Moody's baixa a negativa la perspectiva dels EUA pel dèficit i la polarització política
Confirma les qualificacions d'emissor a llarg termini i sènior no garantida en 'Aaa'
Moody's Investors Service va anunciar divendres la rebaixa de la seva perspectiva sobre els EUA, que ha passat d''estable' a 'negativa', i ho va fer argumentant dos problemes urgents. D'una banda, l'elevat dèficit fiscal, que podria continuar a cotes altes durant més temps, i de l'altra, la polarització política a Washington, que dificulta arribar a consensos. Tot això, diu l'agència de qualificació, augmenta el risc sobre la fortalesa fiscal del país.
Segons la seva opinió, "els riscos baixistes per a la fortalesa fiscal dels Estats Units han augmentat i és possible que ja no siguin totalment compensats per les fortaleses creditícies úniques del sobirà".
Com diu, "en el context de tipus d'interès més alts, sense mesures efectives de política fiscal per reduir la despesa pública o augmentar els ingressos", espera que els dèficits fiscals dels Estats Units "segueixin sent molt grans, cosa que debilitarà significativament l'assequibilitat del deute".
Així mateix, remarca que "la continua polarització política dins del Congrés dels Estats Units augmenta el risc que els successius governs no puguin arribar a un consens sobre un pla fiscal per frenar la disminució de l'asequibilitat del deute".
Tot i això, l'agència de qualificació ha confirmat les qualificacions d'emissor a llarg termini i sènior no garantida dels Estats Units a 'Aaa' per "les formidables fortaleses creditícies" del país, que "continuen preservant el perfil creditici del sobirà". De fet, Moody's espera que els EUA "conservi la seva excepcional fortalesa econòmica".
"Noves sorpreses positives de creixement a mitjà termini podrien almenys frenar el deteriorament de l'asequibilitat del deute", apunta l'agència en una nota, que també fa referència a la "fortalesa institucional i de governança" del país, i diu que "és molt alta, recolzada en particular per l'eficàcia de les polítiques monetàries i macroeconòmiques”.
Des del seu punt de vista, "si bé l'ajust de l'economia i el sector financer dels Estats Units a tipus d'interès més alts durant més temps està en marxa, les autoritats han facilitat la transició a través de polítiques transparents i efectives".
Finalment, Moody's defensa la qualificació d''Aaa' destacant "el paper únic i central del dòlar nord-americà i del mercat de bons del Tresor al sistema financer mundial", que "proporciona una capacitat de finançament extraordinària i redueix significativament el risc d'una espiral sobtada dels costos de finançament, cosa que és particularment rellevant en el context d'alts nivells de deute i debilitament de l'asequibilitat del deute”.
De cara al futur, l'agència de qualificació assenyala que podria tornar a canviar la perspectiva a 'estable' si canviés la seva opinió i esperés que el Govern adoptés mesures de política fiscal que "ajudessin a frenar l'esperat deteriorament de l'asequibilitat del deute i la disminució de la fortalesa fiscal, per exemple, contribuint a una reducció estructural dels dèficits fiscals primaris a través de majors ingressos governamentals o reducció de la despesa”.
"La perspectiva també pot canviar a 'estable' si es torna cada vegada més probable que el potencial de creixement dels Estats Units sigui duradorament superior a les estimacions actuals de Moody's, cosa que augmentaria els ingressos del Govern i frenaria el deteriorament de l'assequibilitat de el deute", comenta.
Per contra, la qualificació dels Estats Units "enfrontaria una pressió baixista si Moody's conclogués que és poc probable que les autoritats responguin als creixents desafiaments fiscals del país a mitjà termini, a través de mesures per augmentar els ingressos del Govern o reduir estructuralment la despesa per frenar el deteriorament de l'asequibilitat del deute".
En aquest escenari, diu, una rebaixa "reflectaria una confiança més gran que el deteriorament de l'asequibilitat del deute i la solidesa fiscal probablement soscavarien la fortalesa econòmica dels Estats Units i/o el paper del dòlar nord-americà i del mercat de bons del Tresor".
A més, "un debilitament de les institucions i la fortalesa de la governança, com ara a través del deteriorament de l'efectivitat de les polítiques monetàries i macroeconòmiques o de la qualitat de les institucions legislatives i judicials, també podria afectar la qualificació", apunta. "Tal resultat afectaria el perfil creditici sobirà, particularment si reduís la confiança que el dòlar nord-americà i el mercat de bons del Tresor mantindran els seus rols únics i centrals al sistema financer global, que actualment aporten un suport considerable a la qualificació".
Cal recordar que el mes d'agost passat Fitch va rebaixar la qualificació d'emissor a llarg termini en moneda estrangera dels EUA d''AAA' a 'AA+' pel "deteriorament fiscal esperat durant els propers tres anys", així com per l'erosió de la governança i la creixent càrrega de deute. Així mateix, va citar també les disputes a Washington com un problema. "Els repetits enfrontaments polítics sobre el límit del deute i les resolucions d'últim moment han erosionat la confiança en la gestió fiscal", va dir l'agència.