Pèrdues a Wall Street en un escenari bèl·lic d'alta volatilitat
Els mercats es troben totalment condicionats per la guerra a Ucraïna
Actualitzat : 16:10
Wall Street registra caigudes de l'1% després del fort rebot tècnic que va registrar la renda variable nord-americana al final de la setmana passada, malgrat la invasió russa d'Ucraïna.
L'S&P 500 va marcar dijous passat un mínim anual als 4.114 punts (mínims des del maig del 2021), però va tancar la setmana a nivells dels 4.384 sencers. Els experts comenten que, mentre l'índex no perdi nivells de 4.200-4.250 punts, la correcció del mercat no anirà més enllà.
Estratègicament, els experts de Renta 4 comenten que "és previsible que persisteixi una elevada volatilitat als mercats que, no obstant, podria oferir interessants oportunitats de compra de ser l'abast del conflicte limitat en termes de creixement i inflació".
Segons la seva opinió, "els xocs geopolítics no solen donar lloc a mercats baixistes sempre que no derivin en una recessió".
Al mercat de divises, el ruble col·lapsa i es deprecia a prop del 15% enfront del dòlar i l'euro, ja que els països del G7 han acordat congelar la meitat de les reserves internacionals del Banc Central de Rússia. Una mesura al qual també s'ha sumat Suïssa.
Sobre la guerra a Ucraïna, els inversors esperen el desenllaç de la reunió que mantenen en aquests moments representants d'Ucraïna i Rússia a la frontera amb Bielorússia. Al front bèl·lic, les tropes russes prossegueixen amb la seva invasió i estan cercant la capital, Kíev, mentre intenten aconseguir el control d'altres grans ciutats.
A nivell internacional, la Unió Europea ha reforçat les seves sancions contra l'economia russa i debat en aquests moments quins bancs són desconnectats del sistema de transaccions SWIFT.
A l'agenda setmanal, el més rellevant serà la compareixença de Jerome Powell al Congrés (dimecres i dijous) per explicar l'estat de l'economia nord-americana. Serà interessant conèixer quina és la postura del banc central davant del conflicte geopolític, ja que els inversors anticipen que la Fed serà menys dura a l'hora de pujar tipus i reduir el balanç per aquest assumpte.
Tot i això, la situació bèl·lica està provocant un fort repunt de les matèries primeres, cosa que alhora complica la tasca dels bancs centrals, perquè els preus poden pujar encara més i amenaçar les expectatives d'inflació a mitjà i llarg termini. Per tant, les paraules de Powell poden ser crucials pel mercat.
"Havíem augmentat la nostra previsió d'ajust de la Fed a un total de 175 punts bàsics aquest any, amb la probabilitat d'una pujada de tipus de 50 punts bàsics al març. Però malgrat la perspectiva d'una inflació més alta, la invasió russa ens porta a pensar ara que la Fed apujarà les taxes en 25 punts bàsics de manera més conservadora al març”, afirmen els experts d'Oxford Economics.
També es publicaran dades rellevants sobre el mercat laboral, ja que dimecres coneixerem la dada de treball de la consultora ADP i divendres l'informe d'ocupació del Govern. Encara que aquestes dades han quedat relegades a un segon pla per la guerra a Ucraïna.
En altres mercats, el barril West Texas puja més del 4% (95,29 dòlars); i el barril Brent avança un 2,87% (100,74 dòlars). A més, l'unça d'or repunta un 0,61% (1.918 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys retalla fins a l'1,885%. Finalment, el bitcoin es dispara fins al 4,19% (39,402 dòlars).