L'IBEX puja un 0,18% malgrat les caigudes de Telefónica
L'índex ha augmentat els guanys cap al final de la sessió davant la millora de la cotització d'Inditex (+0,23%)
- Facebook va arrossegar aquest dilluns Nasdaq i el VIX es va disparar un 25%
- El selectiu espanyol segueix mostrant una evident debilitat
- En castellano: El Ibex sube un 0,18% a pesar de las caídas de Telefónica
Actualitzat : 18:15
L'IBEX 35 tanca la sessió amb una pujada del 0,18%, fins als 9.681 punts. Les pèrdues de Telefónica, de l'1,56%, han frenat els avenços del selectiu, que ha aconseguit millorar els seus guanys cap al final de la sessió després que Inditex (+0,23%) es donés la volta a l'alça.
Els experts de Barclays han retallat la seva valoració sobre Telefónica des de 9,3 euros fins a 9 euros. Les accions de la companyia han reaccionat a la baixa i s'han col·locat entre les més baixistes d'aquesta sessió en deixar-se un 1,56%.
DIA ha estat el valor que més ha caigut després de deixar-se un 2,11%. La cadena d'alimentació és notícia després que Goldman Sachs hagi tornat a elevar la seva presència en el grup, fins al 8,28%. A més de Telefónica, Red Eléctrica es col·loca entre els més baixistes en perdre un 1,4% després que Renta 4 hagi retallat el seu preu objectiu.
Cellnex (-1,01%) també s'ha situat entre els més baixistes aquest dimarts, després que Atlantia hagi destacat llançar una OPA sobre el 100% de la companyia. Per la seva banda, Grífols (-0,8%) també ha acabat en vermell després de comprar el 100% de la companyia alemanya Haema AG per 220 milions d'euros.
L'IBEX també s'ha vist frenat durant gran part de la sessió per Inditex, que ha arribat a deixar-se un 2%, tot i que finalment ha tancat amb pujades del 0,23%.
Pel que fa als guanys, ha destacat CaixaBank, amb pujades del 2,4%, Siemens Gamesa, que puja un 2%, i Repsol (+1,89%).
Al Mercat Continu, Duro Felguera s'ha disparat un 45,61%, tot i que també ha estat jornada de pujades per Tubos Reunidos (+10,54%). En menor mesura, guanys per Audax (+4,59%), que ha signat amb Cox Energy un gran contracte d'energia solar a llarg termini.
EUROPA I ELS EUA, PENDENTS DE LA FED
El que és evident és que als mercats segueix prevalent la cautela davant de la incertesa que genera aquesta reunió de la Reserva Federal (Fed) que comença avui i les conclusions de la qual es coneixeran demà -s'espera una pujada de tipus de 25 punts bàsics- i aquesta cimera europea de dijous sobre el Brexit a la qual s'arribarà amb un acord sobre la taula, però encara amb molts serrells per tancar (especialment el que té a veure amb la frontera amb Irlanda del Nord).
"Qualsevol possible recuperació en el nostre índex, més enllà dels rebots puntuals que sempre es produeixen (més tard o més d'hora), passa per ser capaços de tancar per sobre dels 9.950 punts", recalca José María Rodríguez, expert de Bolsamanía. Pel que fa a suports, el primer es troba als 9.500 punts.
Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, insisteix en la idea de les tensions comercials i de la guerra comercial que ha plantejat Donald Trump amb els aranzels a les importacions d'acer i alumini i les mesures que vol imposar a la Xina. "Els inversors estan cautelosos davant la perspectiva que les recents tensions sobre el comerç s'estenguin encara més en l'economia a mesura que s'acosta la data límit de divendres", apunta Hewson. The Washington Post ha publicat que serà aquest divendres quan Trump anunciï oficialment aquest paquet de 60.000 milions d'aranzels contra 100 productes de la Xina.
Pel que fa a la resta, el sector tecnològic està al punt de mira després de les fortíssimes caigudes d'ahir a Facebook després de l'escàndol del robatori de dades, i que va arrossegar el Nasdaq. A això se suma que els gegants tecnològics s'enfronten a un impost del 3% sobre els seus ingressos com a resultat de la nova proposta de la Comissió Europea (CE), fet que ha contribuït a la pressió baixista sobre aquests.
Pel que fa a l'agenda de la jornada, avui finalitza la reunió de ministres de finances i de governadors de bancs centrals del G-20 a Buenos Aires, amb la signatura d'un document al qual es defensarà el lliure comerç i s'advertirà sobre el perill de una guerra comercial. Així mateix, pel que fa a les dades macro de la jornada, la inflació del Regne Unit puja un 2,7% al febrer, per sota del 2,8% previst i del 3,0% previ. Per la seva banda, el ZEW alemany de març s'ha situat en 5,1 punts enfront dels 17,8 del mes anterior i al 13,0 estimat.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons l'opinió de José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', les pujades de l'IBEX d'aquest dimarts "podrien passar totalment desapercebudes". L'analista explica que el selectiu tanca lluny dels mínims del dia i dibuixa un petit 'martell', una figura que "en condicions normals ens hauria de portar rebots a curt termini". No obstant això, l'expert recorda que el selectiu segueix cotitzant més a prop de suport (9.500 punts) que de resistències (9.940 punts), de manera que encara podria tornar als mínims anuals.
Pel que fa als 'blue chips', Rodríguez assenyala que "no hi ha molt a destacar". Sobre BBVA, explica que es troba "en plena zona de suport" i no descarta que intenti buscar la resistència dels set euros "mentre no perfori el nivell dels 6,5 euros". Santander, per la seva banda, "segueix sense donar senyals de fortalesa reals més enllà dels típics rebots puntuals".
Finalment, sobre Telefónica l'expert assenyala que està donant "senyals de debilitat de curt termini en perforar el suport dels vuit euros" i sobre Inditex afegeix que és "el que més segueix agradant" i tanca en els màxims de la sessió després d'haver caigut un 2%.