Lleugeres caigudes en un Wall Street pendent de la guerra i les mesures de la Fed
James Bullard aposta per apujar els tipus d'interès als Estats Units fins al 3,5%
Wall Street retrocedeix moderadament després del tancament lleugerament alcista de dijous, després de dues sessions de correcció. Els inversors continuen descomptant els missatges agressius que han arribat aquesta setmana des de la Reserva Federal (Fed), ja que el banc central nord-americà està preparant el mercat per a un procés accelerat d'enduriment monetari.
Aquest dimarts, Lael Brainard va espantar els inversors amb el seu to inusualment agressiu per contenir els preus. I aquest dimecres, els mercats van descomptar el contingut de les actes de la darrera reunió del banc central, celebrada al març.
El document va mostrar que la reducció del balanç començarà a curt termini (maig o juny) a un ritme de 95.000 milions de dòlars mensuals; i que les pujades de tipus seran de 50 punts bàsics almenys en les dues properes reunions.
"Molts participants van assenyalar que un o més augments de 50 punts bàsics en els tipus podrien ser apropiats en futures reunions, especialment si les pressions inflacionistes continuessin sent elevades o s'intensifiquessin", van indicar les actes.
A més, aquest dijous James Bullard, president de la Fed de Saint Louis i un dels banquers més durs del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), va afirmar que cal un tipus d'interès proper al 3,5 % per contenir els preus. Això suposaria augmentar els interessos en 300 punts bàsics durant els propers mesos i elevar la postura de la política monetària a un nivell restrictiu per a l'activitat econòmica.
"Ara esperem augments de taxes de 50 punts bàsics al maig i al juny, seguits d'augments de 25 punts bàsics a les quatre reunions restants de 2022, que elevarien el rang objectiu dels fons federals al 2,25-2,50% pel final de 2022", afirmen els experts de Berenberg, en línia amb el que descompta el consens de mercat.
Durant els propers mesos, la clau per a les borses serà observar el comportament de la inflació, i si aquestes pujades de tipus, juntament amb la reducció del balanç, són suficients per contenir els preus. Tot i això, l'evolució de l'IPC dependrà més de quan acabi la guerra a Ucraïna i de l'evolució de la Covid-19 a la Xina.
ELS INVERSORS ES TORNEN DEFENSIUS
A Wall Street, continua "la rotació sectorial iniciada fa uns dies, rotació que està afavorint, com també està passant a les principals places europees, als valors de tall defensiu", expliquen des de Link Securities.
Aquests experts destaquen el "bon comportament de sectors com sanitat o consum bàsic. També va destacar la positiva evolució dels valors del sector del gas i el del petroli, així com els del sector de materials".
RÚSSIA ES CONCENTRA AL DOMBÀS
Sobre la guerra a Ucraïna, Rússia ha afirmat que les seves tropes controlen Mariúpol, després d'un setge de diverses setmanes que ha reduït la ciutat a runa. L'objectiu de Putin és controlar l'est del país i crear un corredor fins al Mar Negre que permeti controlar completament el mar d'Azov i la península de Crimea.
Per part seva, la Unió Europea ha acordat sancions per a les importacions de carbó rus, però de moment no pot aturar les importacions de petroli i gas que arriben des de Rússia, per la qual cosa segueix finançant la guerra de manera indirecta.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"El Nasdaq es deixa un 6% a la darrera setmana i mitja i aconsegueix posar fre a la correcció, o almenys això sembla, des del suport dels 14.350 punts. La superació d'aquesta resistència a mitjans de març activava un doble sòl amb projecció de pujada (mínima teòrica) als 15.700-15.800 punts, és a dir, hi ha la possibilitat que la caiguda cap a la clavicular sigui el típic retrocés temporal a la nova zona de suport, abans resistència, per des d'aquí reestructurar-se de nou a l'alça.
I posats a somiar, la superació dels màxims de març als 15.265 punts activaria un cap i espatlles invertit que el llançaria cap als màxims històrics als 16.765 punts. Anem pas a pas, dia a dia i confiem que els mínims d'aquest dijous aguantin. A molt curt termini, l'índex té una important resistència al buit baixista dels 14.820 punts”, explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
En altres mercats, el barril de cru West Texas rebota un 0,19% (96,22 dòlars) i el barril Brent retrocedeix un 0,02% (100,56 dòlars), mentre l'euro es deprecia un 0,34% (1,0841). A més, l'unça d'or avança un 0,07% (1.939 dòlars). Finalment, el bitcoin guanya un 0,17% (43.576 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,711%.