Norges Bank demana al fons sobirà invertir més als EUA i no a Europa
En una missiva enviada al Ministeri de Finances escandinau
Actualitzat : 15:43
Norges Bank, el banc central noruec, ha recomanat que el Fons Global de Pensions del Govern de Noruega, el major fons sobirà del món, inverteixi més en accions d'empreses d'Amèrica del Nord i menys en empreses europees, segons una carta enviada per la institució al Ministeri de Finances del país escandinau, que serà l'encarregat d'adoptar una decisió definitiva sobre la distribució geogràfica de la cartera del vehicle inversor, que inverteix a l'exterior els ingressos públics procedents del gas i el petroli.
"El consell d'Norges Bank és que la distribució geogràfica hauria d'ajustar encara més, augmentar el pes de les accions a Amèrica del Nord i reduir el pes de les accions als mercats desenvolupats europeus", recomana el banc central noruec en resposta a la sol·licitud d'assessorament per part del Ministeri de Finances.
Durant el segon trimestre del 2019, la inversió en renda variable, que suposava el 69,3% de la cartera del fons noruec, va reportar a l'entitat una rendibilitat del 3%. En concret, el pes de les accions d'empreses nord-americanes era del 41,8%, i les inversions en empreses del Vell Continent representaven el 33,4% de la posició del fons en renda variable, mentre que les d'Àsia i Oceania van aconseguir el 21,9%.
L'institut emissor noruec recorda que durant els últims 25 anys, les accions nord-americanes han proporcionat al fons sobirà de Noruega un retorn anual del 9,9%, enfront del 8,3% de les accions de mercats desenvolupats a Europa, el 5% del resta de mercats desenvolupats i el 6,7% de les accions de mercats emergents.
Així mateix, el banc assenyala que durant el mateix període de temps, la volatilitat registrada com desviació anual estàndard va ser del 14,8% a Amèrica del Nord i del 17,3% als mercats desenvolupats d'Europa, així com del 17,1% en altres mercats desenvolupats i del 23,3% en mercats emergents.
Des del seu establiment el 1998, el fons sobirà de Noruega ha assignat un major pes proporcional a les accions d'empreses europees de mercats desenvolupats, amb un factor de 2,5, mentre que a les accions d'empreses nord-americanes se'ls ha assignat un factor d'1, i a les d'altres mercats desenvolupats i mercats emergents un factor d' 1,5.
EQUILIBRAR EL PES A LA CARTERA
"Com a resultat, el fons té una participació molt més gran en companyies de mercats desenvolupats europeus que a Amèrica del Nord", reconeix la institució, que atribueix aquesta postura a la necessitat original de cobrir el risc de divises, tot i que considera que en l'actualitat "ja no existeix base per a una concentració tan forta d'inversions a Europa".
Norges Bank subratlla que la seva resposta representa "consells i valoracions, no decisions" i afegeix que la seva recomanació no reflecteix cap opinió particular sobre la futura rendibilitat de regions o mercats i que serà el Ministeri de Finances de Noruega el que decideixi sobre la distribució geogràfica de les inversions del fons.
Entre els mesos d'abril i juny, el fons de pensions noruec va aconseguir una rendibilitat del 2,95%, respecte al rendiment del 9,1% dels tres primers mesos de l'any, però per sobre de l'1,83% del segon trimestre de 2018, cosa que va permetre un retorn de 256.000 milions de corones noruegues (25.737.000 d'euros).
Des de la seva fundació el 1998, el fons noruec ha aconseguit una rendibilitat mitjana del 5,91%, que arriba al 8,83% en el curs dels deu últims exercicis.