun moment d'aquest any”, ha remarcat el titular de la Fed.

Tot i això, Powell ha advertit que el panorama econòmic és incert, i que el progrés continu per aconseguir l'estabilitat de preus "no està assegurat".

Per això, estima que flexibilitzar la política monetària massa aviat o massa "podria donar lloc a una reversió dels avenços que hem observat a la inflació i, en última instància, requerir una política encara més restrictiva perquè la inflació torni al 2%" . Mentre que fer-ho tard o poc "podria afeblir indegudament l'activitat econòmica i l'ocupació".

"En considerar qualsevol ajust en el rang objectiu per a la taxa de política monetària, avaluarem amb cura les dades entrants, l'evolució de les perspectives i el balanç de riscos", ha dit el banquer central.

Així mateix, ha reafirmat el compromís de la Fed de tornar la inflació al 2% i mantenir ancorades les expectatives a llarg termini. "El restabliment de l'estabilitat de preus és essencial per establir les bases per aconseguir la màxima ocupació i l'estabilitat dels preus a llarg termini".

Powell també ha repassat la situació econòmica actual, que "ha fet un progrés considerable" cap als objectius de màxima ocupació i estabilitat de preus, i ha indicat que "a mesura que la rigidesa del mercat laboral ha disminuït i el progrés en la inflació ha continuat, els riscos per assolir els nostres objectius d'ocupació i inflació s'han anat movent cap a un equilibri millor”.

En aquest sentit, s'ha mostrat confiat que es pugui aconseguir el tan anhelat 'aterratge suau' i no té motius per pensar que l'economia estigui en recessió o "s'enfronti a un risc significatiu de recessió a curt termini". "Fins ara anem per bon camí per poder aconseguir-ho".

Durant el torn de preguntes i respostes, el titular de la Fed ha fet èmfasi en el seu missatge de prudència, i ha assenyalat que “ens agradaria tenir més confiança en la inflació, tenim certa confiança però en volem més”, per incidir que seran les dades entrants les que determinin quan començar a baixar els tipus. "Les retallades de tipus dependran de la trajectòria de l'economia".

"Creiem que a causa de la fortalesa de l'economia i del mercat laboral i el progrés que hem aconseguit, podem abordar aquest pas amb cura i reflexió i amb més confiança. Quan l'assolim, amb l'expectativa que sigui en algun moment d'aquest any, aleshores podem començar a reduir les taxes", ha conclòs.

Últimas noticias