Nervis de la banca davant el BCE: "Donar més liquiditat és una mesura de doble tall"
El sector se deja alrededor de un 0,6% antes de escuchar a Draghi
El sector bancari europeu cau a aquestes hores al voltant d'un 0,6% mentre les entitats financeres esperen que el Banc Central Europeu (BCE) es pronunciï. Sobre la taula, la possibilitat -per la qual aposta el consens- que l'organisme anunciï noves subhastes de liquiditat a llarg termini il·limitades (el que es coneix com TLTRO), una eina que té com a principal objectiu que els bancs tinguin accés al finançament a llarg termini amb la qual poder facilitar el crèdit als particulars i a les empreses.
"La mesura també permetrà a les entitats de la Zona Euro fer front als elevats venciments d'anteriors TLTRO que vencen l'any que ve", expliquen els experts de Link Securities. En aquest sentit, aquests analistes subratllen que els bancs espanyols, italians i grecs van ser els que més van demanar prestat en les anteriors *TLTRO i, per això, són els que afronten majors venciments.
A aquestes hores, tots els bancs de l'Ibex cedeixen posicions, amb retallades especialment destacades en el cas de Sabadell (-1,5%).
UNA MESURA DE "DOBLE TALL"
Els experts reconeixen que el mercat espera aquest anunci i que, si el BCE no el comunica avui o no deixa la porta oberta al fet que es produeixi en la pròxima reunió, es veuran caigudes en els índexs provocades fonamentalment per les retallades de les entitats financeres.
No obstant això, d'anunciar-se una nova línia de liquiditat, Nuria Álvarez, analista de banca de Renda 4, creu que la reacció alcista de les entitats financeres banca serà 'flor d'un dia'. En la seva opinió, certament aquesta mesura facilita la situació dels bancs a l'hora de gestionar la liquiditat i les emissions. No obstant això, té un efecte negatiu que és el que es deixarà notar a mitjà termini.
"Si el missatge del BCE és que la situació requereix aquest instrument és que per darrere hi ha una realitat prou complexa com per a no pujar els tipus d'interès, que al final és el principal 'driver' per als bancs", explica aquesta experta.
Álvarez recorda que ara s'espera una pujada de tipus per a 2020 però adverteix que, si el BCE anuncia una nova TLTRO, el consens podria canviar les seves estimacions i descomptar que aquesta pujada no arribarà fins a 2021. "Nosaltres pensem que si anuncia (la línia de liquiditat) o deixa aquesta opció oberta per a la pròxima reunió el sector hauria de reaccionar bé, però seria molt a curt termini", recalca aquesta analista.