Ple al vermell l'octubre: l'IBEX cau un 0,11% pel sector serveis dels EUA

El selectiu espanyol no té suport fins a la zona dels 8.750 punts

Per

Bolsamania | 03 oct, 2019

Actualitzat : 18:12

IBEX 35

17:35 25/11/24

  • 11.711,80
  • 0,47%55,20
  • Max: 11.767,60
  • Min: 11.679,60
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.134,59

L'IBEX ha intentat rebotar des de l'obertura, però finalment ha tancat amb una caiguda del 0,11% després de conèixer que l'activitat del sector serveis als EUA ha caigut a mínims des de 2014. El selectiu espanyol ha aconseguit aguantar per poc els 8.900 punts (8.902), però les sensacions no són bones. Des que va començar l'octubre, només ha conegut els números vermells i encadena ja tres sessions en negatiu durant les quals acumula un retrocés del 3,6%.

Les últimes males dades macro als Estats Units (ISM manufactures, ADP d'ocupació...) confirmen que les coses van malament, econòmicament parlant, a tot el món. Aquesta és una preocupació recurrent, però que la situació es torci també als EUA evidència encara més fins a quin punt està afectant globalment la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

Per si això fos poc, la tardor arriba amb el que ja s'esperava: la 'reactivació' de la guerra comercial entre els Estats Units i Europa. Perquè és al llarg d'aquests mesos -octubre i novembre- quan els EUA hauria de dir alguna cosa sobre els aranzels als cotxes europeus, un tema que preocupa molt. De moment, aquest dimecres es va obrir la veda després de conèixer que els EUA imposarà aranzels -per valor de 7.500 milions de dòlars- als avions i als productes agrícoles de la UE després d'una decisió de l'Organització Mundial del Comerç que ha declarat il·legals les ajudes rebudes per Airbus de diversos països europeus.

I, mentrestant, el panorama respecte al Brexit sembla que es claregi... una mica. Boris Johnson va presentar ahir a Brussel·les el seu nou pla de sortida i Europa sembla que no està tancada del tot a negociar. La seva proposta se centra a desfer-se del polèmic backstop per a la frontera irlandesa i reemplaçar-lo per una frontera regulada al Mar d'Irlanda. La data límit per arribar a una solució hi és (31 d'octubre) i, sens dubte, aquest és un altre element d'incertesa i tensió per aquest octubre complicat.

En altres mercats les coses no van millor. El petroli no para de caure i el barril Brent cotitza per sota dels 60 dòlars i va eliminar així de cop tot el guanyat pels atacs dels drons a les refineries d'Aràbia Saudita. Els experts de Barclays diuen que les dades i indicadors recents "suggereixen una pujada dels preus del cru des dels nivells actuals". La veritat és que el seu comportament és tremendament volàtil mentre persisteixen els dubtes sobre la demanda i els vaivens pel que fa a la producció.

A l'àmbit empresarial, H&M ha pujat un 4% després de registrar el primer augment trimestral del benefici en més de dos anys. A més, OHL s'ha desplomat un 12,2% després de perdre un recurs contra Qatar que habilita a aquest perquè reclami 1.134 milions.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'interessant del moviment d'aquest dijous és que els mínims de la sessió (8.850) es correspon, al tick, amb el nivell d'ajust/retrocés del 50% de tota la pujada que es va iniciar als mínims d'agost (8.410) fins els màxims d'aquesta setmana (9.299). I per definició el 50% sempre és un nivell de suport que cal tenir en compte. Per sota tenim el següent retrocés, el del 61,8% als 8.750 punts", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Si bé, és cert que el moviment d'avui no em desagrada, hauria preferit que el rebot s'hagués produït des del suport dels 8.800 punts, el buit alcista de la sessió del 4 de setembre que, en teoria, tenim pendent d'omplir o almenys de forma parcial. El que sí que sembla més probable és un rebot de molt curt termini cap a la resistència, abans suport, dels 9.040-9.050 punts. I després ja veurem", afegeix.

"Sobretot perquè aquest divendres a la tarda coneixerem l'informe d'ocupació nord-americana del mes de setembre. I ara tothom està pendent d'aquesta dada, per d'alguna manera veure si es confirma la desacceleració econòmica que han llançat els últims ISM", destaca l'analista.

"El més lògic és que assistim a un rebot seguit d'una altra nova recaiguda. I en funció de com es produeixi aquesta segona correcció, podrem parlar d'un sòl de mercat (almenys temporal) o d'un clar deteriorament de les actuals estructures dels preus", conclou.

Últimas noticias