L'IBEX aconsegueix aguantar els 10.000 punts però no dóna senyals de fortalesa
El selectiu espanyol ha pujat lleugerament un 0,21%, fins a 10.013,90 punts
- La borsa espanyola continua llastada per la incertesa política sobre Catalunya
- Fins a les eleccions del 21 de desembre, les accions espanyoles estan penalitzades
- En castellano: El Ibex consigue aguantar los 10.000 puntos pero no da señales de fortaleza
Actualitzat : 19:28
L'IBEX 35 ha intentat reaccionar aquest dimecres després de perdre els 10.000 punts durant la jornada anterior, però la seva resposta no ha estat excessivament convincent. El selectiu ha pujat un 0,21%, fins a 10.013,90 punts, però ha tancat lluny del seu màxim intradia als 10.092,40 punts. La renda variable continua penalitzada per la incertesa política sobre el resultat de les eleccions a Catalunya, que se celebraran el proper 21 de desembre.
El valor més alcista de l'IBEX ha estat Endesa, malgrat que l'elèctrica controlada pel grup italià Enel en un 70% ha retallat la seva previsió de beneficis per a 2018 i 2019. Tanmateix, la seva promesa de repartir el 100% dels seus beneficis en dividends durant els dos pròxims anys ha estat un clar catalitzador per les seves accions, que han pujat un 3,06%, fins a 18,84 euros.
El segon valor més rendible de l'IBEX ha estat Viscofan, que s'ha revalorat un 3,02% després d'un consell positiu dels exigents analistes de Berenberg. Els experts d'aquesta entitat han elevat la seva recomanació sobre el fabricant navarrès d'embolcalls alimentàries fins a 'comprar' des de 'mantenir' i han augmentat el seu preu objectiu a 12 mesos fins a 59,50 euros des dels anteriors 54,50 euros per acció.
La cadena de supermercats DIA ha estat el tercer valor més alcista de l'IBEX, amb ascensos del 2,79%, seguida entre d'altres valors per Gas Natural (+1,62%), Repsol (+0,7%), Santander (+0,55%), BBVA (+0,37%) i Iberdrola (+0,19%).
A la banda baixa del mercat, pocs valors. El menys rendible ha estat Meliá Hotels (-2,27%) després de les fortes pujades que havia registrat durant els últims dies per l'OPA de Grup Barceló sobre NH Hotels. A més, Mediaset ha baixat un 1,72%, seguit d'Amadeus (-1,23%) i els 'blue chips' Inditex (-0,27%) i Telefónica (-0,22%), que no aixequen cap últimament.
ESTIRADA D'ORELLES DE BRUSSEL·LES
En altres mercats, l'euro es revalora un 0,46%, fins a prop d’1,18 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cau un 1,5%, fins a l’1,457%. La prima de risc espanyola baixa un 2,6%, fins a 110,6 punts bàsics, i l'unça d'or puja un 0,3%, fins a 1.284 dòlars.
A més, el petroli cotitza igualment a l'alça a l'espera del que passi la propera setmana durant la reunió clau de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli). El consens espera una extensió de les retallades durant nou mesos més. Qualsevol decisió per sota d'aquestes previsions provocaria una important caiguda en el cru, segons els analistes. En aquests moments, el barril Brent cotitza amb alces del 0,9%, als 63,11 dòlars, i el West Texas suma un 1,7% amunt, als 57,79 dòlars.
En matèria econòmica, el més destacat de la jornada és que la Comissió Europea ha determinat aquest dimecres que l'esborrany pressupostari enviat pel Govern espanyol per 2018 "compleix en termes generals" amb els criteris establerts al Pacte d'Estabilitat i Creixement, tot que el dèficit públic serà superior a l'objectiu pactat per al proper any.
No obstant això, la CE ha advertit a Espanya pels alts nivells de deute, tant públic com privat, i d'atur, especialment entre la població jove i aturats de llarga durada, i alhora ha assenyalat que la creació d'ocupació es caracteritza per una "alta proporció de contractes temporals".
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Malgrat el tancament en números verds el cert és que les espases segueixen a dalt. Al migdia ens les prometíem felices amb BBVA allunyant-se amb claredat del precipici que es presenta sota els set euros i al final els preus han perdut força i l’entitat basca acaba tancant molt lluny dels màxims de la sessió i a prop dels esmentats set euros", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.
"Això ens deixa a la mateixa situació en què ens trobem durant els últims dies: creuant els dits perquè el nostre índex no perfori el suport dels 9.900 punts i BBVA aconsegueixi aguantar per sobre dels set euros. Molt em temo que el resultat de l'equació no el coneixerem fins divendres amb el tancament de l’espelma setmanal", afegeix aquest expert.
"El problema amb què ens trobem és que a dia d'avui pràcticament cap dels 'blue chips' del mercat està donant senyals de fortalesa, més aviat al contrari, i tampoc trobem cap catalitzador que pogués servir de revulsiu per al nostre índex en el curt termini. Molt em temo que o bé rebotem amb força de forma immediata o l'IBEX i molts dels valors directors (Inditex, BBVA, Santander i Telefónica, entre d'altres) atacaran suports en breu amb el risc de perforar-los", conclou Rodríguez.