Els 8 riscos per al mercat d'aquí a cap d'any que cal vigilar, segons JP Morgan
El vaccí contra la Covid-19, la incertesa comercial, el Brexit... poden ser decisius
Els mercats s'han enfrontat el 2020 a molts reptes que han portat els inversors al límit. La pandèmia de coronavirus ha estat, potser, el més complicat de tots, i encara pot deixar petjada d'aquí a final d'any. El problema és que hi ha d'altres fronts oberts que amenacen, i molt, els mercats en general, i les borses en particular. Riscos que convé tenir presents i que cal vigilar, segons explica JP Morgan al seu últim informe d'estratègia.
I no perquè necessàriament siguin fets que s'hagin de produir necessàriament, aquest no és el 'cas base' dels experts del banc estatunidenc, sinó perquè hi ha un elevat "potencial" que puguin arribar a materialitzar-se. Són el següents:
1. Renovat augment de la incertesa comercial. La disputa EUA-Xina està lluny d'acabar-se, i és que quan semblava que tot estava encarrilat, amb l'acord entre totes dues potències molt avançat, la tensió torna a ressorgir. Al president estatunidenc, Donald Trump, li interessa rescatar aquest tema de cara a les eleccions del mes de novembre, sobretot per difuminar les crítiques per la seva gestió de la crisi de la Covid-19. Com explica JP Morgan, els sondejos als EUA suggereixen que les opinions desfavorables sobre la Xina s'han tornat fermament bipartidistes, per la qual cosa Trump i el candidat demòcrata, Joe Biden, "podrien fer tot el possible per demostrar força enfront de la Xina en els pròxims debats".
Noticia relacionada
¿Trump o Biden? Los analistas no se deciden a señalar al que será mejor para las bolsas2. Retard del vaccí. El coronavirus segueix molt present al dia a dia dels inversors, i ara totes les mirades estan posades en un possible vaccí contra la Covid-19. Els mercats es mouen al so de les notícies que arriben sobre aquest tema, i és possible que un retard pugui soscavar la marxa d'accions, bons i matèries primeres. "En particular, donada l'expectativa omnipresent que s'apliqui en el termini d'octubre/novembre", diu JP Morgan.
3. Problemes amb el resultat de les eleccions presidencials als EUA. La cita en les urnes del 3 de novembre ja suposa un risc per si mateix, però els analistes del banc alerten de què pot passar si hi hagués problemes com els que es van viure en els comicis del 2000 a Florida. Aquell any, George W. Bush va aconseguir la presidència amb controvèrsia, donat l'escàndol que va esclatar en aquest estat decisiu. Va caldre un recompte de vots, amb polèmica inclosa, ja que un mes després el resultat continuava sent tan ajustat que no hi havia decisió sobre qui dels dos candidats, si Bush o el seu oponent, el demòcrata Al Gore, era el vencedor. Al final va intervenir la Cort Suprema i va declarar el republicà nou inquilí de la Casa Blanca. Si una cosa així torna a passar, possibilitat gens absurda tenint en compte les enquestes, "podria derivar en una paràlisi legislativa durant un temps, exactament quan els paquets de suport fiscal són crucials per al suport de l'economia", diu JP Morgan.
4. Possible estovament dels fonamentals. Com diu el banc, això passarà "si la millora del mercat laboral s'estanca i el renovat repunt del virus afecta el ritme de la normalització econòmica, ja que la confiança dels consumidors està a mínims". També veu altres riscos per a l'activitat, com l'"enfonsament fiscal", el "risc d'execució de polítiques" i la "retirada prematura dels suports", o que l'impuls del PMI no sols no assoleixi un punt màxim, sinó que "torni a entrar en territori de contracció quan s'esgoti la demanda reprimida".
5. Desafiament a les tècniques de mercat. Un altre dels riscos que esmenta JP Morgan és que hi ha un "alt risc de concentració" de les inversions, perquè "certs indicadors de sentiment inversor estan mostrant complacència". Explica que aquest posicionament no és l'adequat, perquè hi ha "interessos curts i ràtios de venda a mínims", la qual cosa suggereix que "les tècniques continuen sent desfavorables, fins i tot després de la recent suavització del mercat".
Noticia relacionada
El BdE avisa: el virus golpeará la morosidad y la cartera crediticia de los bancos6. Risc d'un pic d'incompliments en el crèdit. L'entitat estatunidenca creu que la crisi actual pot provocar un brutal augment de la morositat que acabi per afectar el mercat. De fet, assegura que ja ha començat a notar-se en els préstecs residencials i els corporatius, on la morositat "ha augmentat considerablement".
7. Dòlar, petroli i inflació. Segons JP Morgan, més riscos que caldrà vigilar, per la seva possible incidència en els mercats, són el possible enfortiment del dòlar, les caigudes del preu del petroli, i si us índexs d'inflació tornen a baixar.
8. Riscos geopolítics al món. Així mateix, d'aquí a final d'any hi ha altres problemes que poden convulsionar els mercats. El més important, potser, és el Brexit, que torna a estar en boca de tothom. El Regne Unit sortirà definitivament de la UE el 31 de desembre, i de moment l'acord comercial amb els Vint-i-set sembla lluny. De fet, la incertesa ha augmentat fins a tal punt que les possibilitats d'un divorci desordenat han augmentat considerablement. També tot allò relacionat amb Rússia o l'Iran preocupa, i molt, els inversors, que seguiran molt pendents l'evolució dels fets.