Pànic a Wall Street: es desploma més del 12% i Trump parla de recessió
El banc central dels EUA ha retallat tipus fins al 0%-0,25%
Actualitzat : 10:34
Wall Street ha patit la seva pitjor caiguda des d'octubre de 1987 (Dow Jones: -12,93%; S&P 500: -11,98%; Nasdaq: -12,32%) malgrat que aquest diumenge a la nit la Reserva Federal (Fed) decidís d'emergència retallar els tipus d'interès 100 punts basicos, fins al 0%-0,25%; i comprar 700.000 milions de dòlars en bons del Tresor i valors recolzats per hipoteques en un esforç per sufocar l'agitació dels mercats financers provocada per la pandèmia mundial del coronavirus.
El pànic a les borses es reflecteix en el rendiment del bo americà del Tresor a 10 anys, que cau 20 punts bàsics, fins al 0,76%. Per part seva, l'unça d'or cau un 4%, fins a 1.496 dòlars, i segueix sense actuar com a actiu refugi en un mercat totalment caòtic i fora de control. A més, el petroli torna a caure amb força un 8% en el cas del West Texas, fins a 29,16 dòlars; i les borses europees es desplomen més del 10%.
El dòlar dels EUA es va afeblir enfront dels seus principals rivals després de les accions monetàries de la Reserva Federal. A més, com a part de l'acció del diumenge, la Reserva Federal i cinc bancs centrals importants més van anunciar que activaven línies d'intercanvi de divises en un esforç per suavitzar l'escassetat de dòlars.
Els experts apunten que, si bé el moviment de la Fed està justificat, el moment de l'anunci -abans de l'obertura dels mercats asiàtics a última hora de diumenge, i sense esperar a la reunió de política monetària prevista per aquesta setmana- fa que sembli desesperat.
"Quan la gent que té el poder actua amb pànic, fent reunions no programades i 'posant tota la carn a la graella', això no envia un senyal gaire tranquil·litzador a la població en general", va declarar Max Gokhman, cap d'assignació d'actius de Pacific Life Fund Advisors, en una entrevista amb MarketWatch.
Al terreny empresarial, les accions d'Apple cauen més de l'11% després de tancar totes les seves botigues a nivell mundial menys al territori xinès, mentre que les de les aerolínies també es mouen a la baixa. Delta i United cotitzen amb descensos del 15%.
Quant als bancs, els títols de Bank of America i JPMorgan Chase es deixen al voltant d'un 16% i un 15%, respectivament, Goldman Sachs i Morgan Stanley, 14%, i Citigroup, un 16,8%. Els grans bancs van anunciar el diumenge que suspendrien els seus programes de recompra en un esforç per proporcionar capital on sigui necessari.