Pèrdues moderades en Wall Street després de l'atac dels EUA a Síria
Trump ha ordenat bombardejar una base militar siriana després de l'atac químic
- El president nord-americà segueix reunit amb el president xinès, Xi Jinping
- Rússia ho considera una "agressió" i convoca una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU
- En castellano: Wall Street cierra en negativo después de un dato de empleo 'no tan bueno' como se esperaba
Pèrdues moderades en Wall Street, després que els Estats Units hagi atacat aquesta matinada una base aèria siriana, en represàlia per l'atac amb armes químiques que els EUA atribueix al règim de Baixar al-Assad.
El llançament de 59 míssils Tomahawk sobre Síria per part dels EUA ha estat qualificat per Rússia, principal aliat d’Assad, com una "agressió a un estat sobirà". El Govern rus ha convocat de manera urgent una reunió del Consell de Seguretat de Nacions Unides, al mateix temps que un portaveu ha assenyalat que aquesta acció militar perjudica les relacions entre Rússia i els EUA.
En qualsevol cas, l'atac nord-americà marca un 'abans i un després' a la política exterior sobre Síria, ja que Barack Obama no va autoritzar cap acció militar sobre el país, ni tan sols quan el règim d’Assad va utilitzar armes químiques fa uns anys. Encara que el secretari d'Estat, Rex Tillerson, ha precisat que aquest assumpte és puntual i que la postura dels EUA sobre el conflicte no ha canviat.
Tot això mentre Donald Trump continua amb la seva reunió de dos dies amb el president xinès, Xi Jinping, que ha informat personalment de l'atac militar. La reunió ha quedat relegada a un segon pla de l'actualitat internacional, encara que també pot ser un factor que mogui els mercats, en funció de les declaracions que realitzin els dos mandataris.
Per si aquests ingredients no fossin suficients, aquest divendres s'ha publicat l'Informe d'Ocupació del mes de març. L'economia americana va crear 'només' 98.000 ocupacions el mes passat, molt lluny de la xifra de 180.000 llocs de treball que anticipava el consens. A més, s'han revisat a la baixa les dades de creació de llocs de treball de febrer i gener. No obstant això, els analistes assenyalen que la recollida de dades s'ha pogut veure afectada per les tempestes de neu ocorregudes a l’Oest MItjà dels EUA al març. I destaquen que la taxa d'atur s'ha reduït fins al 4,5% des del 4,7%, mínims des de 2007.
En altres mercats, la intervenció militar ha provocat pujades en el preu del petroli i també en el de la unça d'or. El cru cotitza amb pujades del 0,2%, fins a 51,84 dòlars, en el cas del West Texas. L'euro cau un 0,13%, fins a 1,0631 dòlars; i l'unça d'or puja un 1%, fins a 1.266 dòlars (màxims anuals). Al mercat de deute, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau lleugerament fins al 2,31%.
"El repunt del petroli i de les companyies de Defensa no serà suficient per estabilitzar les borses que experimentaran avui reculades, a l'espera dels següents passos dels EUA i la reacció de Rússia. No obstant això, la caiguda de les borses asiàtiques ha estat lleu i no hi ha evidències suficients per creure que aquest atac es vagi a convertir en una intervenció militar perllongada. Per tant, creiem que la caiguda serà assumible i s'ha de mantenir la calma", expliquen els experts de Bankinter.