Mapfre evita donar una previsió per a l'Ibex i aposta per Inditex, Grifols i Ferrovial

La reacció dels bancs centrals "ha estat la morfina en analgèsic que necessitaven els mercats"

Per

Bolsamania | 16 jul, 2020

"No tenim una previsió de com acabarà l'any l'Ibex 35". Així ho reconeixen els experts de Mapfre AM, que diuen no poder aventurar el nivell al qual tancarà el selectiu espanyol aquest complicat 2020 perquè encara hi ha moltes incerteses que poden afectar els mercats. Això sí, la gestora assegura que hi ha empreses espanyoles molt interessants de cara als pròxims mesos en les quals compta amb posicions destacades, com són Inditex, Grifols i Ferrovial.

Així ho ha assegurava Javier Lendines, director general de Mapfre AM, aquest dimecres durant la presentació de l'informe 'Panorama econòmic i sectorial 2020: perspectives cap al tercer trimestre', elaborat per Mapfre Economics, en el qual l'asseguradora pronostica que un nou confinament general mantindrà a Espanya en recessió fins a 2021. "Poques vegades he vist tanta dispersió en les previsions macroeconòmiques a nivell mundial", que no deixen de deteriorar-se, per la qual cosa construir escenaris d'inversió "és més complicat que mai".

Aquest expert va remarcar que hi ha una "incertesa total sobre la recuperació", i això impedeix tenir certeses, per exemple, sobre el nivell al qual acabarà l'Ibex. "La reacció dels bancs centrals ha estat prompte i descomunal. Ha estat importantíssima", va afirmar Lendines, que creu que gràcies a això "hi ha hagut una correcció de la deterioració dels mercats" que es va produir fins a març davant l'expansió de la pandèmia de coronavirus, que va provocar una gran "aversió al risc".

"L'impuls dels bancs centrals a l'economia ha estat brutal i sense precedents. Ha estat la morfina en analgèsic que necessitaven els mercats", provocant una millora de la situació, encara que "els fonamentals segueixen molt danyats". D'aquí ve que Mapfre no s'atreveixi a aventurar el que podem esperar de la borsa espanyola. I és que encara que quan la por afecta els inversors "castiguen a tots els mercats per igual", quan la situació es va normalitzant, "no tots reaccionen igual".

Com a exemple, Lendines va explicar que mentre que el Nasdaq i l'S&P 500 s'han recuperat molt bé i estan a màxims, o prop d'ells, "l'Ibex, encara que ha recuperat part del càstig, s'ha quedat endarrerit". I la deterioració macroeconòmica que ha sofert Espanya, "més important que a la resta d'Europa", unit al fet que les empreses espanyoles tenen "major exposició a latinoamérica", no anima a ser optimista.

INVERTIR DESPRÉS D'UNA PROFUNDA ANÀLISI

"Hi ha empreses molt bones que sofriran, naturalment, aquest 2020, però ens agraden més que per la nacionalitat, pel seu model de negoci, el seu equip directiu, etc.", va dir el gestor en referència a Inditex, Grifols i Ferrovial. No obstant això, va reconèixer que la preferència de Mapfre AM sobre la renda variable és clara: "Ens agraden més les accions USA, perquè la macro als EUA millorarà més ràpidament que a la zona euro, i pel tipus d'empreses" que cotitzen a la borsa estatunidenca.

Per sectors, la gestora s'inclina pel farmacèutic, el de consum no cíclic i les tecnològiques, i aconsella fugir d'uns altres com el financer, o els relacionats amb el cicle econòmic, perquè "no ho faran bé" en els pròxims mesos. "Busquem empreses que estiguin el més desconnectades possible del cicle econòmic, i preferim les companyies líders de qualitat i les que tinguin barreres per frenar la competència", va assenyalar Lendines.

Sobre las FAANG (acrónimo de las tecnológicas estadounidenses más importantes: Facebook, Amazon, Apple, Netflix y Google), el gestor afirmó que tienen alguna en cartera, aunque "nos cuesta entender la valoración, los múltiplos son muy altos". No obstante, su pronóstico es que estas compañías lo harán bien en los próximos meses, aunque avisa de que habrá que estar pendiente de las elecciones presidenciales estadounidenses y de su posible efecto en los mercados.

"Facebook nos gusta, la vamos incorporando en las carteras", indicó Lendines, que también aclaró que aunque Twitter no está entre las mayores, "nos gusta". "Hay buenas empresas, y están en nuestro abanico", aseguró.

Además, concluyo diciendo que en renta variable, más que dar una visión sobre países-sectores, "lo más importante es analizar muy bien las empresas e intentar escoger después de un profundo análisis". ¿El consejo de Mapfre AM? "Saber escoger las mejores oportunidades de inversión en cada activo".

Últimas noticias