L'IBEX registra la caiguda més gran des del novembre de 2016

El selectiu ha cedit un 1,79%, fins als 10.786,1 punts

Per

Bolsamania | 17 mai, 2017

Actualitzat : 18:41

El sector bancari ha tornat a marcar el futur de l'IBEX 35. El selectiu ha registrat la major caiguda des del 2 de novembre del 2016, quan va cedir un 1,85%. Aquest dimecres s'ha deixat un 1,79%, fins als 10.786,1 punts. Els bancs han estat el principal llast de l'índex de la borsa espanyola, tot i que en general ha estat mal dia per a tots els valors.

Bankia ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 4,27%, fins als 1,05 euros. L'ha seguit Banc Popular, que s'ha deixat un 4,16%, fins als 0,66 euros. Les dues entitats han estat protagonistes aquesta sessió i l'anterior. El banc presidit per Emilio Saracho ho ha estat perquè va informar de la seva possible venda i Bankia, perquè podria estar interessada a comprar-lo.

En general ha estat una mala sessió per als 35 valors de l'IBEX, ja que només Abertis ha aconseguit tancar amb una pujada, tot i que lleugera, del 0,06%

Els dos següents valors amb major caigudes també han estat bancs. Així, CaixaBank s'ha deixat un 3,9%, fins als 4,1 euros i Banc Sabadell que ha cedit un 3,45%. Tampoc ha estat bona jornada per als grans bancs del selectiu. D'una banda, Banc Santander, al qual Goldman Sachs li atorga un potencial alcista del 26%, ha caigut un 2,89%. De l'altra, BBVA ha cedit un 1,88%.

En general, ha estat una mala sessió per als 35 valors de l'IBEX, ja que només Abertis ha aconseguit tancar amb una pujada, tot i que lleugera, del 0,06%, fins als 16,31 euros. També cal destacar que Telefónica s'ha deixat més d'un 2% i perd els 10 euros. Inditex ha caigut un 1,25%, fins als 36 euros. Repsol ha cedit un 1,2%, tot i que Fitch ha elevat el seu rating i Jefferies, la seva valoració. Dels pesos pesats, Iberdrola ha estat el que menys ha caigut, un 0,76%.

ALTRES MERCATS

Les caigudes han estat generalitzades a les borses del Vell Continent. Així, el DAX 30 alemany es deixa un 1,35%; el CAC 40 de França ha caigut un 1,63% i el FTSE 100 de Londres ha cedit un 0,25%. No obstant, ha estat l'FTSE MIB d'Itàlia l'índex que ha registrat la major caiguda del mercat europeu, un 2,31%.

A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street també cotitza amb pèrdues destacades de més de l'1% de mitjana (Dow Jones: -1,15%; S & P 500: -1,07%; Nasdaq: -1,58%). El president dels EUA, Donald Trump, espanta els inversors i el consens del mercat es mostra preocupat per l'augment de la tensió política al país.

Daniel Pingarrón, analista d'IG, assenyala que les borses europees han completat la seva pitjor sessió des del començament de l’any. "Els descensos han tingut un origen únic i purament nord-americà: les últimes informacions aparegudes en mitjans de comunicació, que apuntarien al fet que Donald Trump va revelar informació confidencial i classificada a Rússia sobre assumptes relacionats amb el terrorisme i la seguretat, estan fent més palpable la desconfiança creixent dels inversors amb el president", explica l'analista.

D'altra banda, l'euro es consolida en el seu canvi contra el dòlar i ha confirmat un nou màxim anual per sobre dels 1,1 dòlars. De fet, a l'hora del tancament del mercat europeu, la 'moneda única' puja un 0,54% fins als 1,1143 dòlars. Al mercat de les matèries primeres, el petroli també puja, un 1,4% en el cas del barril WTI, de referència als EUA i de l’1,6% en el cas del barril de Brent, de referència a Europa.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que durant les últimes sessions hem comentat que l'IBEX 35 cotitzava en zona de ningú, lluny del suport dels 10.530 punts i per dalt els màxims anuals als 11.185 punts i que dins d'aquest rang qualsevol cosa que passés seria més aviat un moviment anecdòtic, ja que tècnicament no tindrà implicacions de cap tipus.

Rodríguez explica que després de les fortes caigudes d'aquest dimecres, de les que ja gairebé no ens recordàvem, podem extreure la conclusió, o millor dit el feeling, que podríem continuar degotant a la baixa a la recerca de la zona de suport que presenta l'IBEX 35 als 10.530 punts i els 10.377 punts, "l'imponent buit alcista de la sessió del 24 d'abril en què el nostre índex i la resta d'índexs europeus pujaven amb força per sobre del 3%".

El buit (gap) alcista homòleg als 10.377 punts del nostre selectiu es correspondria amb els 7,09 euros de BBVA, els 5,62 euros de Banc Santander i els 14,29 euros de Repsol, entre d'altres. "Com ja hem comentat en altres ocasions, l'experiència ens deia que en la gran majoria de les ocasions aquest tipus de buits, de tanta amplitud, acostumen a ser omplerts totalment o parcial abans de sortir de nou a l'alça. No cal dir que tancar aquests buits, o, el que és el mateix, anul·lar-los, seria un primer i clar senyal de debilitat no vist en bastant temps", conclou l'expert.

Últimas noticias