Moody's: hi ha més d'un 50% de probabilitats d'una recessió als EUA

L'impacte del coronavirus encara és impossible de calcular

Per

Bolsamania | 05 mar, 2020

Actualitzat : 12:05

"Als economistes els costa molt de dir que hi ha més del 50% de probabilitats d'una recessió. Però els asseguro que gairebé tots els economistes pensen que hi ha més d'un 50% de probabilitats". Són les paraules de Mark Zandi, economista cap de Moody’s Analytics, sobre l'economia dels Estats Units.

Després de la publicació de les dades d'ocupació als EUA, elaborats per Moody's i la consultora ADP, Zandi ha afegit que "obtindrem números de treball molt més febles en el futur. És només qüestió de temps", segons ha recollit Marketwatch.

L'impacte del coronavirus encara és impossible de calcular, perquè dependrà de la seva expansió als països desenvolupats durant les pròximes setmanes. Però S&P Global Ratings ja ha assenyalat que el recent augment de casos de coronavirus fora de la Xina "és un risc creixent per a les economies mundials i els mercats crediticis" i que la caiguda de la confiança dels mercats financers "n'exacerba l'impacte".

Els bancs centrals són molt conscients d'aquest impacte i estan intentant mitigar-lo. El Banc Popular de la Xina (PBoC) ha començat a oferir estímuls, mentre la Reserva Federal d'Austràlia (RBA), la Reserva Federal dels EUA (Fed) i el Banc del Canadà (BoC) han retallat els tipus d'interès.

La Fed no va ser gaire explícita després de retallar els tipus d'emergència dimarts passat, però el comunicat del Banc del Canadà va ser demolidor. "El virus Covid-19 és un xoc negatiu material per a les perspectives globals, l'activitat comercial d'algunes regions ha caigut bruscament i les cadenes de subministrament han quedat interrompudes".

L'organisme monetari va afegir que "és probable que a mesura que es propagui el virus, la confiança de les empreses i els consumidors es deteriori, la qual cosa deprimirà encara més l'activitat" i va concloure que "cada vegada és més clar que el primer trimestre de 2020 serà més feble" que no es calculava.

S&P Global Ràtings ha explicat que "una variable clau és la durada del xoc" i que "la situació té una dinàmica d'oferta i demanda", que afectarà més les indústries que depenen de la despesa discrecional del consumidor (com ara viatges i detallistes d'alta gamma) i les cadenes de subministrament transfrontereres (com els automòbils, productes electrònics i productes químics)".

Per a S&P, el risc principal és que "l'epidèmia s'estengui més enllà del segon trimestre de 2020 o que s'intensifiqui en una pandèmia global en tota regla". Sota aquest escenari, la possibilitat d'una recessió, tant als EUA com a nivell global, augmentaria de manera molt important.

Des de Pimco, un dels majors inversors del mercat de bons, assenyalen que el sector de Viatges i turisme suposa el 3% de l'economia dels EUA, mentre que les àrees metropolitanes més grans (MSA) representen col·lectivament més del 30% del PIB. "Un brot del virus que interrompi bruscament l'activitat en aquestes àrees podria deprimir severament el creixement", alerten aquests experts.

També comenten que les grans àrees del mercat de crèdit privat corporatiu són especialment vulnerables a una situació general de deteriorament del creixement econòmic i afegeixen que els sectors d'energia, transport, jocs, hosteleria i aerolínies semblen vulnerables a un brot més greu de la malaltia als EUA, que limitaria els viatges i el turisme.

La història ens ensenya, conclouen aquests experts, que les epidèmies tendeixen a tenir efectes temporals sobre les economies i mercats. No obstant això, els xocs d'ingressos aparentment temporals, si es prolonguen, poden conduir a fallides, augment de la desocupació i altres efectes adversos per l'economia. Petites i mitjanes empreses, que representen al voltant del 70% de l'ocupació als EUA, són particularment sensibles a unes condicions de crèdit més estricte i un creixement més lent.

L'expansió del Covid-19 o la seva contenció seran claus per saber si l'economia americana i global aconsegueixen evitar la temuda recessió.

Últimas noticias