Lleugeres pèrdues a Wall Street després d'un IPC dels EUA que baixa segons el que s'esperava
La dada posarà a prova la fortalesa del ral·li alcista de les darreres jornades
Wall Street cotitza aquest dijous amb lleugeres pèrdues després del tancament positiu de dimecres, que va donar continuïtat al ral·li alcista de principis d'any i que està liderat pel rebot de la tecnologia. Els inversors descomptaran aquesta jornada les dades d'inflació, que mostren una moderació en taxa interanual fins al 6,5%, en línia amb les expectatives del consens.
L'IPC DELS ESTATS UNITS
La dada d'IPC dels Estats Units ha atret les mirades d'inversors i organismes de tot el món, especialment d'una Reserva Federal (Fed) que necessita indicis que la seva política d'enduriment monetari està funcionant per tornar la inflació a la meta del 2%. Les últimes dades mostren que l'IPC es mou a l'adreça esperada, ja que ha registrat la seva sisena caiguda consecutiva en taxa interanual, des del màxim del 9,1% del juny.
Al desembre, la taxa mensual va deixar una contracció del 0,1%, liderada principalment per les caigudes en els preus de l'energia, mentre que en termes interanuals s'ha reduït fins al 6,5%, des del 7,1% registrat a novembre.
Per Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, “la inflació dels EUA està en línia amb les expectatives. Encara que aquesta és una bona notícia, els actors del mercat han estat esperant que el número mostri una mica més de millora i això ha fet que les apostes alcistes del dòlar tornin al mercat”.
"No obstant, per qualsevol mètrica, aquest nombre és molt millor que la lectura anterior i la inflació s'està movent a la direcció correcta, cosa que hauria de mantenir una mica de pressió sobre la Reserva Federal", afegeix.
John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, considera que la dada "és una bona notícia i marca la sisena caiguda consecutiva a la inflació anual des del pic del juny del 2022".
Tot i això, afegeix que "la direcció del viatge és una bona notícia, però de magnitud insuficient per desviar la Fed i Jerome Powell de la seva postura agressiva".
"Això és interessant perquè els preus de mercat impliquen una diminuta probabilitat del 30% que la Fed pugi més d'un quart de punt a la reunió del febrer. Això no concorda amb els comentaris dels membres del comitè de la Fed sobre la càrrega anticipada dels augments de taxes restants i les indicacions que la taxa terminal bé es podria establir per sobre del 5%", valora.
MERCAT LABORAL
Aquest dijous s'han publicat també les peticions de desocupació de la setmana que va finalitzar el 7 de gener, en què es va registrar un descens fins a les 205.000, després de les 206.000 de la setmana prèvia, una dada que ha estat revisada a l'alça des de les 204.000 publicades inicialment. Tot i això, la dada s'ha quedat per sota de les prediccions del consens, que apuntaven a un augment fins a les 215.000.
Els analistes d'Oxford Economics subratllen que "el baix nivell de nous reclams és un recordatori que els ocupadors en general encara no estan acomiadant una gran quantitat de treballadors".
"En general, les dades de reclams són consistents amb un mercat laboral i pressions salarials que encara són massa estrictes per a la Fed i la deixen en camí d'augmentar encara més les taxes el 2023. La nostra previsió assumeix una pujada més de 25 punts bàsics, que arribarà a la reunió de l'1 de febrer, però veiem que els riscos s'inclinen cap a augments de taxes addicionals", afegeixen.
A l'àmbit empresarial, Disney ha nomenat president Mark Parker mentre prepara batalla amb Nelson Peltz, després de rebutjar l'entrada de l'inversor activista al Consell d'Administració.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
L'S&P 500 "ha començat l'any donant un senyal de fortalesa en la seva sèrie de preus, que ens fa ser optimistes pel que fa a la seva evolució les properes setmanes", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"El selectiu ha aconseguit superar la resistència dels 3.889 punts després d'unes setmanes de moviment lateral. Això ens fa pensar en un proper atac a la resistència clau dels 4.100 punts. El seu comportament en aquests nivells és clau", afegeix aquest expert.
"Si aconsegueix superar-los, és molt probable que puguem acabar veient un canvi de tendència que podria desembocar en un atac al nivell dels 4.300 punts. Tot això s'anul·laria amb l'abandonament del suport dels 3.764 punts, mínims del mes de desembre passat", conclou Nuez.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,95% (78,92 dòlars) i el Brent repunta un altre 1,96% (84,29 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,42% (1,0799 dòlars) i l'unça d'or avança un 0,90% (1.895 dòlars). A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cedeix al 3,524% i el bitcoin rebota un 3,09% (18.077 dòlars).